1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Lista kompatybilnych dysków.

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 20 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    13:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    no to wrócę do kompatybilnosci stacji DS2411+ rozszerzonej o DX1211 z najnowszymi dyskami 4TB a konkretnie Seagate ST4000DM000.
    Nie jest tak różowo jak napisałem poprzednio. Wiem, że moja konfiguracja nie jest zbyt popularna ale może komuś moje doświadczenia się przydadzą.
    Mój DSM to najnowsza wersja 4.2-3211.
    W pierwszym pudle mam 12 szt dsyków 2TB róznych marek ustawionych w macierzy RAID6 z jednym wolumenem.
    W dugim pudle chciałem ustawic drugi wolumen oparty podobną macierz opartą na dyskach 4TB.
    Dwa tygodnie temu zakupiłem 5 szt rzeczonych dysków i bez większych problemów ustawiłem je w macierz RAID5. Dzisiaj przyjechały kolejne 3 dyski, z których BTW jeden okazał się być uszkodzony. O pozostałe dwa postanowiłem rozbudować mój wolumen czyli z 5-u dysków w RAID5 do 7-u dysków w RAID6. Zamierzałem zrobić to po kolei tzn. najpierw 6-ym dyskiem rozbudować macierz z RAID5 do RAID6 a potem ją rozszerzyć. Niestety nie jest to mozliwe. Wolumen nie chce się stworzyć i się rozsypuje. Działo się tak zarówno przy próbie rozbudowy jak i potem budowania macierzy RAID6 od początku z 7-u dysków. Ciekawei mnie czy jest to "wina" tych dysków czy wina oprogramowania i czy z dysków zalecanych z serii Enterprise da się taka macierz utworzyć?
    Po straconych kilku godzinach zapodałem własnie próbę stworzenia macierzy Synology Hybrid Raid (SHR) z 7-u dysków z 2-oma dyskami odpornymi na błędy (czyli odpowiednik RAID6). Po radach Grzegorza z ustawiania pierwszej macierzy ok. rok temu świadomie wybrałem RAID6 a nie SHR. Zobaczymy jak będzie. Na razie nie mam jeszcze potrzeby stawiania tam danych więc moge się pobawić i potestować. Dam znać.

    Mam nadzieję, że moje problemy zostaną zgłoszone do producenta w celu weryfikacji i bardziej dogłębnych i profesjonalnych testów.

    EDIT: SHR z 6-u dysków z 2-oma dyskami odpornymi na błędy też się nie chciał stworzyć. Próbuję teraz załozyć macierz RAID5 z 6-u dysków, a potem rozbudować ją o dysk 7-y.

    EDIT2: macierz RAID5 na 5-u dysków buduje się bezproblemowo. Zaczynam mieć podejrzenia, że te dwa dyski z ostatniej dostawy są trafione choć komunikaty s Synka nie wskazuja na to bezpośrednio ponieważ dyski "znikają" z listy dostępnych, macierz przestaje sie budować bez żadnego ostrzeżenia itp. Wymienie dyski na nowe i ponowie próbę, zobaczymy.

    Pozdro
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    13:59
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @pmcom dyski są jaki są. Wiec postaw może RAID5 i zostaw min 1 dysk jako HotSpare. Jak jak padnie któryś z dysków to uszkodzony dysk jest zastępowany tym zapasowym. Więc masz spokojną głowę i bez większego pośpiechy zamawiasz sobie nowy dysk. Jak stworzysz macierz bez HotSpare to do czasu jak nie przyjdą nowe dyski możesz mieć kilka nie przespanych nocy. Dla własnego bezpieczeństwo proponuje aż tak nie ryzykować.

    Jeśli masz możliwość to zrób taki test u siebie z tymi dyskami. Wyjmij wszystkie dyski z macierzy głównej i w tam wsadź te 4TB i zobacz czy tam się macierz utworzy. Tych dysków z macierzy głównej nie wkładaj na razie do stacji rozszerzającej. (zmiana kolejności dysków nie powinna mieć znaczenia ale dla świętego spokoju nie zmieniaj jej)
    Gorzej gdy pracujesz na tych danych bo nie jestem pewien czy tworzony wolumen na DS2411+ będzie działał jak wszystkie dyski nawet w tej samej kolejności przełożysz do DX1211. Generalnie powinno to działać ale głowy nie dam.

    ps. Ja bym wolał pociapać Twój pierwszy wolumen na 2 mniejsze wolumeny. A że stracę dodatkowo 2 dyski nie ma dla mnie znaczenia. Ważniejsze jest bezpieczeństwo danych. W swoim RS2212RP+ ustawiłem 2 wolumeny każdy w RAID5 ale nie wiem czy nie zmienię na RAID10. Zdaje się że RAID10 jest szybszy od RAID5. Jak moje testy wykażą że faktycznie tak jest z pewnością zamieszczę wyniki na forum.
     
  3. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    13:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odwołuję alarm i ogłaszam wszystkim że dyski ST4000DM000 chodzą w Synku 2411+ rozszerzonym o 1211. Po prostu dostałemwalniete dyski. Straciłem czas. Bywa.

    Pozdro
     
  4. Dref
    Offline

    Dref Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    13
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    12:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    Witam!
    Staram się rozbudować mój system i potrzebne były mi informacje odnośnie kompatybilnych dysków oraz urządzeń DLNA.
    W obu przypadkach linki nie działają - otrzymuję komunikat o błędzie.
    Czy jest to awaria na serwerze SYNOLOGY?
    Pozdrawiam,
    Dref
     
  5. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    12:59
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Ta lista i tak jest nie pełna. Napisz jakim sprzętem się zainteresowałeś a może ktoś na forum akurat to już sprawdzał. Jeśli chodzi o dyski to wybór nie jest zbyt wielki. Co do urządzeń DLNA to teoretycznie każde powinno działać, ale tak jak mówię napisz jakiego chcesz użyć i czego oczekujesz, na pewno ktoś coś odpowie.
     
  6. m82
    Offline

    m82 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    14 Październik 2009
    Wiadomości:
    129
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    12:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy dyski Sata3 będą działały w moim poczciwym DS209?
    Dodatkowo co polecacie do tego poczciwego Synca? Chce kupić 2-3TB do 400 zł maks. Aktualnie mam na pokładzie 1 TB + 250 Gb na backup najważniejszych danych, nowy dysk zastąpi miejsce 1 TB, a 250 GB wyleci na zewnątrz.
     
  7. mikhnal
    Online

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    13:59
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    4x 2TB WD Red działa w moim DS409+ bez najmniejszego problemu. Dla pewności wgraj najnowszy dostępny DSM 4.2-3252.
     
  8. m82
    Offline

    m82 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    14 Październik 2009
    Wiadomości:
    129
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    12:59
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    Dzięki.

    Ps. DSM mam zaktualizowany, tylko nie zrobiłem updateu w profilu.
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap 209 p lista dyskow wd red