1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Lista kompatybilnych dysków.

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 20 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    Opisz problem w nowym wątku. Bo jak na razie to pisałeś tak jakby Ci Twój DS działał poprawnie.
     
  2. Jedrek
    Offline

    Jedrek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Listopad 2011
    Wiadomości:
    43
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps


    Na stronie WD Caviar'a masz pliki z update'm do fimware dysków zewnętrznych USB. Spróbuj pobrac odpowiedni fw dla Twojego dysku i zaaplikuj
     
  3. kataryniarz
    Offline

    kataryniarz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS409
    Przed chwilą przetestowałem WD My Passport Essential 1TB USB z RS409 - żadnych problemów.
     
  4. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    779
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy ktoś może powiedzieć co się stało, że dyski tak podrożały? 2 dyski po 3TB więcej niż 712+ ;(
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:24
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Powódź kolego :), poszukaj na forum, na pewno znajdziesz szczegóły:)
     
  6. sed
    Offline

    sed Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    7
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    planuję DS212j
    Na liście kompatybilności nie znalazłem dysku WD3200AAKS
    czy może ktoś coś powiedzieć na temat jego współpracy z Synology (a ściślej mówiąc jeśli to ma znaczenie DS212j).
     
  7. simonto
    Offline

    simonto Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Osielsko
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1512+ & DS1515+ oraz DX513+ x2
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam kolegów,

    Własnie kupiłem DS1512+ i zamówiłem do niej 5 szt dysków western digital WD30EURS - są one oznaczone jako kompatybilne z tą stacją synology.
    Jednak przeglądając forum odniosłem wrażenie, że dyski WD sprawiają statystycznie więcej kłopotów niż inne - czy polecacie zmianę producenta dysków ?
    Dyski nie są jeszcze zapąlcone, więc problemu nie będzie ! Chciałbym uniknąć problemów na przyszłość !
    Czy ktośc moze polecić inne 3-terabajtowe dyski do tej stacji ? Dyski typu WD Red (dedykowane do NAS-ów) jeszcze nie są na liście zalecanych dysków.

    Pozdrawiam i proszę o odpowedź.

    Simonto

    P.S. Przesiadam sie z ReadyNas Ultra 4000 na Synology - dobrze robię ?
     
  8. aquarel
    Offline

    aquarel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    43
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    hmm.. z tego co widzę na stronie http://www.synology.com/support/hd.php? ... duct_id=98 WD CAVIAR RED wymienione są jako kompatybilne. Ja mam 3x3TB RED i działa synek bez zarzutów.
     
  9. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Używam wd20eurs od kilku miesięcy i nie mogę złego słowa powiedzieć ( puk, puk). Gdy kupowałem dyski nie było jeszcze REDów, które teraz pewnie bym wybrał. Istotna różnica pomiędzy AV-GP i REDami to TLER ustawiony w tych pierwszych na 0 a w drugich na 5 sekund. Oba rodzaje powinny dobrze spisywać się w NASie. Podstawowe cechy, które zdecydowały o wyborze w moim przypadku to właśnie TLER ustawiony na 0, przeznaczenie dysków do pracy 7/24 i 3 letnia gwarancja.
     
  10. simonto
    Offline

    simonto Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Osielsko
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1512+ & DS1515+ oraz DX513+ x2
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A o czym mówi parametr TLER ?
     
  11. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    To parametr (u innych producentów jest on inaczej określany min. Error Recovery Control - ERC u Seagate), który mówi jak długo firmware dysku ma próbować naprawić problem z błędami odczytu/zapisu na dysku. Dla dysków desktopowych jest on najczęściej ustawiany na 60 sekund. Przy konfiguracji z pojedynczym dyskiem jest to jak najbardziej uzasadnione (próba odzyskania danych) a system po prostu czeka.
    W rozwiązaniach RAID podczas procesu naprawy dysk nie odpowiada kontrolerowi macierzy, który uznaje, że dysk jest uszkodzony i "wyrzuca" go z puli a wolumen dostaje status "zdegradowany". Kontrolery RAID zwykle "czekają" na dysk ok 15 sekund. Dlatego w dyskach WD klasy RE (raid edition) TLER jest ustawiany na 7 s.
     
  12. simonto
    Offline

    simonto Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Osielsko
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1512+ & DS1515+ oraz DX513+ x2
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki za wyjaśnienie, więc WD30EURS zostają - są OK a ich cena też jest bardzo OK.
    Pozdrawiam

    Simonto
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 541
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    01:24
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dodaj info o dyskach do swojego profilu.
     
  14. mihosynek
    Offline

    mihosynek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2010
    Wiadomości:
    5
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j
    Koledzy forumowicze mam pytanie odnośnie mojego NAS-a DS210j.
    Jakie właściwie pojemności dysków obsługuje ten model :s:
    Chodzi mi np. 3TB lub 4TB.
    W specyfikacji jest napisane że max 2TB w jednym dysku
    a w liście kompatybilnych dysków są wymienione dyski 3TB i 4TB.
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 541
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    01:24
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Re: Odp: Lista kompatybilnych dysków.

    Specyfikacja jest stara. Nie było wtedy dysków 3TB, nie mówiąc o 4TB. Lista kompatybilności jest uzupełniana na bieżąco.

    Wymacane na moim ZTE Grand X IN za pomocą Tapatalk 2
     
  16. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    188
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    powyżej kolega chwali sobie dyski WD, a ja sie zastanawiam nad zmianą Samsunga 2 TB na Seagate 3TB Barracuda model ST3000DM001.

    Jest on o prawie 50 € tańszy na sztuce, niż wspomniany WD, może ktoś spróbować wytłumaczyć mi różnice ?

    Mam taką Barracudę od kilk miesięcy w desktopie i działa bez problemó, jak dotąd najszybszy dysk, jaki miałem w rękach (poza SSD oczywiście).

    Pozdrawiam,

    S.
     
  17. dezz
    Offline

    dezz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Marzec 2013
    Wiadomości:
    1
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS410j
    Witam wszystkich..

    Zaplanowałem mały upgrade dysków i nawet zanabyłem komplet Samsungów hd145ui ale podczas szperania forum synology natrafiłem na taki wątek: http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=19&t=23114

    I teraz aż strach nabijać tosterek nimi :'(

    Może ktoś coś wie więcej na temat padania tych dysków? Zauważyłem że kilka forumowiczów ma je u siebie..
     
  18. fido2001
    Offline

    fido2001 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    Witajcie.

    Od kilku dni mam zainstalowany nowy dysk. Mianowicie Seagate ES.3 3TB - ST3000NM0033
    Dysk ma 128MB cache, obsługuje SATAIII (6Gb/s). Jest to najnowszy model z najwyższej półki od Seagate (Enterprise)
    Dysk działa w 100% poprawnie. Kopiowanie w obrębie DSa za pomocą File Station jest zauważalnie szybsza od poprzedniego dysku,
    którym by Seagate Barracuda XT. Właściwie przenoszenie danych między Pecetem a iSCSI jak i standardowymi folderami udostępnionymi jest również szybsze. Dostęp do plików, katalogów z bardzo dużą ilością małych plików, itd. Mam wrażenie że moja sieć gigabitowa dopiero teraz jest w pełni wykorzystywana. Synek z tym dyskiem zamknięty w szufladzie i obłożony książkami, po całonocnym kopiowaniu (1.4TB danych w wielu plikach) ma temperaturę 48 stopni co jest niezłym wynikiem. Po wyjeciu go na biurko temperatura podczas dalszego kopiowania spada do 43 stopni. Dodam że w pracy mam model 712+ i mam tam włożone od ponad miesiąca dwa dyski 2TB pracujące w mirrorze. Ta konfiguracja również działa idealnie.

    Reasumując. Zdecydowanie polecam najnowszą serię Seagate ES.3 do naszych NASów.
     
  19. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    wygląda na to że nikt nie zadał jeszcze tego pytania o ten dysk a jest to w tej chwili najtańszy HDD 4TB na rynku, juz poniżej 700 zł. Oczywiscie do zastosowań desktopowych.
    No to zapytam ja: czy ktoś zastosował juz z powodzeniem dysk Seagate ST4000DM000 w stacjach Synology?

    [EDYTA]

    Na szybko odpowiadając sobie: http://forum.synology.com/enu/viewtopic ... 27&t=64856

    A może nasze mądre głowy testowały, o oficjalnym supporcie Synka nie wspominając?

    Pozdro

    mikhnal: używaj funkcji edycji postów!
     
  20. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    wszedłem drogą kupna w posiadanie dysków Seagate st4000dm000. Pomimo tego, że Synology na swojej stronie nie testowało ich w stacji DS2411+ zaryzykowałem. Macierz 2 x 4TB RAID1 postawiła sie bez żadnych problemów. Teraz kończy się własnie 4 x 4TB w RAID5. Natepnym krokiem będzie rozbudowa do RAID6. Dyski fizycznie włozone do stacji rozszerzającej DX1211. Montowane na drugim woluminie. Obok stoi inny wolumen na 12 x 2TB w RAID6.

    Pozdro