1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Lista kompatybilnych dysków.

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 20 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Witam

    TU jest link do aktualnej listy dysków, które są zalecane dla serwerów NAS firmy Synology.

    Pozdrawiam
     
  2. Adamus
    Offline

    Adamus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Marzec 2009
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-207
    Witam
    Chyba dane na stronie nie są zbyt często aktualizowane, ponieważ zapakowałem do swojego DS-207 SEAGATE BARRACUDA 1,5 TB ST31500341AS i wszystko pięknie śmiga. :D
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  4. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Jak już pisałem w innym temacie to, że dysku nie ma na liście kompatybilnej nie oznacza, że dysk nie będzie działać. Dyski znajdujące się na liście były gruntownie przetestowane i jak coś się stanie to możesz prosić Synology o pomoc. Natomiast jak się okaże, że dysk nie jest na liście kompatybilnych to pierwsze co usłyszysz w razie W to to, że przykro nam bardzo, ale dysku nie ma na liście i dlatego nie możemy ci pomóc. Dlatego zalecam brać dyski z listy.

    Pozdrawiam
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja ryzykować nie będę. Zbieram kasę i kupuję WD 1TB 10EADS 32MB, który jest rekomendowany do mojego DS107+. Szczęście, że mam kupca na obecnego Samsunga HD103UJ...
     
  6. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Witam
    Dziś Synology oficjalnie ogłosiło, że obsługuje dyski 2TB.

    Pozdrawiam
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ale jakie drogie te cholery są...
     
  8. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak widzę po stopce zdecydowałeś się jednak na Seagate.
    Ale wracając do WD, to czy ktoś spotkał się z problemem opisanym tutaj:
    http://www.synology.com/support/faq_sho ... u&q_id=407 ?

    Warto sobie tym zawracać głowę?

    pozdrawiam
     
  9. nexis
    Online

    nexis Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jestem posiadaczem DS210j i podczas podpięcia dysku WD My Passport (zasilany poprzez USB) stacja Synology go nie wykrywa - próbowałem wszystkich 3 portów USB. Ktoś miał podobny problem? Jak to rozwiązać?
     
  10. TheAltair
    Offline

    TheAltair Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    275
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1010+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Może zwyczajnie brakować prądu... ;(
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    A czy ktoś już podłączył taki dysk do Synology? Też mi się wydaje, że wydajność prądowa złącz USB w Synology nie jest wystarczająca :).

    Pozdrawiam
     
  12. mackis
    Offline

    mackis Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    1
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209+II
    Witam
    Mam Synka DS209+II z dyskiem: WD 2TB 32MB NCQ SATAII 20EADS GreenPower.
    Transfer po sieci Gigabit za pośrednictwem rutera D-Link DIR-655 wynosi 65-67 MB,
    Dla ciekawości podam, że po WiFi w standardzie N marne 3 MB.
    Ostatnio dla bezpieczeństwa dodałem drugi taki sam dysk i stworzyłem macierz RAID-1.
    Transfer spadł do 59 MB.
    Czy to normalny objaw kosztem bezpieczeństwa danych ?
    Zdrówko
     
  13. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak. W szczególności zapis.
     
  14. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    779
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Przy pomocy jakiej karty sieciowej sprawdzałeś? Bo wg tego wyniku to wygląda na "g" a nie "n". Chyba, że ma takie straty.
     
  15. sirm
    Offline

    sirm System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Maj 2009
    Wiadomości:
    166
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS209+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    wydajnosc pradowa zlacz USB ma swoje ograniczenia i nie wynika to z winy Synka. Czesto kieszenie zewnetrzne dla dyskow maja dwa kabelki USB - zeby mogly byc zasilane.
    Niestety nie zawsze wystarczy polaczyc taka kieszen na dwa dniazda USB obok siebie. Zwykle te USB musza byc "oddalone" od siebie.
     
  16. mart123
    Offline

    mart123 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    7
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    1010+, 214, 815+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja właśnie zainstalowałem dysk nie rekomendowany(Samsung-HD103SI) ze względu na brak możliwości hibernacji - ale się skubaniec hibernuje bez problemu ...
     
  17. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    OK, ale może być taka sytuacja, że ta hibernacja spowoduje uwalenie systemu plików i będzie płacz.
     
  18. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Czy Dysk twardy Seagate 2 TB Barracuda Green ST2000DL003 do NAS 211+ jest OK?
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:47
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  20. Jedrek
    Offline

    Jedrek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Listopad 2011
    Wiadomości:
    43
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:47
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Ja kupiłem do swojego DS-212j dwa dyski WS20EVDS z listy rekomedoanych i co z tego jak normalnie nie mogę zainstalować systemu. Po prostu system nie daje się zainstalować tak jak pisze w poradniku. Jakieś pomysły ?