1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dysk twardy WD Red – stworzony dla serwerów NAS

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 11 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Test rozszerzony to nic innego jak skan sektor po sektorze. Skoro DSM zatrzymuje sie na długi czas znaczy że ma jakiś problem. Podlacz dysk pod PC i oprogramowaniem MHDD przeleć dysk. Sektory z czasem dostępu powyżej 200ms to nic dobrego.
    Test pierwszy to bardzo powierzchowny skan.

    Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
     
  2. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czyli jakas wieksza sprawa :-(

    Mam wiec pytanie. Czy moge podlaczyc dysk przez zewnetrzna kieszen esata (nie mam PC i nie znam chyba nikogo, kto by go mial, wszyscy laptopy lub gorzej - maki)? I drugie pytanie, czy moglbym ta kieszen wykorzystac do uzycia programu widdle i zmiany charakterystyki pracy drugiego, 6TB dysku (wydluzenie czasu parkowania)? A na koniec trzecie... Zalozmy, ze dysk zdecydowalbym sie odeslac "juz teraz". Jak wyczyscic dane? Przyszedl mi do glowy (byc moze glupi) pomysl - kupic trzeci dysk (w tej chwili mam dwa), rozszerzyc SHR i wyslac. Z jednego dysku macierzy nie odtworza :p
     
  3. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    456
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:22
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Hm, tak też myślałem. Tylko dziwne, że wszystkim, których doświadczył ten problem (tzn. którzy zgłaszali w tym topicu), zawsze zatrzymuje się na 90%. Nie na 28, 56, 85, 92, 98, tylko na 90...
    Śmiem przypuszczać, że ten długi czas dążyłby do nieskończoności, tzn. stan 90% trwałby póki test nie zostałby przerwany, zrestartowany NAS, zabrakło prądu, itp. kataklizm. Kolega @krupek czekał kilka dni. Ja jak już wspominałem, o ile pamiętam maksymalnie około doby, aczkolwiek próbę przeprowadzałem kilkakrotnie, za każdym razem z takim samym wynikiem . Moim zdaniem procedura testu rozszerzonego jest niedopracowana, przynajmniej w sensie komunikacji z użytkownikiem. Powinno być jakieś jasne powiadomienie, coś w stylu: "test powierzchni dysku trwa nienormalnie długo, czy chcesz przerwać? zgłoś do producenta hdd", itp.
    Pozdrawiam.
     
  4. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Re: RE: Re: Dysk twardy WD Red – stworzony dla serwerów NAS

    Tak na oba pytania, jeżeli tylko pozwoli na to kieszeń (różnie bywa z ich obsługą).
     
  5. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Super :) Dziekuje za odpowiedz :)
     
  6. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    753
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:22
    Oceny:
    +13 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mhdd raczej nie zadziała przy dysku w kieszeni a to program, który IMO bardzo dobrze pokazuje stan powierzchni dysku. Ja uruchamiam z HBCD i nie na każdej stacjonarce wykrywa dyski a co dopiero kieszeń. Ale puki nie spróbujesz to się nie przekonasz.
     
  7. dilbercik
    Online

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    kieszenie na sacie wykrywa bardzo czesto na usb nijak...
     
  8. krupek
    Offline

    krupek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2010
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    OS
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Dzis dysk wysylam do serwisu - to będzie już łącznie 5 wysylka dysku WDRed 3TB (rożnych sztuk oczywiście)
    Stwierdzam ze dyski nie sa za specjalne :-(
    Sa faktycznie ciche i za to plus ale jak widać awaryjność spora.

    Sprawdzalem dysk na PC softem HD Tune i wychodzi na to ze problem jakis jest . Wszystkie testy powierzchni przechodzi ale test smarta wisi.
    Taka sama reakacja softem ze strony WD do testów smart-a.
    Na początku testu procenty leca normalnie tzn jakieś 10% na każde 45 minut testu , tak od polowy dysku procenty zwiększają się powoli natomiast czas zakończenia testu rosnie prawie wykładniczo :p - wiec jakaś lipa jest.
    Nie czekałem do końca testów na PC bo nie ma to sensu.
    Dysk ma byc w 101% pewny a nie "chyba pewny".
     
  9. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    MHDD nie wykrywa dysków podłączonych po USB jak i SATA w trybie AHCI i RAID. Dyski podłączone w trybie IDE bez problemów.
    Od lat stosuję to oprogramowanie do diagnostyki dysków dlatego też go polecam.
    Narzędzia diagnostyczne producentów dysków także warto wykorzystać.
     
  10. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    351
    Miejscowość:
    Białystok
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    01:22
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czy jest jakaś różnica w dyskach (w nazwie modelu) miedzy dyskami RED pakowanych luzem w folie a tymi w niebieskie kartonowe pudelka ?
     
  11. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    753
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:22
    Oceny:
    +13 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W większość przypadków wersje box (z pudełkiem) są robione aby uatrakcyjnić wizualnie towar, bo taki klient w MediaMarkcie ma większe zaufanie do tego w ładnym pudełku. Czasem dostanie też kabelek. Wersje OEM są kilka złotych tańsze i skierowane dla serwisów, które nie potrzebują ładnych opakowań. Nie liczyłbym na to, że w pudełkach lądują jakieś lepsze sztuki ale niech się wypowie Krwiak.