1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dysk twardy WD Red – stworzony dla serwerów NAS

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 11 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ale on nie nabija nawet jak u mnie pracuje...

    a 3 raz wysyłać mi sie nie chce...
     
  2. Era73
    Offline

    Era73 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    50
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    kilka tego będzie
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U mnie w domowym nasie wlasnie wczoraj red 6TB powiedział, że ma dość.
    Więc jak dla mnie to już dziękuję za te dyski.
     
  3. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    753
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +13 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja mam podobne doświadczenia co Krwiak (choć dysków "przerabiam" zdecydowanie mniej i głownie desktopowe). To głównie od szczęścia zależy, więc kupuję to co jest tańsze i ma długą gwarancję. Do swojego NASa kupiłem Segate, ale wcześniej miałem WD i było ok. Gdzieś czytałem o technologii redukcji wibracji, która sprawia, że WD znacznie mniej drży niż konkurencja i miałoby to sens przy macierzach z większą ilością dysków.
     
  4. krupek
    Offline

    krupek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2010
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    OS
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    ponizej zrzut z konsoli ... dysk pracuje ponad 200 godzin i tak pokazuje smart.
    moze ktos sie wypowie ? ja i tak pakuje hdd i wysylam , najbardziej tylko wkurza starcony czas i koszta wyslki ...

    SMART Attributes Data Structure revision number: 16
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
    1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 0
    3 Spin_Up_Time 0x0027 100 253 021 Pre-fail Always - 0
    4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 4
    5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
    7 Seek_Error_Rate 0x002e 200 199 000 Old_age Always - 25
    9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 233
    10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 253 000 Old_age Always - 0
    11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 253 000 Old_age Always - 0
    12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 4
    192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 1
    193 Load_Cycle_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 2
    194 Temperature_Celsius 0x0022 121 116 000 Old_age Always - 29
    196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
    197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
    198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
    199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
    200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 200 200 000 Old_age Offline - 3

    SMART Error Log Version: 1
    No Errors Logged

    SMART Self-test log structure revision number 1
    Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
    # 1 Extended offline Interrupted (host reset) 10% 187 -
    # 2 Short offline Completed without error 00% 45 -
    # 3 Extended offline Completed: read failure 10% 45 94583352
    # 4 Extended offline Aborted by host 10% 24 -
     
  5. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Odświeżę nieco temat...

    Niedawno włożyłem drugiego REDa do swojego Synka i po tygodniu pracy w Smarcie zauważyłem ok. 140 Load Cycle Count. Mam się zacząć martwić? Pierwszy dysk po 3-4 miesiącach ma tych cykli ok. 50... Oba mają ten sam firmware, 82.00A82. Z jednej strony (jeszcze przed zakupem) zastanawiałem się w jaki sposób nieco odciążyć pozostałe dyski (by nie pracowały non stop), z drugiej już się pogodziłem że wszystkie będą się równo zużywały i teraz sam nie wiem co myśleć. Gdyby jeszcze tych cykli było o połowę mniej to ok, ale 140 po tygodniu to chyba nieco za dużo...

    I drugie pytanie: czy jest jakiś sposób by parkowanie nieco ograniczyć? Czytałem o wdiddle3, można tego użyć na dysku z danymi? I włożonym do Synka/spiętym w RAID?
     
  6. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Oczywiście że można: wyłącz synka, wyjmij dysk, wdidle, włóż dysk, uruchom synka.
    WD ostrzega o możliwości utraty danych - takie zagrożenie istnieje zawsze ;)
     
  7. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok, dzięki.

    Za tydzień/dwa będę miał dostęp do "normalnego" PC to wypróbuję tej metody. Mam nadzieję, że do tego czasu Load Cycle Count nie urośnie do kosmicznych wartości...

    Mógłbyś jeszcze odnieść się do pierwszego pytania? 140 po tygodniu to dużo/mało? Jest powód do obaw?
     
  8. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    To daje 300 000 cykli po ok 2000 tygodni - a taką dopuszczalną/nominalną/przewidzianą wartość tego parametru posiadają współczesne dyski. Nie jest to powodem do zmartwień.
    Niestety gorsza jest różnica między dyskami: jeśli jeden będzie miał inny czas reakcji (zaparkowany) może zostać oznaczony jako zbyt wolno reagujący i wyrzucony z Raid grupy.
     
  9. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok, dziekuje za pomoc.

    Do konca przyszlego tygodnia i tak za wiele nie zrobie. Chyba, ze jest jakis sposob na zmiane zachowania dysku przy pomocy tylko laptopa/serwera? Bo do PC poki co dostepu nie mam...
     
  10. Slashdub
    Offline

    Slashdub Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    40
    Miejscowość:
    Wrocław
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Z tego co mozna zauwazyc, bardzo duzo ludzi skarzy sie na LCC w dyskach WD 4TB, jak juz wspomniano, nalezy je "wyleczyc" apka od WD. Sam chcialem kupic 4 TB, ale jednak wybiore 3 TB. 3 czy 4 TB nie ma znaczenia, tak samo padaja.
     
  11. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Moj pierwszy dysk to wlasnie WD RED 4TB i tam zadnych "problemow" z LCC nie mam. Po kilku miesiacach wartosc ta wynosi mniej niz 50 (z czego wiekszosc pewnie wymuszona restartami serwera).

    "Problem" pojawil sie dopiero z drugim dyskiem, 6TB. Poki co nie mam mozliwosci podpiecia go pod zwyklego PC i "naprawienia", a sposobu z uzyciem jako "lacznika" serwera nikt nie podal. Cieszy mnie jedynie, ze teraz wartosc ta nie rosnie juz tak gwaltownie jak w pierwszym tygodniu uzywania.
     
  12. Slashdub
    Offline

    Slashdub Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    40
    Miejscowość:
    Wrocław
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czyli widać, że nie ma znaczenia który model, wszystkie mogą mieć ten sam problem, zależy jak się trafi.

    Trafiłem też na ciekawy wątek:

    https://forums.freenas.org/index.php?th ... nts.18095/

    Piszą, że to całe parkowanie głowic jest z powodu zbyt krótkiego czasu (8 ms) oczekiwania przez głowice.
    Przy pomocy apki od WD można ustawić czas na dłuższy albo całkowicie wyłączyć. Nawet zamieścili odpowiedź z WD, gdzie zalecają
    ustawienie tego czasu na 300 ms zamiast całkowicie wyłączać. Powyższe informacje są na 1. stronie tego wątku.
     
  13. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No niestety :/

    Co ciekawe oba dyski (kupowane w odstepie kilku miesiecy) mialy od razu ten sam firmware. Sposob z apka jest mi znany, problemem jest brak dostepu do normalnego PC :p

    Mimo wszystko dzieki za linka i pozdrawiam :)
     
  14. krupek
    Offline

    krupek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2010
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    OS
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Panowie jak ma się kwestia nie przechodzenia testów smarta rozszerzonego ?
    Juz drugi dysk wrócił z serwisu (3TB) i smart test rozszerzony stoi na 90% od kilku dni....

    Zamartwiać sie czy nie ?

    pozostałe parametry "wyglądają ok" ale podejrzenie moje jest takie ze z racji ciętego smarta to co widzimy w odczycie parametrów to jedna wielka ściema i fikcja.......
     
  15. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    456
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Hm, nie wiem czy się zamartwiać, ale identyczny objaw z jednym z dysków miałem zaraz po zakupie pierwszego w życiu NAS (i pierwszych w życiu dysków WD RED). Zareklamowałem, odesłali sprawny. Czyli można? Można.
    Test rozszerzony ustawiłem w harmonogramie raz na miesiąc. Od ok. 1,5 roku regularnie przechodzi ok.

    Mimo wszystko bym reklamował do skutku. Nie wiem, co dokładnie robi ten test rozszerzony, i w sumie jako zwykłego użytkownika mnie to nie bardzo interesuje. Jednak skoro ma przechodzić w 100% - to ma przechodzić w 100%.

    Pozdrawiam.
     
  16. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Moj pierwszy dysk (4TB WD RED) tez zatrzymuje sie na 90%. Prawde powiedziawszy do glowy mi nie przyszlo, ze mozna taka "usterke" reklamowac. Zreszta nie martwila mnie ona tym bardziej, ze dysk od nowosci pracuje wzglednie cicho, a pozostale parametry pokazywane przez "podstawowy" smart wygladaja dobrze.

    Mimo obaw zasugerowanych przez krupka (o braku wiarygodnosci danych) chyba wole go sobie zatrzymac. Lepszy nowy, pewny i wzglednie sprawny dysk (nieprzechodzacy tylko pelnego smarta), niz niepewny refurb wyslany przez serwis...

    Na koniec przyszledl mi do glowy pewien "szatanski" plan. Co jesli wyslalbym tego wudeka np. za rok/dwa? Wtedy tez nie robiliby problemow z wymiana? :p
     
  17. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    753
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +13 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak by mi dysk testu nie przechodził, to bym go wysłał na reklamację i już. IMO lepszy sprawny refurb niż niesprawny nowy. W gwarancji masz na pewno zapis, żeby usterki zgłaszać niezwłocznie.
     
  18. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nowy ma kilkaset godzin przebiegu, refurb (z tego co sie orientuje) moze miec nawet kilkanascie tysiecy. Jesli usterka polega tylko i wylacznie na problemach z pelnym smartem, to chyba wole nowego i "niesprawnego" (dalem cudzyslow, bo zwrot uzyty imho mocno na wyrost). Ale kazdy uwaza inaczej...

    Co do zapisow gwarancyjnych... Nawet jesli takowy sie pojawia, to jak mi (czy komukolwiek innemu) WD udowodni, ze usterka nie zostala zgloszona niezwlocznie? Dysk przechowuje informacje o rozpoczetych i niezakonczonych pelnych testach smart czy tylko o ostatnim, np. niepelnym (pytam, bo nie wiem)? A nawet jesli to pierwsze, to moze te najstarsze (nieudane) testy zainicjowal serwer, a niedoswiadczony uzytkownik o nich w ogole nie wiedzial? Wystarczaly mu "informacje o kondycji" podawane z testu szybkiego? Po roku/dwoch uzytkownik sie doksztalcil, chcial zrobic test pelny i dopiero wtedy usterke dostrzegl, a nastepnie zglosil.

    Tak jak pisalem ze swojego 4TB jestem zadowolony (nawet bardziej od drugiego 6TB, ktory wciaz potrzebuje "kuracji" widdlem) i raczej nie planuje go wymieniac (do dzisiaj nawet nie wiedzialem, ze moge). O "szatanski" plan zapytalem raczej z ciekawosci. Jakby nie bylo to pewien bonus (furtka do wymiany zuzytego dysku), ktory prezentuje nam WD sprzedajac minimalnie "wadliwy" towar...
     
  19. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    456
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:30
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Swoją drogą ciekawe jak taki dysk by się zachował po podpięciu do peceta i potraktowaniu jakimś testerem, np. HD Tune, czy innym. Bo z drugiej strony: dziwne jest, że test w DSM zatrzymuje się na 90% i tak sobie wisi nawet klika dni (ja wytrzymałem chyba max ok. 24h). Uważam po przekroczeniu jakiegoś limitu czasu powinien wypluć jakiś komunikat, np. zbyt dużo błędnych sektorów, itp. Może błąd na HDD jest mało istotny (albo żaden?), a problem leży w procedurze testującej DSM? Z kolei są jednak dyski, które ją w 100% przechodzą... i chyba naturalne, że każdy* chciałby w swoim NAS takowe posiadać.

    EDIT
    * - no moze z wyjątkiem @veg ;)
     
  20. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    219
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Moze za krotko czekalem, bo tylko kilka godzin "zwisu" :p

    Oczywiscie, ze wolalbym dysk w pelni sprawny. Boje sie po prostu dostac np. kilkuletniego refurba. A ztego co wiem, to taka mozliwosc (zagrozenie :p) istnieje. Komus po 2 latach cos siadzie, odesle. WD cos wymieni, wyczysci smarta i wysle biednemu vegowi :>

    Tak, wiem. Nie wyczulem zartu :p