1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 4.0 Beta

Dyskusja w 'Archiwum działu' rozpoczęta przez użytkownika michau, 13 Grudzień 2011.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    05:18
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie wiem, czy wam też się tak dzieje na DSM 4.0 beta. Już po raz czwarty Synek przestał odpowiadać, taka dziwna zwiecha. Nie mogę się zalogować do panelu DSM, ale nie mam błędu "strona niedostępna", tylko przeglądarka ciągle próbuje się połączyć. Tak samo SSH: mogę się zalogować, ale to wszystko co mogę zrobić. Nie działa żadne polecenie ani program, po wciśnięciu enter mam tylko migający kursor. Również nie działa polecenie reset. Można czekać w nieskończoność. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki zasilania...

    Powoli wyłączam wszystkie usługi, ale nie mogę trafić na tę, która wiesza Synka.
     
  2. error
    Offline

    error Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    17
    Miejscowość:
    Bialystok
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111, DS414
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ja tylko zauważyłem jeden dla mnie wygodny plus jakoś lepiej zarządza chłodzeniem w nocy jest bardzo cichy,przycinek nie ma chodzi już 7 dni
     
  3. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
    Ja mialem z zawieszeniem sie podobnie ale tylko 2 razy. Dodatkowo zauwazylem, ze jak skorzystam z download station i pozniej klikne w otworz folder, Synek uruchamia file managera i sie zawiesza na nim. Chodzi ikonka w kolko i nie mozna uruchomic juz w ogole file managera. Poszlo zgloszenie do supportu.
     
  4. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Ja wczoraj miałem ten sam problem. Przestał odpowiadać, nie działały strony, ale za to dało się wejść po SSH jednak na komendy nie odpowiadał - pomógł twardy reset. W poprzednich wersjach miałem problem z restartem, powodował dysk podłączony do e_SATA, ale teraz restartuje prawidłowo.
     
  5. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Udało mi się sparować iPhone 3G oraz Skype z DS210j, nie udało mi się niestety z DS211+.
    Być może jest to związane z wykasowaniem ustawień portów w moim Apple Time Capsule (router), gdy testowałem możliwość automatycznego ustawienia przekierowania portów (DSM wykrywa router, ale nie model (zamiast modelu daje nazwę nadaną przez użytkownika), portów nie zmienia).
    :-(
     
  6. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
    Te automatyczne ustawianie portow to dziala jakby chcialo, a nie moglo. Zmienil porty, a i tak wejscie nie dziala. Wyswietla bledy testow przekierowan. Troche ta wersja jest zapluskwiona.
     
  7. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie nie działa w ogóle. Ani z Apple Airport Base Station Extreme (A1034) i DS210j, ani z Time Capsule (2gen) i DS211+.
    Choć routery są wykrywane.
     
  8. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mi sie to zdarzylo tylko dwa razy. I niestety wyjecie wtyczki zasilania nie pomoglo. DS Assistant wykryl, ze system jest migratable wiec musialem przeinstalowac od nowa system. Na szczescie nie stracilem zadnych ustawien, chociaz oczywiscie ipkg i inne poszly w p...du.
     
  9. Locosp
    Offline

    Locosp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    81
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS3612xs
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Przepraszam, że nie prześledziłem tego tematu wnikliwie ale tak się rozrósł że ciężko się wczytać, chciałem się tylko zapytać czy jest już możliwy Bootstrap dla DSM 4.0, czyli MC pyload itd ??
    jeżeli jest to prosiłbym o instrukcje jak wykonać w DS110j.
    pozdrawiam
     
  10. suprnowa
    Offline

    suprnowa Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    30
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111
    U mnie żadnych zwiech od tygodnia.
    DSM 4 działa super,tylko trochę wolno na DS111.
    I moim zdaniem robi się coraz bardziej podobny do MAC OSX Lion :)
     
  11. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Akurat takie podobieństwo to zaleta. (stabilność i piękne GUI) :)
     
  12. myszka20
    Offline

    myszka20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    56
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Do kolegi Locosp potwierdzam działanie paczek ipkg, programów pyload, mc proszę zasosować się do rady kolegi JJldn.


     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    05:18
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wracał ktoś z bety 4.0 do oficjalnego 3.2-1955?
     
  14. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    Też się nad tym zastanawiam, niewyłączający się wiatrak jest irytujący :/
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    05:18
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Aj tam wiatrak :) Ja mam gorzej, notorycznie wiesza mi się system, bez wyjęcia wtyczki zasilania nie da rady go zrestartować.
     
  16. marian.italian
    Offline

    marian.italian Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    74
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111; DS212j
    No dobra, przebiłeś mnie ;) Nie masz żadnych newsów od synology odnośnie jakichś poprawek albo kolejnej bety?
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    05:18
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ale mam wreszcie podejrzenie, co wiesza mi system: włączona i uruchomiona usługa CloudStation... Muszę jeszcze potestować. Najwyżej odszczekam.

    Na razie brak jakichkolwiek wiadomości nt. nowych wersji.
     
  18. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
    Dla mnie dosc mocno niedopracowane sa jeszcze uslugi mobilne. DSaudio przestalo sie wieszac po stracie WiFi, ale za to nowy DScam co chwile sie wykrzacza i robi force.close na Androidzie. Dodatkowo site dsm-mobile ma tylko 3 uslugi, nie ma tam stacji monitoringu, a proba wejscia na mobilnej przegladarce konczy sie czerwonym komunikatem, ze musi byc Chrome/Firefox/Safari etc. :-( Strasznie chlopaki szumu narobili jakie to zajefajnie mobilnie gotowe, ale programisci nie sa jeszcze tam gdzie reszta zespolu.
    NAS tez zzera zasoby, czesto robi jakies dziwne piki w CPU do 40% (nic sie nie robi) i na LANie. Przydalaby sie rowniez nowa wersja DSreplikatora, no chyba, ze cloudstation ma to zastapic. Tutaj niestety ograniczenie do jednego foldera powoduje, ze ciezko z tego korzystac.
     
  19. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Widgety strasznie dużo zżerają mocy CPU.
     
  20. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    05:18
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zgadza się, lekko przesadzają :) dobrze, że można je w ogóle wyłączyć.
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.