1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dostęp do DSM przez internet

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika luszczpawel, 6 Maj 2012.

Ładowanie...
  1. wmajonez
    Offline

    wmajonez Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    16:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Ech... no działa wszystko.
    Fpytke zbysia, ile się człowiek namordował. Przestawałem rozumieć temat przekierowania portów, że może coś nie tak ustawiam.
    Dzięki wielkie za wskazówkę!
     
  2. veg
    Online

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    212
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Odświeżę nieco temat...

    Mam publiczne ip, za pomocą którego łączę się przez internet z DSM (oraz całą resztą innych usług, jak np. Download Station). Zmieniłem domyślne porty na "własne", otworzyłem je w ustawieniach routera, po wpisaniu zewnętrznego ip z odpowiednim nr portu w pasku przeglądarki wszystko "gra i buczy"...

    Gdzie mam problem? Chciałbym się jakoś zabezpieczyć przed nieoczekiwaną zmianą ip przez operatora, gdy ja np. będę przez kilka dni poza domem. Samej zmiany adresu nawet się nie obawiam. Download Station chodzi niemal non stop, a tracker z którego korzystam wyświetla na stronie ip połączonego z nim klienta. Nawet jeśli operator zmieni mi moje ip, to po jakimś czasie DS zacznie łączyć się z trackerem z nowego adresu, a ja po wejściu na stronę będę mógł go odczytać i odzyskać "kontakt" z serwerem.

    Czego się więc obawiam? Awarii prądu połączonej ze zmianą ip...
    Na dniach planuję zakup UPSa i chciałbym go ustawić tak, by w razie awarii bezpiecznie wyłączał serwer i sam go już nie uruchamiał. Czasem po awarii prąd powraca na kilka minut, po czym znowu zanika (i tak np. kilka razy). Wolę więc sam decydować kiedy serwer ma zostać uruchomiony i robić to za pomocą WOL (które już skonfigurowałem i działa OK). Gdzie jest problem? W razie gdy awaria (pierwszy zanik prądu) będzie na tyle długa, że UPS wyłączy serwer, wyłączy się też router i modem. A wtedy prawdopodobieństwo zmiany ip wzrasta (z reguły samo się nie zmienia, przy restartach już częściej). Skończy się więc na tym, że UPS wyłączy NASa, po awarii modem dostanie nowe ip, a ja nie znając nowego adresu nie będę w stanie uruchomić serwera przez WOL (ani nawet odczytać go z trackera, bo DS nie będzie przecież połączone z trackerem).

    Co radzicie? Istnieje w ogóle rozwiązanie tego problemu?

    Z góry dzięki za pomoc :)
     
  3. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    16:08
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Możesz np wprowadzić do harmonogramu uruchomienie synka co godzinę, lub w innym interwale, zależy jak bardzo zależy ci na stałości dostępu. Ale z częstotliwością tego uruchomienia nie przeginaj bo może to sprawić problem przy tych zanikach prądu, serwer będzie na siłę uruchamiał się i jak się tego obawiałeś może wyczerpać całkiem UPS. DDNS jakbyś włączył to też mogłoby trochę ułatwić życie.
     
  4. ElectricMan
    Online

    ElectricMan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Październik 2009
    Wiadomości:
    64
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ DX213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kłania się DynDNS. W samym Synku możesz założyć konto i korzystać z ich DynDNS. I wszystko byłoby OK, ale Ty zakładasz że Synek ma się wyłączyć. Więc trzeba podejść do tematu z innej strony.
    Zacząć od routera, sprawdź jakie DynDNS obsługuje Twój router i założyć konto w wybranej firmie, wpisać dane do routera i WSJO. Pozostaje problem WOL przez WAN - sprawdzałeś czy działa z zewnątrz ?
     
  5. veg
    Online

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    212
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kurczę... Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi.
    O harmonogramie uruchamiania nawet nie pomyślałem. Wydaje się to być idealnym rozwiązaniem mojego "problemu". W razie gdyby wystąpiła awaria prądu (i to taka z jednoczesną zmianą ip), to o ustalonej godzinie synek uruchomi się wg. harmonogramu, a DS połączy z trackerem, dzięki czemu będę mógł odczytać nowy adres i odzyskać "kontakt" z serwerem. Świetnie! Na stałości dostępu aż tak bardzo mi nie zależy, wystarczy że ustawię uruchomienie raz na dobę (albo i rzadziej). Braki w zasilaniu aż tak często nie występują (ostatnia min. pół roku temu), a taka z jednoczesną zmianą dresu ip po ponownym uruchomieniu modemu pewnie jeszcze dawniej. Nic się nie stanie jak raz na ruski rok poczekam kilka godzin.

    Po prostu wolę dmuchać na zimne i chciałem zabezpieczyć się na wypadek gdybym np. wyjechał na wczasy a w wyniku ogromnego pecha już pierwszego dnia, przez cały wyjazd stracił połączenie z serwerem :p

    Domyślam się, że nie będzie problemów gdy np. ustawię uruchomienie na godzinę 14, a o 14 serwer będzie już włączony? Harmonogram działa tylko przy wyłączonym serwerze? DSM nie scrashuje się próbując włączyć już włączony serwer?

    Z WOL przez WAN nie mam żadnych problemów, po przekierowaniu portu (i zbindowaniu ip/mac) wszystko gra i buczy. Pozostawał tylko problem jakie ip wpisać gdyby po przywróceniu prądu modem dostał nowy adres od operatora (co nie zdarza się zawsze, ale mimo wszystko czasem potrafi). Czytałem o DynDNS, ale wolałem rozwiązanie bezkosztowe :p Tym bardziej cieszę się, że takie właśnie od Was otrzymałem :) W razie zachowania ip (gdyby nie chciało mi się czekać) będę budził serwer przez WOL, w razie zmiany spokojnie poczekam na harmonogram.

    Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
     
  6. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    16:08
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    To jeszcze taka podpowiedź że gdyby się zdarzyło że awaria prądu będzie na tyle długa że UPS się rozładuje i przez jakiś czas nawet wyłączony serwer nie będzie pod prądem to WOL nie zadziała. Ale jak widzę harmonogram załatwi sprawę. Jak synek działa a w harmonogramie jest uruchomienie to po prostu nic się nie wydarzy. Serwer będzie działał dalej.
     
  7. veg
    Online

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    212
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Oooo...

    Tego z WOL nie wiedziałem. Trochę to dla mnie dziwne. Nie rozumiem, dlaczego nawet chwilowy zanik prądu przy wyłączonym serwerze "wyłącza" WOL i uniemożliwia jego użycie gdy prąd już wróci (dziwi to tym bardziej, że jak piszesz ustawienie harmonogramu zostanie zapamiętane i zadziała). Gdy będę w domu to aż z ciekawości sam wyłączę serwer, wyjmę mu na chwilę wtyczkę (jeszcze nie mam UPSa), włożę i spróbuję uruchomić przez WOL. Jeśli faktycznie nie zaskoczy to, gdy już dostanę UPSa, ustawię go tak, by wyłączał serwer możliwie szybko. Wtedy będzie większa szansa na to, że przy niewielkim obciążeniu (=wyłączonym serwerze) przetrwa on brak prądu i umożliwi uruchomienie serwera przez WOL po jego powrocie :)

    Niezależnie od tego wyżej, jeszcze raz dziękuję za pomysł z harmonogramem (i upewnienie mnie, że przy uruchomionym już synku nic się złego nie stanie). Na ciągłości pracy mi nie zależy, priorytetem było uniknięcie utraty połączenia z serwerem na dłuższy czas.

    Pozdrawiam :)
     
  8. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    67
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    16:08
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Jestem zmuszony wrócić do tematu. W zeszłym roku po ciężkich bojach, udało mi się uruchomić dostęp do serwera z sieci. Jako dostawcę DDNS wybrałem synology. Wszystko latało elegancko. Niestety ostatnio zdarzył się zonk. Oprogramowanie się zresetowało i musiałem stawiać serwer od początku. No i problem w tym, że jeśli chcę ustawić dostęp do DDNS na starym adresie xxx.synology.me to wyskakuje mi komunikat, że nazwa hosta jest już używana i za kija nie wiem jak to przeskoczyć.
     
  9. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hej

    Jestem nowy w konfiguracji Synka i wlasnie probuje dostać się do niego z poziomu windows explorer.
    Wpisywanie adresu IP w przegladarce z portem 5000 działa bez problemu (lokalnego tez) ale jak tylko przychodzi do rozpoczęcia mapowania dysku mam się w kółko logować i nic wiecej sie nie dzieje ;/ Potrzebuję mieć dostęp do Synka z zewnątrz a póki co nie mogę skonfigurować tego nawet lokalnie. Porty 5005-5006 oraz 80 odblokowane i przekierowane recznie w routerze.

    Postępowałem zgodnie z

    Link: https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_1157578757&feature=iv&src_vid=MqzBY_bQTls&v=3l6jiq4uGHI
    ale cały czas nie mogę się połączyć z synkiem.

    Wpisuje tez adres z synology.me i dzieje sie jak w zalaczniku.

    Jak wpisuje po prostu //mihauserver to moge wpisac login i hasło ( nawet login pamieta) ale nic sie nie dzieje - wraca do logowania

    Co juz zrobilem:
    konfigurowalem porty w panelu sterowania w DSM
    DDNS ustawiony
    webdav tez uruchomiony (http i https)
     

    Załączone pliki:

  10. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jest ktos w stanie pomoc?

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ustaw na kompie i Synku stałe IP z tego samego zakresu.
    Podłącz sprzęty bezpośrednio kablem z zestawu i sprawdź czy się połączysz.
    Jeśli to nie pomoże a masz taką możliwość to zainstaluj DSM od nowa i konfiguruj.
     
  12. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    nie udało mi się więc właśnie resetuję Synka.
    Ty masz net u tego samego dostawcy co ja tak? Jaki DNS wpisujesz? Swojego routera (192.168.1.1) czy inny(bo ja mam dwa alternatywne).

    Co powinienem w kolejności zainstalować żeby cieszyć się dostępem przez explorer?
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na routerze DNS "od dostawcy", na Synku DNS mam wpisany IP routera. Po resecie Synka i wgraniu od nowa DSM myślę, że zobaczysz go w eksploratorze.
     
  14. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no i go nie widzi - żeby nie było że coś się gryzie na nowe aktualizacji nie instalowałem jeszcze nic - jest czysty DSM.

    zainstalowałem web server i odpaliłem tam http 5005 na nowo. nic nie rusza

    Przy połączeniu z 192.168.1.127:5005 jest informacja jak w port.png
    przy odpaleniu konfiguracji routera w Synku mam takie coś jak w router.png (o pozytywny komunikat?)

    P.S. czy jest ktos w stanie pomoc mi zdalnie bo ja tu osiwieję ;/
    --- Połączono posty, 10 Październik 2016, Data oryginalnego postu: 10 Październik 2016 ---
    mam jeszcze jedną dziwną rzecz. Przy włączeniu obsługi plików Windows w "Panel Sterowania -> usługi plików" jest informacja że można dostać się na Synka przez "\\mserver"

    wpisuję w folderze w adres i działa!

    wpisuje w "Mapowaniu dysku" - nie działa ;/
     

    Załączone pliki:

    • port.png [png] - (mihau87) Dostęp do DSM przez internet [10726,106954] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      port.png
      Rozmiar pliku:
      17,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      783332f2d059357700f0556ce9a7e074
    • router.png [png] - (mihau87) Dostęp do DSM przez internet [10726,106954] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      router.png
      Rozmiar pliku:
      57,2 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      80b75adb39eb32b9917c3cbc41ded04a
    • porty.png [png] - (mihau87) Dostęp do DSM przez internet [10726,106954] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      porty.png
      Rozmiar pliku:
      43,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      ba7673c4f5914b84bf811d183e9b9596
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zaraz, po co dodajesz port w adresie eksploratora? Samba to nie WebDAV, który nie służy do lokalnego łączenia.
    Wyłącz WebDAV. W eksploratorze wpisz \\192.168.1.127 bez podawania portu.
     
  16. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    po wpisaniu mojego adresu IP z zewnatrz mam taki komunikat - not found.png
    --- Połączono posty, 10 Październik 2016, Data oryginalnego postu: 10 Październik 2016 ---
    to powoli - jak wpisuję w przeglądarce moj adres 192.168.1.127 to wchodzi w Synka bez problemu (sam sobie dopisuje 5000)

    Jak chcę mapowac to ani z dopisaniem portu 5005 ani bez niego czyli samo 192.... nie działa - pyta o dane do logowania ale to wszystko (3 razy dopyta o login i hasło i wywala błąd)

    jak mówiłem wcześniej - port w eksploratorze dopisuję też zgodnie z tym co tutaj jest

    Link: https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_1157578757&feature=iv&src_vid=MqzBY_bQTls&v=3l6jiq4uGHI
     

    Załączone pliki:

    • not found.png [png] - (mihau87) Dostęp do DSM przez internet [10726,106980] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      not found.png
      Rozmiar pliku:
      3,5 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      9fbbb734de6b0029e58775b2b2174654
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Dobra, zrozumiałem, chcesz połączyć się z zewnątrz. Znalazłem też błąd, który cały czas powielasz.
    W eksploratorze Windows nie połączysz się bez https z portem 5006, a Ty chcesz mapować dysk po zwykłym http z portem 5005. Nawet na filmie kolo pokazuje, że przepuszcza 5005 i 5006.
    Przepuść 5006 w routerze i zamapuj na zdalnym kompie https://ZDALNE_IP_SYNKA:5006
    Wykonałem test i nie mogę zmapować zdalnie przez http:5005, zadziałało natomiast bez problemu https:5006
     
  18. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no ja u siebie nie mam certyfikatu ale pomimo tego http z 5005 zachowuje sie po staremu. natomiast https z 5006 pokazuje taki komunikat jak w zalaczniku
     

    Załączone pliki:

  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 537
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +207 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Faktycznie, mam certyfikat, dlatego zadziałało od razu.
    Spróbuj wygenerować własny:
    Panel strowania > Bezpieczeństwo > Certyfikat > Dodaj > Utwórz certyfikat z podpisem własnym
    i zaimportuj go na maszynie zdalnej.
     
  20. mihau87
    Offline

    mihau87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    15
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    17:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    no to znaczy ze bez certyfikatu powinno zadzialac na http i 5005

    certyfikat mam jakos wygenerowany przez synology i utowrzyem swoj ale teraz zaczyna byc problem z tym ze nie wiem co po eksporcie mam zrobic.
    z zewnatrz dziala wszystko tak samo jak lokalnie przez 192... szczerze mowiac zglupialem. Qnap jak konfigurowalem to poszlo w pol godziny a tutaj sam juz nie wiem;/