1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Darmowy certyfikat SSL dla Synology

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 26 Lipiec 2011.

Ładowanie...
  1. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie ma mowy, aby to zadziałało na dynamicznych domenach. Trzeba mieć wykupioną swoją.
     
  2. waldek.leg
    Offline

    waldek.leg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    To raczej działać nie będzie ale zapytam, czy jeśli wykupie jakaś domenę i wygeneruje dla niej certyfikat SSL to czy będę mógł korzystać z "https" pomimo ze logować będę się zdalnie do synka z korzystając z DDNS ?
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Będziesz się wtedy logował na swoją domenę, niepotrzebne Ci będzie DDNS.
     
  4. waldek.leg
    Offline

    waldek.leg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Ja rozumiem, ale nie o to mi chodzi. Nie posiadam stałego adresu IP tylko zmienne. Gdybym miał stałe problemu by żadnego nie było. Próbuje (szukam sposobu) jak wygenerować certyfikat SSL dla pod-domeny co by korzystać z DDNS.

    Ktoś parę wątków wcześniej pisał ze nie ma problemu z DDNS i SSL ciekawe jak tego dokonał.
     
  5. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    no fakt moja wypowiedź nie końca była pełna - już ją uzupełniłem :) tutaj
    Najlepiej napiszę jak to jest u mnie:

    zmienny IP przekierowane na ----> dyndns (no-ip.org) przekierowane na ----> domena płatna na home.pl ---> certyfikat utworzony na domenie płatnej ----> logowanie https na domenie płatnej zabezpieczone certyfikatem - (działa:)

    Poza tym nadal możesz też zalogować się po adresie dyndns po http lub https ale bez certyfikatu, czyli z ostrzeżeniami przeglądarek
     
  6. waldek.leg
    Offline

    waldek.leg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Takie rozwiązanie jest trochę bez sensu, generalnie szkoda że nie ma możliwości wygenerowania certyfikatu SSL dla pod-domeny w usługach DDNS.

    Dzięki Panowie za pomoc.
     
  7. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Odkrzeje temat
    mam ddns synology na abc.synology.me (mam zmienny IP u dostawcy)
    mam wykupiona domene np. abc.com
    domena abc.com przekieruje caly ruch na ten host abc.synology.me

    przy probie dodawania certa mam "nielegalny certyfikat" - bedzie dzialac czy nie bedzie?
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie będzie, certyfikat musi dotyczyć domeny bez przekierowania CNAME.
     
  9. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Czy ktoś szukał rozwiązania polegającego na tym, że w "portalu" typu DDNS podaje się własną wykupioną domenę zamiast z puli proponowanych przez ten portal?

    Taki tam *-:)
     
  10. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    586
    Miejscowość:
    Poznań
    Best Answers:
    7
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +91 / 4 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Działa fajnie ale wada że trzeba kupić sobie domene.
     
  11. gromthor
    Offline

    gromthor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Radunica
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Witam, zainstalowałem bezproblemowo certyfikat i umieściłem na serwerze, jednak mam problem ze stroną główną, która wywołana przez https ma certyfikat niezweryfikowany, co oczywiście wywołuje ostrzeżenie itd. Strona zaplecza jest już normalnie zweryfikowana przez certyfikat Startcom, nie wiem już o co chodzi, szukam na google, ale podobnego problemu nikt raczej nie miał z tego co widzę. Zaznaczam że w panelu administracyjnym mam zaznaczone wymuszanie SSL dla witryny i zaplecza. Czy ma ktoś jakiś pomysł?

    Pozdrawiam
    Grzegorz
     
  12. gromthor
    Offline

    gromthor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Radunica
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:43
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Bujam się nadal z tym problemem, po aktuallizacji DSM'a do wersji 4.3 główna strona jest ok, ale podstrony już nie. O co chodzi, dlaczego całość nie jest zweryfikowana, tylko główny adres. Potrafi ktoś to wyjaśnić ? Mail i zaplecze strony ma weryfikację bez żadnego problemu. Pomóżcie proszę, bo paskudnie to wygląda, znikąd pomocy. pzdr
     
  13. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Odświeżę temat.
    Dzisiaj próbowałem ustawić połączenie z DSM przez https i przy rejestrowaniu certyfikatu w sposób opisany w linku podanym w pierwszym poście tego wątku (http://blog.deadcode.net/2011/05/02...certificate-to-diskstation-with-startssl-com/) napotkałem na taki problem: przy próbie walidacji domeny jest wysyłane hasło weryfikacyjne na adres mailowy postmaster@nazwadomeny. Jak mam odebrać maila weryfikacyjnego???
    Czy przy ustawianiu certyfikatu trzeba się łączyć przez SSH z serwerem i wykonać te wszystkie zmiany, o których mowa w ww. linku?
     
  14. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Darmowy certyfikat SSL dla Synology

    1. Musisz mieć dostęp do tej skrzynki pocztowej.
    2. Całość konfigurujesz z poziomu DSM.


    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  15. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    1. Ale właśnie nie mam dostępu do tej skrzynki! W ogóle nie wiem co to za adres...
    2. Ale jak?

    Pomoże ktoś?
     
  16. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Postmastera nawet sobie nie stworzysz, bo nie można utworzyć takiego użytkownika, ale powinno poczta automatycznie zostać przekierowana na admin@.
     
  17. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Przepraszam za charakter pytania, ale po prostu tego nie wiem: czy powinienem zainstalować Mail Station albo Mail Server, żeby odebrać maila wysłanego na postmaster@nazwadomeny lub admin@nazwadomeny? Musiałem wykupić domenę, bo mam dynamiczny IP.
     
  18. wasilek
    Offline

    wasilek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    105
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS3612xs 4GB RAM
    A ja stanąłem na kroku wejścia na stronę o adresie: https://auth.startssl.com/

    Rejestracja ok, hasło do pierwszego logowania ok, po wpisaniu na startssl jest wszystko ok. A później już powyższa strona nie działa :-(

    Wyskakuje mi, że nie można wyświetlić strony.... :-(

    Co może być przyczyną?
     
  19. marchpol
    Offline

    marchpol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    86
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Może spróbuj bez "s" (samo http zamiast https).
     
  20. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Przy rejestracji powinieneś (o ile dobrze pamiętam) zainstalować w komputerze certyfikat pobrane ze strony.
    Wówczas z tym certyfikatem logujesz się na stronie automatycznie. Jeśli nie masz wgranego certyfikatu wywala błąd SSL