Szukam produktu

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Szukam produktu

Postprzez Gajdosz » 28 cze 2010, o 21:58

Witam wszystkich.
Nie wiem na który model się zdecydować więc opiszę w skrócie co potrzebuję:

- Docelowa sieć to 4 stanowiska komputerowe ( 2x windows XP home, 2x windows 98se), na razie nie są w żaden sposób połączone w sieć
potrzeba:
- Najważniejsza sprawa to praca we wspólnym sieciowym katalogu/dysku. Każdy z komputerów musi widzieć ów sieciowy folder jako dysk (mapowanie dysku)
- Dodatkowo dostęp komputer - komputer (czyli dostęp do własnych udostępnionych folderów i używanie drukarek)
- W przyszłości używanie internetu udostępnionego z jednego z komputerów

I tylko tyle... Po prostu komputery pracują na wspólnych plikach i dostęp do nich nie może być uzależniony od tego czy któraś z maszyn jest włączona, dlatego szukam niezależnego dysku sieciowego . Tylko czy nie będzie problemem że część komputerów ma system windows 98 a część XP?

Aha, i jakie jeszcze urządzenie oprócz któregoś z Synology będzie potrzebne do stworzenia takiej prostej sieci? Czy switch wystarczy? Czy może lepiej (albo gorzej) router?

Pozdrawiam
Gajdosz
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Re: Szukam produktu

Postprzez mikhnal » 30 cze 2010, o 10:39

Zacznę od końca: udostępnianie internetu z jednego z komputerów jest złym pomysłem. Od tego są modemy i routery, a jak zbudować sieć domową napisano dziesiątki poradników w internecie.
2: Udostępnianie plików na Synku nie działa na Win98, temat był poruszany kiedyś na forum.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228