Synology DS211j

Ostatnie nowości i nagrody dla Synology.

Synology DS211j

Postprzez michau » 19 paź 2010, o 20:06

Nowy model Synology DS211j, na razie mało informacji:
http://www.tns.be/contents/nl/p730.html
michau
Trochę Wie

Medale: 1
Syn (1)
Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Biała Podlaska
Internet: UPC 50Mb/5Mb
System Operacyjny: Windows 7 SP1 32bit
Router/Switch: D-Link DIR-655

Synology DS211j oficjalne info

Postprzez mikhnal » 15 lis 2010, o 21:25

Oficjalne info producenta:
Synology napisał(a):Domowe multimedia w nowej odsłonie – Synology przedstawia serwer NAS DiskStation DS211j oraz pilota Synology Remote
Tajpej, Tajwan – 15 listopada 2010 – Firma Synology zaprezentowała DiskStation DS211j, nowy, dwudyskowy serwer NAS przeznaczony do współdzielenia danych oraz przechowywania kopii zapasowych w domu lub małym biurze. Wraz z Synology Remote, nowym pilotem do bezprzewodowego sterowania, oraz DS Audio, aplikacją do telefonów typu smartfon, serwer DS211j przekształca się w przystępne cenowo, domowe centrum rozrywki umożliwiające różnymi metodami dostęp i odtwarzanie zgromadzonych plików muzycznych.
Zainstalowany w urządzeniu sprawdzony system operacyjny DiskStation Manager 3.0 (DSM 3.0) sprawia, że Synology DS211j udostępnia bogaty zestaw multimedialnych funkcji. Zarządzanie nimi odbywa się za pośrednictwem przyjaznego dla użytkownika interfejsu. Aplikacja Audio Station odpowiada za łatwe współdzielenie plików muzycznych w sieci, odtwarzanie internetowych rozgłośni radiowych, a także współpracę z odtwarzaczem iPod. Nowy pilot Synology Remote, działający na zasadzie plug-and-play, dodatkowo zwiększa komfort i wygodę korzystania ze zgromadzonej muzyki. Emitowany przez pilota sygnał RF pozwala na sterowanie Audio Station z każdego kierunku, a nawet z sąsiedniego pokoju. Co więcej, przyciski z predefiniowanymi funkcjami ułatwiają dostęp do ulubionych list utworów, Smart Playlist oraz internetowych stacji radiowych. Pilot Synology Remote jest kompatybilny z szeroką gamą domowego sprzętu stereo oraz głośników i oferowany jest z 3 rodzajami wyjść – gniazdem audio typu Jack 3,5mm, złączem USB oraz optycznym S/PDIF.
- Synology DS211j bez trudu integruje się z domowym systemem rozrywki, stając się jego prawdziwym sercem – powiedział Chad Chiang, Product Manager w Synology Inc. Po aktywacji programu Download Station użytkownicy mogą pobierać z sieci dane bez przerwy i bez pośrednictwa komputera. Oferowane jest wsparcie dla protokołów BitTorrent, FTP, http oraz NZB. Po wgraniu na dysk plików multimedialnych, użytkownik może za pośrednictwem UPnP Digital Media Adaptera odtwarzać je strumieniowo na zgodnym z DLNA telewizorze lub zestawie stereo.
Wśród innych multimedialnych aplikacji znalazły się Photo Station oraz Web Station, a także funkcja umożliwiająca dostęp do plików z urządzeń przenośnych. Photo Station upraszcza proces współdzielenia fotografii, nagrań wideo oraz bloga, umożliwiając nadawanie innym użytkownikom stosownych uprawnień dostępu przez Internet. Web Station posiada wbudowaną obsługę PHP+MySQL i pozwala na hosting własnej strony internetowej. Dodatkowo, dostępne są dwie aplikacje na telefony typu smartfon – DS audio oraz DS photo+, dzięki którym posiadacze telefonów iPhone® oraz Android mogą przez Internet transmitować strumieniowo pliki muzyczne oraz uzyskiwać dostęp do innych multimediów zgromadzonych w DS211j. Chad Chiang dodał – Staramy się, by takie elementy, jak intuicyjny interfejs oraz bogaty zestaw funkcji multimedialnych spełniały potrzeby użytkowników. Jestem przekonany, że każdy, kto pozna Synology DS211j, będzie w pełni wykorzystywał możliwości tego urządzenia.
Wszystkie cenne dane przechowywane w SynologyDS211j mogą być zabezpieczone na kilka sposobów. Oprócz wykonywania kopii zapasowej plików z komputera na serwer DiskStation, w urządzeniu DS211j dostępna jest innowacyjna technologia Synology Hybrid RAID, umożliwiająca przechowywanie lustrzanego odbicia plików na dwóch zamontowanych dyskach twardych lub zwiększenie ogólnej przestrzeni na dane. Nawet bez znajomości technologii RAID, kopię bezpieczeństwa można wykonać w kilku prostych krokach. Aby zabezpieczyć dane na zewnętrznym nośniku USB, po jego podłączeniu wystarczy nacisnąć przycisk kopiowania na przednim panelu. Synology DS211j posiada procesor 1.2GHz, wyróżniający się większą wydajnością niż zamontowany w modelu poprzedniej generacji, 128MB pamięci RAM, port Gigabit LAN oraz trzy gniazda USB.

Dostępność
Synology DS211j oraz pilot Remote trafiają już do sprzedaży.

Bliższe informacje o Synology
Firma Synology, założona w 2000 roku, to młoda i dynamiczna spółka specjalizująca się w rozwoju i produkcji wysokiej jakości, wydajnych, funkcjonalnych oraz przyjaznych dla środowiska urządzeń pamięci masowej (NAS - Network Attached Storage). Firma dostarcza przyjazne dla użytkownika rozwiązania i usługi, sprawdzające się zarówno w zastosowaniach biznesowych, jak i domowych.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Re: Synology DS211j

Postprzez sirleo » 21 lis 2010, o 14:12

Witam, właśnie przesiadłem się z DS210j na DS211j, można powiedzieć że po kosztach. O DS211j w stosunku do DS210j mogę napisać:

Zalety:
+ szybszy o jakieś 30-40%, szczególnie to widać np w Photostation
+ bezproblemowa przekładka dysków z DS210j do DS211j, wystarczyło uaktualnić wersję w DS210j do 1354, potem przełożyć dysk do DS211j i wgrać mu tą samą wersję systemu, dane przetrwały bez draśnięcia, w moim przypadku mam 2 X 2TB bez RAID'a, na drugim dysku i drugim wolumenie pojawił się błąd partycji systemowej ale wystarczyło kliknąć napraw, i już wszystko śmiga jak trzeba.
+ mała różnica w cenie i dużo ładniejszy karton ;)

Wady:
- producent zastosował inny wiatrak, dużo głośniejszy od tego w DS210j, czasem na niektórych prędkościach potrafi buczeć, co parę minut przyspiesza lub zwalnia z charakterystycznym bzzzz bzzzz, między trybem 2,5" a 3,5" w sumie nie widzę dużej różnicy
- obudowa jakby mniej spasowana, z tyłu wszystkie śrubki na miejscu a na górnym łączeniu, części obudowy są przesunięte względem siebie o 1,5mm
WBR, SirLEO
sirleo
Początkujący

Syn (1)
Synology: DS211j
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: HD203WI 2TB x 2
Pochodzenie: Szczecin
Internet: 20Mbit
System Operacyjny: Windows 7 Pro 64bit
Router/Switch: Draytek Vigor 2820Vn / Airlive Ether-GSH8TW+ V2

Postprzez sirleo » 22 lis 2010, o 19:27

Witam, mogę powiedzieć że obie wady wyeliminowałem u siebie, tzn. wentylator przełożyłem od DS210j, jest lepszy, cichszy i wydajniejszy a najważniejsze że jest kulkowy, a nie ślizgowy. Widocznie producent trochę przyoszczędził.
Drugą wadę naprawiłem gdy wymieniałem wentylator, lekko odgiąłem do tyłu blachę do której jest on przykręcony, teraz wszystki się spasowało.
Więcej info o nowym wiatraku który potrafi buczeć i zgrzytać w trybie hibernacji tutaj http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=83&t=30552
WBR, SirLEO
sirleo
Początkujący

Syn (1)

Postprzez bogus » 22 lis 2010, o 21:42

Rozumiem, że przełożenie wentylatora == utrata gwarancji? Wentylatory 70x70x25 (wnioskuję, że taki to jest, nie są drogie, więc można poeksperymentować.
bogus
Początkujący

Firmware: 3.0-1354
Dyski: 2x ST32000542AS
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/1,5Mb
System Operacyjny: Linux x86, XP x86
Router/Switch: TP-Link WR-1043nd

Postprzez sirleo » 22 lis 2010, o 21:53

bogus napisał(a):Rozumiem, że przełożenie wentylatora == utrata gwarancji? Wentylatory 70x70x25 (wnioskuję, że taki to jest, nie są drogie, więc można poeksperymentować.

Wymiana, przełożenie w ramach gwarancji można powiedzieć ;)
Tym bardziej że wtyk nietypowy, więc nie chciałoby mi się bawić, a że wcześniej miałem DS210j to zwróciłem uwagę że tam był inny lepszy wentylek, więc takowy udało mi się wydębić od serwisu.
WBR, SirLEO
sirleo
Początkujący

Syn (1)