synology bezpośrednio do komputera

Masz pytania na temat współdzielenia plików w różnych systemach operacyjnych? Napisz tu!

synology bezpośrednio do komputera

Postprzez hektor » 14 sty 2012, o 07:00

szukałem, wpisywałem rożne hasła niby coś znalazło ale niedokładnie albo niezrozumiale dla mnie a wiec
chciałem przetestować transfer 1gigabit najprościej jak większość mówi bezpośrednio synka podłączyć przewodem do karty sieciowej.
Tak zrobiłem ale wtedy w synology asistant pokazuje mi status "połączenie nie powiodło się"
klikam konfiguruj pojawia się opcja konfiguracja sieci automatycznie zaznaczona jest opcja "Użyj konfiguracji ręcznej"
podany jest adres ip i maska podsieci, brama i serwer dns są puste pola
klikam następne i pojawia się info "określony adres ip jest w użyciu
gdy dam na żeby pobrało automatycznie DHCP niby ustawienia się zapiszą ale nie mogę się połączyć, wejść na dysk synka
jeśli mogę prosić o pomoc ale dokładna typu wejdź tu wpisz to i to itd :oops:
hektor
Początkujący

Synology: ds109
Firmware: 4.0-2166
Dyski: 500Gb
Pochodzenie: Nie mam
Internet: 40mb
System Operacyjny: vista 32
Router/Switch: BT home hub 2.0

Re: synology bezpośrednio do komputera

Postprzez Przemuss » 14 sty 2012, o 11:25

Jeśli synek pobiera adres automatycznie to tak samo zrób na komputerze. Jak kontrolka/i na karcie sieciowej komputera będzie/ą się świecić tzn że połączenie jest aktywne (ewentualnie jak system o tym zasygnalizuje). Jak i system twierdzi że kabel jest niepodłączony a kontrolki się nie świecą to są 3 opcje takiej przyczyny. Uszkodzenie karty sieciowej z komputerze, wyłączona karta sieciowa lub uszkodzony kabel sieciowy.
Pamiętaj jednocześnie że zdarzają się uszkodzenia karty sieciowej gdzie to system twierdzi że kabel jest podłączony mimo że nie jest jak i kontrolki się świecą ale system twierdzi że kabla nie podłączono.

Ja u siebie ustawiłem automatyczne IP na kompie i synku. Połączyłem jest bezpośrednio i assysten wykrył synka bez problemów (nawet bez systemu go wykryje).
Co do samej karty sieciowej. Jak masz nowy komputer to powinieneś mieć pełny 1 Gb/s. Ale jeśli komputer jest starszy (np 4-6 letni) nie zdziw się że uzyskasz max 30MB/s a czasem nawet i 20MB/s się zdarza mimo to że to w specyfikacji jest podane że lan gigabitowy.
W pracy mam wiele takich komputerów z lat 2005-2008 gdzie gigabit na płycie ma daleko do gigabita ( na części z nich max to 18MB/s a na innych ok 28MB/s).
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N

Powrót do Udostępnianie Plików: Windows, Mac OSX, Linux