Synchronizacja folderu współdzielonego na wielu komputerach

Pytania odnośnie robienia kopii danych i ich odzyskiwania proszę pisać tu.

Synchronizacja folderu współdzielonego na wielu komputerach

Postprzez kys_z » 23 mar 2011, o 01:20

Witam wszystkich,
Proszę o wyrozumiałość, pisze pierwszy raz.

Mamy pozakładane podobne foldery (Projekty) na komputerach stacjonarnych i serwerze. Modyfikując/zmieniając/uaktualniając istniejące pliki nieraz nie wiem, czy pracowałem na pliku serwera, czy komputera. A chciałbym aby zmienione pliki były aktualne na serwerze no i oczywiste na moim komputerze, fajnie by było aby ten "nowy plik" był skopiowany także do innych komputerów.
W związku z powyższym mam pytanie czy jest taka mozliwośc, aby ustawić synchronizację serwera synology z komputerami w sieci w taki sposób:
1. Struktura foderów taka sama na komputerach i serwerze;
2. Synchronizacja / aktualizacja zawartości - lustrzane odbicie na wszystkich komputerach;
3. Pliki zmodyfikowane przez użytkowników nie zostają nadpisane tylko tworzone są ich kopie wersji (fajnie by było gdyby była informacja którego użytkownika jest najnowsza wersja);
4. log zmian lub inne rozwiązanie.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie i podpowie rozwiązanie.
Komputerów w firmie 4 szt. i 2 szt. przenośne (może zdalna synchronizacja dla tych 2 szt., ale nie jest to wymóg konieczny ich synchronizacji)

Z góry dzieki za podpowiedź.

Poszukałem w sieci i znalazłem to co potrzeba: http://allwaysync.com/pl/features.html
allway Sync - rewelacja!

jednym kliknięciem mam wszystkie zmiany wykonane bądź na serwerze, lub na swoim kompie. Inny użytkownik coś uaktualni w swoim projekcie - klikasz masz wszystko aktualne.
Skasowane / zmienione pliki są rejestrowane i nie kasowane. Dla mnie bommbaa.

Pozdrawiam. Ale jak ktoś korzysta z jakiegoś innego rozwiązania bardzo proszę o info.
kys_z
Początkujący

Synology: DS211j
Firmware: DSM 3.0-1354
Dyski: HD103SJ
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 512Kb
System Operacyjny: XP
Router/Switch: LiveBox

Powrót do Kopia Zapasowa/Odzyskiwanie