Synchronizacja folderów

Pytania odnośnie robienia kopii danych i ich odzyskiwania proszę pisać tu.

Synchronizacja folderów

Postprzez swap » 5 kwi 2011, o 10:14

Witam,

Mam DS111+2TB (stacja podstawowa) i DS110j+2TB (jako backup). Ustawiłem synchronizację folderu homes ("synchronizuj po modyfikacji") i naiwnie sądziłem, że każda zmiana na DS111 odłoży się na DS110j niespecjalnie obciążając sieć, bo (po pierwszym pełnym backupie) będzie przesyłać tylko zmiany. Zaczęło się nieźle, pełny backup szedł jakieś 10 godz. (~0,5TB) i zameldował o sukcesie, choć irytujące było, że postęp mogłem kontrolować wyłącznie przez obserwację ubywającego wolnego miejsca na DS110j.
Teraz problem: po paru dniach (w synchronizowanych katalogach nie było w tym czasie zmian) patrzę na "wynik ostatniej synchronizacji: niepowodzenie". "Status: synchronizacja" - czyli jakby jeszcze walczył, ale niespecjalnie, bo się usypia (świeci tylko LAN). Co więcej, tego zadania nie mogę przerwać, po klawiszu "Anuluj" żadnego efektu. W logach zero wpisów. Mogę wyłączyć DS110j i wtedy pewnie przerwie, ale nie o to chodzi ... Jak to zdiagnozować? Foldery nieszyfrowane, na obu stacjach DSM3.1-1605.

Pozdrawiam.
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
swap
Amator

Synology: 111, 110j
Firmware: 4.0-2228
Dyski: WD20EARS
Pochodzenie: Łódź
Internet: 2MB
System Operacyjny: W7 64b
Kamery: nie posiadam

Re: Synchronizacja folderów

Postprzez Mystik » 5 kwi 2011, o 21:22

Odpowiem Tobie w kontekście moich walk z sieciową kopią zapasową. Czyli może nie to samo, ale pokrewne. A wszystko zaczęło się gdy postanowiłem zainstalować firmware 3.1 :(
swap napisał(a):Witam,

Mam DS111+2TB (stacja podstawowa) i DS110j+2TB (jako backup). Ustawiłem synchronizację folderu homes ("synchronizuj po modyfikacji") i naiwnie sądziłem, że każda zmiana na DS111 odłoży się na DS110j niespecjalnie obciążając sieć, bo (po pierwszym pełnym backupie) będzie przesyłać tylko zmiany. Zaczęło się nieźle, pełny backup szedł jakieś 10 godz. (~0,5TB) i zameldował o sukcesie, choć irytujące było, że postęp mogłem kontrolować wyłącznie przez obserwację ubywającego wolnego miejsca na DS110j.

Miałem dokładnie to samo. Pierwszą kopię zapasową robił. Następne już nie.
swap napisał(a):Teraz problem: po paru dniach (w synchronizowanych katalogach nie było w tym czasie zmian) patrzę na "wynik ostatniej synchronizacji: niepowodzenie". "Status: synchronizacja" - czyli jakby jeszcze walczył, ale niespecjalnie, bo się usypia (świeci tylko LAN). Co więcej, tego zadania nie mogę przerwać, po klawiszu "Anuluj" żadnego efektu. W logach zero wpisów. Mogę wyłączyć DS110j i wtedy pewnie przerwie, ale nie o to chodzi ... Jak to zdiagnozować? Foldery nieszyfrowane, na obu stacjach DSM3.1-1605.

Sprawdzałeś we wszystkich logach, ze szczególnym uwzględnieniem tych o sieciowej kopii zapasowej?
Żeby u mnie zadziałała sieciowa kopia zapasowa, to musiałem przede wszystkim powrócić z firmwarem docelowego NAS-a do wersji 3.0. I kopię muszę robić jako admin. Żadne inne ustawienia nie zadziałały.
Ale najpierw sprawdź te logi.
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem