stacja pobierania i odtwarzanie filmow na tv

Jak masz pytanie odnośnie działania Stacji Pobierania to pisz tu.

Re: stacja pobierania i odtwarzanie filmow na tv

Postprzez Locosp » 21 sty 2012, o 10:46

Drodzy koledzy, nareszcie coś gdzie mogę Wam pomóc czy też naprowadzić, tematy linux i zaawansowana obsługa synka to jeszcze nie to ale streaming i centrum multimedialne w domu to już moja pasja i mam wiedzę :)

Zacznę od pytań @mikhnal: otóż rozwiązań jest wiele i dodam, że nie trzeba wydawać dużych pieniędzy poza oczywiście serwerem ( wszyscy wiemy, że Synology nie należą do najtańszych - ale to inna kwestia ), chcę podać ze dwa przykłady pomijając DLNA:

Za podstawą każdej konfiguracji przyjmę NAS Synology.

1. Synology -> Apple Tv Black ( z XBMC ) -> TV - koszt Apple Tv Black to $99 - smb , webdav, WINS itd najlepszy znany mi kombajn, każdy format...
http://www.youtube.com/watch?v=V7DUByAlaEo

2. Synology -> HTPC (Home Theater Personal Computer ) -> TV - można zacząć od takiego >> http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12567 można postawić także takiego >> http://www.youtube.com/watch?v=4Q94OljzPfc
tu widać że na bazie XBMC można zrobić własny ambilight ;) , czy też po instalacji karty TV możemy cieszyć się kablówką, cyfrową telewizją naziemną lub sat.

Odpowiadając na pytanie @xilius PS3 nie jest dobrym playerem, ok fajnie wyszukuje Serwer multimedialny naszego Synka lecz nie wspiera wszystkich formatów no i odwieczny problem z brakiem wsparcia dla napisów.

EDIT: widzę że taki youtube nie działają tak więc są linki ;)

Moim rozwiązaniem jest:

Synology DS110j 1TB po instalacji DSM 4.0 nie robiłem jeszcze Bootstrap i nie mam ulubionego pyLoad, tak też używam obecnie Download Station. Dodaje plik ten po ściągnięciu ładuje mi się na przykład do folderu Video, który jest udostępniony smb://IP/Video w moim Apple tv z XBMC. XBMC startują automatycznie odświeża bibliotekę tak też sam ściąga META dane o filmie czy serialu czy muzyce.
I zabieram się do oglądani czy słuchania :)

gdybyście mieli jakieś pytania chętnie pomogę ....
Locosp
Amator

Synology: DS110j
Firmware: 3.2-1944
Dyski: 1 TB seagate
Pochodzenie: Z domu
Internet: Upc 25 M/bit
System Operacyjny: MacOS
Router/Switch: Netgear WNDR 3700v2

Postprzez TheAltair » 21 sty 2012, o 23:58

Ja mam szybkie pytanie o filmy 1080p i Apple TV? Daje radę odtworzyć taki materiał? Według specyfikacji nie, ale można było by się miło zaskoczyć. :)
Obrazek
P4+Slax ---> DS209 ---> DS409+ ---> DS1010+ ---> DS1511+...??? :D
Pozdrawiam!
Robert
TheAltair
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS1010+
Firmware: DSM 4.0-2219
Dyski: HD154UI
Pochodzenie: Siedlce
Internet: 2 MB
System Operacyjny: XP, 7 64bit
Router/Switch: WL-5470, DGS-1005D
Kamery: Nie posiadam

Postprzez Locosp » 22 sty 2012, o 20:03

@TheAltair niestety nie, Apple TV przetwarza 1080p do 720p i w zależności od codeca tnie i rozjeżdża audio z video.

lepszym rozwiązaniem jest posiadać Apple tv 1 Gen ( praktycznie nie dostępne w sprzedaży ) i domontować Cristal HD Broadcoma wtedy jest pełne 1080p nawet ale Apple TV Black czyli 2 gen ciężko rozbudować :)

http://www.youtube.com/watch?v=WoHpJ9rpIB8
Locosp
Amator

Postprzez merimel » 9 lut 2012, o 19:08

mikhnal napisał(a):A mnie zastanawia, jakie sprzęty odtwarzają filmy z udostępnionych zasobów na Synku przez Sambę lub NFS. Nie chcę żadnego DLNA bo to ułomna technologia. Chcę w menu odtwarzacza znaleźć w sieci Synka i podać użytkownika oraz hasło do udostępnionego zasobu.

Mój odtwarzacz spełnia Twoje wymagania - LG DP1W, niby takie nic. Mało o nim piszą ale w jak już ktoś się pokusi zajmuje wysokie pozycje w testach. Kupiłem przez przypadek w nadziei, iż będzie substytutem dla Asus O!Play. Tymczasem jestem z niego mega zadowolony i nie zamierzam zamieniać na coś innego. Mam dwa TV. Samsunga z DLNA i Philipsa bez owej "technologi". Samsung radzi sobie nieźle podpięty skrętka z routerem i odtwarza 80% różnego badziewia. Philips bez złącza RJ45 podpięty przez HDMI do LG DP1W a odtwarzacz przez RJ45 do routera odtwarza 100% nawet najdziwniejszych formatów.
Po podanie, wspomnianych przez Ciebie danych, mogę dowolnie przeglądać zawartość Synka i wszystkich urządzeń podłączonych do rutera - PS3, Laptop, PC, Dysk przenośny etc.

Z ręką na sercu mogę polecić. Oczywiście, tak jak róża nie może istnieć bez kolców tak i LG DP1W nie może istnieć bez wad. Jeżeli jesteś Video/Audiofilem nie znajdziesz tu nic dla siebie. Na próżno szukać, setek ustawień dźwięku lub obrazu. Firma LG nie rozpieści Cię też regularnymi Update'ami softu.
Jeżeli szukasz jednak odtwarzacza, który jak sama nazwa wskazuje ma odtwarzać i tyle, bez zbędnych bajerów i bezużytecznych funkcji - polecam.
Konfiguracja LG DP1W jest dziecinnie prosta i co ważne, a często sprawia to problemy, wszystko działa idealnie - od ręki. Włącz, skonfiguruj, zapomnij.
Jak będziesz miał jakieś pytanie chętnie służę pomocą.
merimel
Początkujący

Synology: DS211J
Firmware: DSM 4.0 -2166
Dyski: WD20EARS 64MB
Pochodzenie: Bytom
Internet: 50mb
System Operacyjny: W7 64bit / Ubuntu
Router/Switch: Asmax+TP-Link TL-WR1043ND

Postprzez mikhnal » 9 lut 2012, o 19:51

Serdecznie dziękuję za info. Widzę, że ma wbudowane WIFI n co również mnie interesuje. Nie ma dysku i bardzo dobrze, bo przecież on ma wyświetlać multimedia zgromadzone na Synku. Cieszę się, że jednak takie odtwarzacze istnieją.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez stanleytli » 10 lut 2012, o 09:54

Proponuje zerknac na rodzine odtwarzaczy Dune HD
stanleytli
Początkujący

Synology: DS-210+
Firmware: DS-3.2
Dyski: 2x2TB Samsung
Pochodzenie: Nie mam
Internet: 8/1
System Operacyjny: Win7 64bit
Router/Switch: RT-N16 Tomato

Postprzez Locosp » 11 lut 2012, o 01:13

jedyna przewaga powyższych playerów to full HD i trochę niższa cena ale ja uparcie zostanę przy swoim APPLE TV ma możliwości ;).
Locosp
Amator

Postprzez teddy58 » 11 lut 2012, o 10:26

merimel napisał(a):Mój odtwarzacz spełnia Twoje wymagania - LG DP1W, niby takie nic. Mało o nim piszą ale w jak już ktoś się pokusi zajmuje wysokie pozycje w testach. Kupiłem przez przypadek w nadziei, iż będzie substytutem dla Asus O!Play. Tymczasem jestem z niego mega zadowolony i nie zamierzam zamieniać na coś innego. Mam dwa TV. Samsunga z DLNA i Philipsa bez owej "technologi". Samsung radzi sobie nieźle podpięty skrętka z routerem i odtwarza 80% różnego badziewia. Philips bez złącza RJ45 podpięty przez HDMI do LG DP1W a odtwarzacz przez RJ45 do routera odtwarza 100% nawet najdziwniejszych formatów.
Po podanie, wspomnianych przez Ciebie danych, mogę dowolnie przeglądać zawartość Synka i wszystkich urządzeń podłączonych do rutera - PS3, Laptop, PC, Dysk przenośny etc.

Chciałem potwierdzić. Też mam LG DP1W jako zapasowy odtwarzacz i jest doskonały. Ponieważ nie ma wbudowanych dysków jest bezgłośny, czyta praktycznie wszystko - łącznie z 1080p. Co do nowych firmwarów - to się lekko nie zgodzę - w ubiegłym roku pojawiły się chyba 2-3 wersje. Być może nie ma co poprawiać :-)
teddy58
Początkujący

Synology: 110j
Dyski: 1 TB
Pochodzenie: Rzeszów
Internet: 20 MB
Router/Switch: TP-link TD-W8960N

Postprzez arky » 11 lut 2012, o 11:11

a czy istnieje odtwarzacz, ktory posiada przegladarke www, oraz sterowanie z iphona?
arky
Amator

Synology: 211+
Firmware: 4.0-2219
Dyski: 2x1TB
Pochodzenie: Zach-pom.
Internet: 80Mb/80Mb
System Operacyjny: WIN7,XP
Router/Switch: Mikrotik
Kamery: Foscam FI8918W

Postprzez teddy58 » 11 lut 2012, o 11:28

arky napisał(a):a czy istnieje odtwarzacz, ktory posiada przegladarke www, oraz sterowanie z iphona?

Wykonałem za Ciebie tę ciężką pracę i wpisałem w Pana G hasła: iphone, remote, net, player i znalazłem to:

http://store.sony.com/webapp/wcs/stores ... 0#overview
teddy58
Początkujący

Synology: 110j
Dyski: 1 TB
Pochodzenie: Rzeszów
Internet: 20 MB
Router/Switch: TP-link TD-W8960N

Poprzednia stronaNastępna strona