Problem z wyborem NAS'a

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Problem z wyborem NAS'a

Postprzez Piotrek » 15 lip 2011, o 15:15

Witam. Zakup NAS'a planuje już od kilku miesięcy. Niedawno miałem problem z wyborem pomiędzy Synology/QNAP/iOMEGA i metodą porównania odrzuciłem najpierw iOMEGA, całkiem niedawno QNAP'a (ze wzglęgu na to iż wersje do 1500zł mają słabe paramerty w porównaniu z Synkami, a wersja 119+ jest szaro-czarna). Teraz rozważam między Synology, a NETGEAR'em. Ten pierwszy ma zdecydowanie lepszy software i rozbudowane funkcje, ale NETGEAR ma procesor Intela w wersji za około 940zł, czarną (nieplastikową) obudowę, Hot Swap, RAID oraz 3 lata gwarancji, z tymże na to ostatnie nie zwracam szczególnej uwagi, ponieważ w większości przypadków jest ona nieuznawana (Brkuje mi wydajności: odczytu (Mb/sek.), zapisu (Mb/sek.) oraz głośności (w dB). Miałem nadzieję że przez pół roku cena będzie trochę niższa - coś się zmieni. W tym czasie przeglądałem internet i na jednym z forum doradzali mi D-Link'a (jakoś nie mam zaufania do tej firmy), My Book'a (WD) (raczej nie gwarantuje tego co NAS, ale do firmy nic nie mam - moim zdaniem najlepszy producent dysków) oraz serwer HP za około 860zł (z tym że trzeba w nim modyfikować wiele rzeczy).

Modele które biorę pod uwagę:
Synology:
DS 111
DS 211
DS 211j - raczej nie
DS 211+ - bardzo poważnie się nad nim zastanawiam

Netgear
Ultra 2
NV+

Mam kilka pytań, które także pomogą mi w wyborze:
Jaki najlepszy dysk Western Digital do 300-400 zł wybrać - od razu dodam że wole, aby był cichy, szybki niż miał dużo pamięci?
Z tego co wiem Black są najlepsze. Zdziwiłem się jak zobaczyłem że testowane Synki miały dyski 5900 obr. i 32MB cache - czy mam rozumieć że te są cichsze, ale te 7200 obr. i 64MB cache są jeszcze lepsze tyle że głośniejsze?

Jaki tani UPS dobrać - Czy CyberPower UPS DX800E-FR będzie odpowiedni?

Czy taki NAS jest w stanie służyć przez co najmniej kilka lat?

Jak na początek to i tak spory wydatek dla mnie, więc bardzo proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego NAS'a.
Jeszcze mam takie jedno pytanie czy rzeczywiście jest możliwość prowadzenia własnego radia internetowego?
Ostatnio edytowano 15 lip 2011, o 15:25 przez Piotrek, łącznie edytowano 1 raz
Piotrek
Amator

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 2 Mb/s
System Operacyjny: XP SP3, Vista 32bit, 7 64bit
Router/Switch: Linksys WAG200G
Kamery: Brickcom WCB-100Ae-08

Re: Problem z wyborem NAS'a

Postprzez grzegorzsa » 15 lip 2011, o 15:25

Napisz co chcesz osiągnąć, z czego korzystać...
grzegorzsa
Zawsze On-Line

Medale: 1
Wiedza (1)
Synology: 710+ 411+
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: ST2000DL003-9VT1
Internet: 2/2
System Operacyjny: 7 32bit,
Router/Switch: TL-WR1043ND+DD-WRT

Postprzez Piotrek » 15 lip 2011, o 15:59

Pobieranie plików
Trzymanie strony (na razie projektów) - Dynamiczny serwis postawię jak zwiększę prędkość internetu
Monitoring - rozważam 1-2 kamery
Serwer domowy - filmy, zdjęcia

Właściwie jestem już zdecydowany na 211+ - ma lepszą wydajność niż 211. Moim pierwszym typem był DS 111, ale jak powiększył mi się budżet pomyślałem że mimo wszystko lepiej kupić 2 dyskowy serwer. Na początku byłem zachwycony wydajnością DS 111. Najtańszy 2 dyskowy (DS 211) ma niestety gorszą, a wersja z + jest zbliżona (do DS 111). Dodatkowo ma Hot-Swap, jest czarny i ma więcej pamięci. Problem jaki mam polega nad strachem, a raczej braku możliwości poznania się na procesorach firmy Marvell. Z DS 710 nie będę przesadzał bo i tak do serwera muszę jeszcze dokupić UPS i dyski - z tym też mam problem.

Zależy mi na dobrym UPSie i myślę że 800VA wystarczy.
Czy CyberPower UPS DX800E-FR będzie odpowiedni do modelu DS 211+ i wystarczająco zabezpieczy serwer i komputer?

Jakie dyski kupić? W tym przypadku biorę pod uwagę WD i Hitachi w rozsądnych cenach do 300zł, pojemność od 500gb. Ważne, aby był cichy i w miarę szybki. Czytałem wiele opinii i nie wiem co zrobić Seagate na 99% nie chce ze względu na awaryjność, WD dostają drgawek, Hitachi wg. rankingów (chip) są dobre, Samsungi mają krótką gwarancję.
Piotrek
Amator

Postprzez niewiesznic » 15 lip 2011, o 16:23

Dyski bierz Hitachi 5K3000 lub 7K3000 :
1. cicho i zimno, mam 5K3000 i jest lepszy od poprzedniej serii, która była głośna
2. lepiej pracują w RAID niż WD

Co do UPS, bierz f-my APC (tylko do tej firmy mam zaufanie jeśli chodzi o UPSy) 800VA w zupełności powinno starczyć, mam CS500 podłączony do DS211+ i szacowany czas na baterii to ponad 2500sek.
niewiesznic
Zawsze On-Line

Medale: 2
Zasługi (1) Modder (1)
Synology: DS210j, DS211+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: Hitachi 2TB Raid-1
Internet: UPC 25/BemowoNET 1MB
System Operacyjny: Mac OS X 10.7
Router/Switch: Time Capsule 2Tb
Kamery: Nie posiadam

Postprzez mikhnal » 15 lip 2011, o 17:17

Model najwyższy na jaki cię stać odwdzięczy się większą użytecznością i mocą obliczeniową na kilka lat.
Dyski to albo nowe Seagaty albo wspomniane Hitachi z najnowszych serii.
UPS'y doradzam APC, bardzo dobrze współpracują z Synkami.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez Piotrek » 15 lip 2011, o 17:45

niewiesznic - Dzięki za wskazówki
Odnośnie dysku Hitachi:
5K3000 - 44dB
7K3000 - 27dB

Nie wiem jak to sprawdzić, czy przy czymś takim można spać. Długo one u Ciebie działają, miały jakieś awarie?
Poczytam sobie jeszcze o nich.

Jak jest z tymi UPS'ami APC ile kosztuje najtańszy np. 800VA, czy trzeba w nich co jakiś czas coś wymieniać?
Rozumiem że CyberPower mogą nie ochronić NAS'a?

mikhnal - wiesz stać mnie też na DS 710, ale tak jak wspominałem to mój pierwszy serwer i chciałem się z nim zapoznać, bo może on jest odpowiedni i nie ma po co płacić więcej. Seagate - odpada na 100%. Trochę mnie zmartwiłeś - tylko kilka lat? 10 raczej nie?

Tak się jeszcze zastanawiam bo w DS 211+ 11 oznacza że to model na 2011. Czy w 2012 też będą jakieś nowe modele, czy niekoniecznie?
Róźnica w wydajności między 11 a, 9 jest spora. Czy warto czekać? Czy można oczekiwać jakiś większych zmian?

Odnośnie kamer to ycam i foscam są kompatybilne?

Dzięki za pomoc. Jeżeli macie jakieś opinie, propozycje (dyski, UPS'y) to piszcie.
Piotrek
Amator

Postprzez mikhnal » 15 lip 2011, o 18:10

Co roku są wypuszczane nowe modele, taki marketing i oczekiwania nowości. 10 lat? Postęp w tej dziedzinie idzie lawinowo, nie chciałbym mieć dzisiaj 8 letniego Synka, sama wydajność kopiowania by usypiała nie mówiąc o innych funkcjach. Zmiany zawsze będą, trzeba się cieszyć z tego co się ma. Sam mam model DS409+ i nie odczuwam presji nowości, dla mnie ważne są dwie właściwości: szybki transfer po 1Gb LAN oraz 4 dyski w RAID 5. Może kiedyś zmienię, pewnie szybciej niż 10 lat :)

Moim zdaniem celując w DS211+ wybierasz najlepszy model domowy.

Tu masz obsługiwane kamery.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez RONINZGR » 15 lip 2011, o 18:13

Jeśli chodzi o UPSy to ostatnio jestem troszkę na topie po ostatniej burzy która nawiedziła mnie wczoraj :D

Zamówiłem APC BE700G-CP (aczkolwiek nie polecam KT bo ja swojego za 350 zł wyhaczyłem). Jako argumenty to niska cena jak za produkt markowej firmy, klasyczne wejścia zasilające, ochrona kabli telefonicznych i co chyba najważniejsze z tego całego zestawu, pełne wsparcie w zarządzaniu przez Syno. Według relacji jednego z użytkowników forum, DS + 2 urządzenia sieciowe trzyma ponad godzinę.
Obrazek
RONINZGR
Trochę Wie

Synology: DS211 > DS412+
Firmware: 4.0-2228
Dyski: 2|ST2000DL003-9VT1
Pochodzenie: Polska
Internet: 15/1 TOYA
Router/Switch: TL-WR1043ND

Postprzez niewiesznic » 15 lip 2011, o 19:44

Mam 2 dyski 2tb Hitachi 7200 RPM w RAID 1 wsadzone do DS211+ (HDS722020ALA330).Obecne temperatury to 35st i 38st C.
Te dyski są głośne jak pracują, terkocze głowica.

W DS210j mam jeden dysk 2Tb 5K3000 i on jest cichutki.HDS5C3020ALA632. Temperatura: 32st C.

Na DS210j mam uruchomiony program Transmission oraz Download Station 24/7. Jak oba programy były uruchomione na dyskach 2Tb poprzedni model, to było głośno, denerwujące było wspomniane wyżej terkotanie. Obecnie jest cicho.

Co do UPS, to bierz tylko APC. Wymianę baterii zaleca się co dwa lata, ale sam UPS Ciebie o tym poinformuje (chyba wszystkie modele tak mają). :)
Wymieniałem ostatnio i sama wymiana jest bezproblemowa.

Miałem w DS210j wcześniej dyski green WD. Nie polecam. Błędy SMART, gubił dane, zacinał się. Jeśli będziesz robił RAID to nie bierz dysków green, chyba że wspomniane wolnoobrotowe hitachi, one podobno dobrze działają w RAID.
niewiesznic
Zawsze On-Line

Medale: 2
Zasługi (1) Modder (1)
Synology: DS210j, DS211+
Dyski: Hitachi 2TB Raid-1
Internet: UPC 25/BemowoNET 1MB
System Operacyjny: Mac OS X 10.7
Router/Switch: Time Capsule 2Tb

Postprzez Piotrek » 15 lip 2011, o 20:18

mikhnal napisał(a):Tu masz obsługiwane kamery.
- w tym problem że modelu Foscam FI8905W tam nie ma bo jest to nowość. Mam takie wrażenie że te listy (dyski, UPS'y i kamery) długo nie były aktualizowane.

RONINZGR napisał(a):Zamówiłem APC BE700G-CP
- On też ma baterie? Co to KT?

niewiesznic napisał(a):Wymianę baterii zaleca się co dwa lata, ale sam UPS Ciebie o tym poinformuje (chyba wszystkie modele tak mają).
- właśnie to mnie jescze interesowało odnośnie UPS'ów. W tym CyberPower baterii chyba nie ma - on jest bardzo mały.

Czyli sądzicie że DS 211+ to bardzo dobry wybór. Co Was zachęciło do wyboru Synology?

Dysk
Czy ktoś z Was sprawdzał/testował dysk Hitachi 7K3000?
Czy nie ma problemu z ew. serwisem?

Można kupić 2 różne dyski, ale wtedy może być problem z RAID'em?
Jeżeli musilibyście wybrać jakiś WD to który - black?
Czy ilość obrotów i wartość cache mają jakieś znaczenie, gdy dysk jest w serwerze?

Sorry za tyle pytań, ale chciałbym poznać odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania, aby nie okazało się że wydam teraz sporo kasy, a potem coś będzie trzeba dokupić - nie coś taniego tylko wręcz przeciwnie :? .
Piotrek
Amator

Następna strona

Powrót do Ogólne zapytania o produkty