Witam. Zakup NAS'a planuje już od kilku miesięcy. Niedawno miałem problem z wyborem pomiędzy Synology/QNAP/iOMEGA i metodą porównania odrzuciłem najpierw iOMEGA, całkiem niedawno QNAP'a (ze wzglęgu na to iż wersje do 1500zł mają słabe paramerty w porównaniu z Synkami, a wersja 119+ jest szaro-czarna). Teraz rozważam między Synology, a NETGEAR'em. Ten pierwszy ma zdecydowanie lepszy software i rozbudowane funkcje, ale NETGEAR ma procesor Intela w wersji za około 940zł, czarną (nieplastikową) obudowę, Hot Swap, RAID oraz 3 lata gwarancji, z tymże na to ostatnie nie zwracam szczególnej uwagi, ponieważ w większości przypadków jest ona nieuznawana (Brkuje mi wydajności: odczytu (Mb/sek.), zapisu (Mb/sek.) oraz głośności (w dB). Miałem nadzieję że przez pół roku cena będzie trochę niższa - coś się zmieni. W tym czasie przeglądałem internet i na jednym z forum doradzali mi D-Link'a (jakoś nie mam zaufania do tej firmy), My Book'a (WD) (raczej nie gwarantuje tego co NAS, ale do firmy nic nie mam - moim zdaniem najlepszy producent dysków) oraz serwer HP za około 860zł (z tym że trzeba w nim modyfikować wiele rzeczy).
Modele które biorę pod uwagę:
Synology:
DS 111
DS 211
DS 211j - raczej nie
DS 211+ - bardzo poważnie się nad nim zastanawiam
Netgear
Ultra 2
NV+
Mam kilka pytań, które także pomogą mi w wyborze:
Jaki najlepszy dysk Western Digital do 300-400 zł wybrać - od razu dodam że wole, aby był cichy, szybki niż miał dużo pamięci?
Z tego co wiem Black są najlepsze. Zdziwiłem się jak zobaczyłem że testowane Synki miały dyski 5900 obr. i 32MB cache - czy mam rozumieć że te są cichsze, ale te 7200 obr. i 64MB cache są jeszcze lepsze tyle że głośniejsze?
Jaki tani UPS dobrać - Czy CyberPower UPS DX800E-FR będzie odpowiedni?
Czy taki NAS jest w stanie służyć przez co najmniej kilka lat?
Jak na początek to i tak spory wydatek dla mnie, więc bardzo proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego NAS'a.
Jeszcze mam takie jedno pytanie czy rzeczywiście jest możliwość prowadzenia własnego radia internetowego?

Nowości