Problem z wyborem NAS'a

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Re: Problem z wyborem NAS'a

Postprzez Piotrek » 21 lip 2011, o 17:29

niewiesznic napisał(a):1. APC jest moim zdaniem najlepsze. Mam 3 UPSy tej firmy i jest 100% OK. Klasa sama w sobie.
- Tę w białej obudowie odpadają na 100% bo źle o nich czytałem. Ten co proponujesz bardziej przypomina listwę. Chciałbym, aby pod moim postem pojawiła się lista UPS'ów, które polecacie. Ważne, aby obok znalazła się też cena tej baterii co po 2 latach siada. Ja sobie wtedy porównam, posprawdzam i będę bliższy wyboru. CyberPower mnie przekonuje ponieważ są o nim dobre opinie, jest tani i Ci co go kupili są z niego zadowoleni.

niewiesznic napisał(a):2. WD oprócz wersji Raid Edition, źle działa w RAID. Hitachi za to OK. Sam mam 5K3000 i sata 3 spokojnie działa w DS210j sata2. (sata jest po prostu kompatybilny wstecz)
- Zapewne tę WD są drogie. Wiesz że WD kupiło Hitachi? Tu powstaje kolejny problem. Już nie obawiam się tego że będzie głośny porównywalnie jak WD, ale jak będzie z serwisem i ewentualną gwarancją. Jak cała procedura przejęcia ma się zakończyć we wrześniu. Wtedy z rynku marka Hitachi (dyski) może zniknąć, a oni wyprą się napraw gwarancyjnych serii, które nie powstały pod ich kontrolą. Seagaty na 100% odpadają, do Samsungów brak mi przekonania (polecają 204UI). Zostaje Hitachi i WD.

niewiesznic napisał(a):3. Kup switcha z 16 portami jak potrzebujesz dużo portów. Np. Netgear.http://www.ceneo.pl/309133s One mają wiatrak w środku, więc może być głośno. 4 urządzenia które wymieniłeś powinieneś spokojnie wpiąć w router. Większość ma 4 porty gigabit LAN + 1 port WAN. switcha możesz zawsze dokupić później. A część sprzętów może chodzić po wifi.
- To jest teraz mój najmniejszy problem. Chciałbym najpierw sfinalizować sprawę serwera i dysków oraz grilla :D ;) .

niewiesznic napisał(a):4. Ja grill kupiłem z wysyłką. za ok. 10 pln Ale bardzo chciałem czarny.
- Patrzyłem, szukałem i nic nie znalazłem w Wawie - no może poza jednym sklepem na drugim końcu miasta gdzie był dostępny grill, ale niestety szary. Chyba też zamówię tam gdzie Ty, parę groszy różnicy nie robi.

Jeszcze odnośnie tego dysku Hitachi: Mam ogromny dylemat. Zachęciłeś mnie do kupna, ale niestety te wszystkie problemy na które trafiam wertując internet, zmniejszają moje przekonanie do owych dysków. Jestem w kropce i nie wiem co teraz robić. Koniec Świata to nie jest, ale jak już coś kupuję to musi to być porządne i mieć jakąś gwarancję. Próbowałem do dzwonić się do Hitachi Polskia i zapytać jak to wygląda, ale tam oprócz automatu nikt się nie odzywa.
Ostatnio edytowano 21 lip 2011, o 17:57 przez Piotrek, łącznie edytowano 2 razy
Piotrek
Amator

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 2 Mb/s
System Operacyjny: XP SP3, Vista 32bit, 7 64bit
Router/Switch: Linksys WAG200G
Kamery: Brickcom WCB-100Ae-08

Postprzez grzegorzsa » 21 lip 2011, o 17:39

Z tego co piszesz to i tak swoje wiesz ;-)
Kup CyberPower i już (a co będzie jak ich ktoś kupi?... ;-)
APC są polecane bo działają bez niespodzianek z DS, mają suport w Polsce i standardowe akumulatory.
Co do dysków to w/g mnie kup cokolwiek z listy... Osobiście w 3 DS od prawie roku mam tylko Seagaty i działają bez zarzutu.
grzegorzsa
Zawsze On-Line

Medale: 1
Wiedza (1)
Synology: 710+ 411+
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: ST2000DL003-9VT1
Internet: 2/2
System Operacyjny: 7 32bit,
Router/Switch: TL-WR1043ND+DD-WRT

Postprzez Piotrek » 21 lip 2011, o 17:55

@grzegorzsa - Sytuacja wygląda tak że aktualnie mam kasę i chciałbym kupić coś porządnego, ale jako że to mój pierwszy taki sprzęt nie chcę za niego przepłacać, dlatego mój wybór padł na DS 211+ który w Synology jest w segmencie dla firm, więc mam nadzieję że on jest wystarczająco dobry. Miałem też polecany serwer HP za niecałe 900zł, który po modyfikacji podobno jest w stanie dać dużo więcej. Jednak go nie chcę, wolę Synology, do którego przyciągnął mnie głównie interfejs oraz to forum, na którym można znaleźć rozwiązanie na problemy ze swoim Synkiem.

Odnośnie kupowania dużych koncernów to wiadomo że zdarza się to i zdarzać się będzie, ale dlaczego Klienci mają na tym cierpieć i odbierane jest im prawo do reklamacji i gwarancji - tej sprawy jeszcze nie wyjaśniłem, ale to jest bardzo prawdopodobne.

To co polecacie z tego APC i jakie koszty są 2-rocznych baterii do poszczególnych modeli.
Oprócz tego: http://www.ceneo.pl/;0151331201-10.htm

EATON to podobno też dobra firma.

@grzegorzsa - Widzisz widocznie miałeś szczęście i trafiłeś na dobrą serię :) .
Piotrek
Amator

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Internet: 2 Mb/s
System Operacyjny: XP SP3, Vista 32bit, 7 64bit
Router/Switch: Linksys WAG200G
Kamery: Brickcom WCB-100Ae-08

Postprzez grzegorzsa » 21 lip 2011, o 18:40

Kup tego 211+ i już używaj.
Co do kupowania się koncernów to nie przesadzaj. Gwarancja będzie uwzględniana na 100% Gdyby tak nie było to był by strzał w kolano dla takiej firmy. HP kupiło Compaqa, Ricoh kupił Pentaksa od Hoya, Chińczycy IBM i jakoś nie było problemów.
grzegorzsa
Zawsze On-Line

Medale: 1
Wiedza (1)
Synology: 710+ 411+
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: ST2000DL003-9VT1
Internet: 2/2
System Operacyjny: 7 32bit,
Router/Switch: TL-WR1043ND+DD-WRT

Postprzez niewiesznic » 22 lip 2011, o 11:30

Przed zakupem mojego pierwszego serwera dużo o tym czytałem, zastanawiałem się nad różnymi serwerami (Qnap, Synology, Netgear, FreeNAS, etc, etc.)
Wybrałem Synology DS210j (mało środków wtedy miałem), dzisiaj wiem, że wybrałbym model 4 dyskowy bez "j", koszt RAID jest niższy (możesz używać mniejszych, więc tańszych dysków, tworząc taką samą pojemność Volume). Teraz mam dwa serwery które działają równolegle (wygrałem w konkursie DS211+)

W tym czasie Synology dodało taką ilość funkcji do DSM, że jestem pod wrażeniem firmy. Pamiętaj, że wybierałem ten serwer przed DSM 3.0.
Uważam, że to właśnie oprogramowanie tego serwera decyduje o jego sile. QNAP i Netgear, nie mówiąc o Freenas odpadły.

Czytałem dużo o dyskach i wybrałem HItachi. Tej firmy dopóki się nic nie zmieni będę się trzymał. GREENY innych firm odpadają. Dyski bez specjalizacji do pracy 24/7 w macierzy innych firm odpadają. U mnie pracują 5K3000 i 7K2000 24/7 właśnie i na nic nie narzekam.
Dla mnie WD nadaje się do desktopa, nie do serwera. Innych dysków bym nie kupił.

Mam maca, więc wybrałem router Time capsule, z dyskiem. Ale ja mam tylko maki. Teraz zastanawiałbym się nad tym ASUSEM.

Grilla kupiłem na pewnym ogólnopolskim serwisie aukcyjnym, link był tylko przykładowy. :) Przesyłka była 2 krotnie droższa niż sam grill :D

Co do switcha, wybrałbym 3com, albo coś z pro serii netgear / HP.

Zasilacze wybieram tylko APC, mam właśnie dwa białe/kremowe z serii Back-UPS, i jeden czarny z polskimi gniazdami. Nigdy nie narzekałem na nie.
Ostatnio wymieniałem baterie, koszt na allegro z firmy Orvaldii z rachunkiem i gwarancją, firmowe, używane przez APC w swoich profduktach to ok. 100PLN.
To co tobie przypomina listwę, jest pełnoprawnym UPS'em, z kablem do USB do komunikacji z komputerem / serwerem, ale dla wygody ma zwykłe gniazda, zamiast IEC.
Mam go podpiętego pod Mac Mini. Działa bezobsługowo i bezgłośnie. Dla mnie podstawa dobrego sprzętu.

Zauważyłem, że się powtarzam, więc ze swojej strony kończę, nie będę tutaj więcej pisał.
Wybierz co ci pasuje, widać, że jesteś zdecydowany na WD i CyberPower. Ja polecam te sprzęty, które sprawdziłem w pracy 24/7. Nic więcej, nic mniej.

Grzegorzsa ma rację, kup tego 211+ i zacznij używać z czymkolwiek, chcesz sprawdzać na sobie, nie widzę przeszkód.Ja zaczynałem od dysku WD 1,5 Tb Green, nie polecam.
O czym już wiesz, z całego wątku.

Co do wykupywania marek. Na świecie są o ile pamiętam, tak na prawdę 3 koncerny samochodowe, 3 koncerny piwne, 3-4 koncerny posiadające konkurujące ze sobą agencje reklamowe, 3 koncerny posiadające marki ubraniowe/alkoholowe klasy premium, etc. etc. Jeśli dzisiaj by się okazało, że Qnap czy Freenas to lepsze rozwiązanie, bez mrugnięcia okiem wybrałbym jedne z nich. Kupuj produkt nie markę.

Nic ci po 5 letniej gwarancji jak ci padną dyski z danymi zbieranymi przez lata... Na to żaden producent nie da ci gwarancji. Możesz trafić na kiepską serię, serię z wadliwym firmware, serię która pada po tygodniu, serię która pada 1 dzień po zakończeniu gwarancji. itd. itp. Możesz też trafić na serię, która będzie działać bezproblemowo latami.
Żyjemy w czasach produkcji masowej, takie sytuacje są w granicach błędu statystycznego.

Opisz wrażenia z użytkowania dysków WD i UPS CyberPowera na forum :)

Pozdrawiam.

P.
niewiesznic
Zawsze On-Line

Medale: 2
Zasługi (1) Modder (1)
Synology: DS210j, DS211+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: Hitachi 2TB Raid-1
Internet: UPC 25/BemowoNET 1MB
System Operacyjny: Mac OS X 10.7