Problem z SMB

Masz pytania na temat współdzielenia plików w różnych systemach operacyjnych? Napisz tu!

Problem z SMB

Postprzez emerytek » 24 lip 2011, o 17:42

Mam dziwny problem z działaniem SMB.Używam mojego synka jako serwer multimediów. Odtwarzaniem zajmuje się Dune smart D1. Wszystko podpięte do rutera Asus wl500g. Wszystko jest ok dopóki działa wpięty w sieć laptop z win XP prof. Po wyłączeniu laptopa z sieci w przeglądarce sieci w dune po SMB znikają wszystkie foldery - folder sieciowy Workgroup jest pusty. Co dziwne wszystkie foldery które są przeniesione na pulpit główny dune normalnie działają, a to też SMB. Najlepsze jest że wszystko działa aż nie wyłączę dune. Po ponownym włączeniu już nie widzi zawartości folderu Workgroup . Prawdopodobnie coś mam pochrzanione w ustawieniach synka - ale co ?. Nie utrudnia mi to zbytnio życia ale jest denerwujące. Może jakaś podpowiedź by mi pomogła.
emerytek
Początkujący

Synology: DS211j
Firmware: 4.0-2219
Dyski: 2xsegate 2TB
Pochodzenie: rybnik
Internet: 25MB
System Operacyjny: XP
Router/Switch: thomson
Kamery: Nie posiadam

Re: Problem z SMB

Postprzez siwyyy77 » 16 sie 2011, o 06:53

mam podobnie...
Tz. Dune H1 widzi foldery współdzielone tylko gdy komputer jest włączony, gdy wyłączony w przeglądarce sieci synek jest niewidoczny:(
siwyyy77
Amator

Synology: ds211j
Firmware: 4.0-2219
Dyski: 2xST2000DL003
Pochodzenie: Kraków
Internet: UPC 50Mb
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: Thomson TWG870
Kamery: Nie posiadam

Powrót do Udostępnianie Plików: Windows, Mac OSX, Linux