Problem z pocztą

Masz problem z konfiguracją poczty to napisz tu.

Problem z pocztą

Postprzez marioo944 » 1 sty 2010, o 21:23

Witam!
Mam następujący problem:
Postawiłem stronkę na Joomli http://marioo.blogdns.com i wszystko działa poza pocztą. Może ktoś mógłby krok po kroku napisać jak wszystko skonfigurować aby zadziałało. Próbowałem już wszystkiego i w końcu sam się pogubiłem co i jak ma być poustawiane.
Serwer synology ds209
Neostrada 2mb
Domenę mam w http://www.cal.pl przekierowaną na http://www.dyndns.com
BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA POMOC
MARIOO
marioo944
Początkujący

Synology: DS209
Firmware: 2.2
Dyski: Samsung
Pochodzenie: Warszawa
Internet: Neostrada6mb
System Operacyjny: Windows 7 Ultimate

Re: Problem z pocztą

Postprzez Krwiak » 3 sty 2010, o 18:04

Hej

Chętnie ci pomogę, ale najpierw napisz dokładnie co i jak skonfigurowałeś?
Krwiak
Administrator

Medale: 5
Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH
Kamery: Etrovision EV8180U

Postprzez marioo944 » 3 sty 2010, o 20:45

Generalnie to juz tak namieszalem w ustawieniach ze sam nie mogę się polapac co i jak. Może była by możliwość zdalnego Wgladu przez Ciebie w moje ustawienia i ewentualna konfiguracje?
MARIOO
marioo944
Początkujący

Synology: DS209
Firmware: 2.2
Dyski: Samsung
Pochodzenie: Warszawa
Internet: Neostrada6mb
System Operacyjny: Windows 7 Ultimate

Postprzez Robus_1 » 18 sty 2010, o 21:36

Oki, to moze ja sie podkleje pod temat
Sprawa wyglada nastepujaco :
1. posiadam wykupiona domene na home.pl , powiedzmy przykladowo: http://www.mojanazwa.eu
2. w konfiguracji domeny : "Przekierowanie WWW (IP/host/URL/katalog):" mam wpisany moj staly adres IP, to akurat dziala po wpisaniu w przegladarce mojego adresu http://www.mojanazwa.eu otwiera strone logowania mojego synka, natomiast nie wiem co wpisac w rubryke obok czyli : "Przekierowanie poczty (host/e-mail):", ma to byc moja adres domeny, czy moze adres IP ?
(to wszystko powyzej dotyczy oczywiscie konfiguracji na moim koncie w wykupionej domenie na home.pl)
Teraz ustawienia w synku :
3. zakladka powiadomienia :
powiadomienia.jpg

4. zakladka DDNS :
DDNS.jpg

5. zakladka Mail Station :
MailStation.jpg

6. W tej chwili wszysko dziala nastepujaco :
a. wysylanie maila testowego z zakladki "powiadomienia" nie daje rezultatu, wyskakuje tylko komunikat "wiadomosc wyslana..." i nie dochodzi...
b. wysylanie maila z Round Cube na adres admin@mojanazwa.eu dziala, dostaje tego maila zarowno na Round Cube jak i na skonfigurowane to samo konto w Outloku
c. nie dziala wysylanie z Round Cuba na inne zewnetrzne konta, oraz nie dochodza emaile wysylane z outloka (z innego mojego adresu zewnetrznego konta) na adres admin@mojanazwa.eu
Sorki za przydlugi tekst, ale chcialem wszystko jak najjasniej opisac. Oczywiscie wszedzie gdzie wystepuje mojanazwa.eu jest wpisany moj prawdziwy adres (zmienilem tylko na potrzeby screenow)
Prosze o podpowiedzi
(oczywiscie zapoznalem sie z innymi postami na ten temat oraz przestudiowalem Mail Station User Guide, ale nie dziala...)
Pozdr
Robert
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Nie ma glupich pytan, bywaja tylko glupie odpowiedzi"
Robus_1
Początkujący

Synology: DS-110J
Firmware: DSM 3.2 Beta
Dyski: 1TB
Pochodzenie: Wrocław
Internet: do 40 Mbps
System Operacyjny: Vista 32bit
Router/Switch: D-Link

Postprzez Krwiak » 18 sty 2010, o 22:42

Hej

Podstawowe pytanie to czy masz przekierowane wszystkie porty na routerze i czy czasami twój ISP czegoś ci nie blokuje ?
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)

Postprzez redi » 18 sty 2010, o 22:52

Przekiewuj przede wszystkim port 25, 110. Mozesz tez 465 i 587, bo wlasnie masz neo, wiec port ustaw poza 25, bo tpsa go wlasnie blokuje i to moze byc przyczyna niemoznosci wysylania maila
redi
Stały Bywalec

Medale: 1
Syn (1)
Synology: DS109
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: WD 1 TB, Seagate 2TB
Pochodzenie: Białystok
Internet: 22-44/1,5 Mbit
System Operacyjny: Win7
Router/Switch: WRT310N

Postprzez Robus_1 » 19 sty 2010, o 18:04

Krwiak napisał(a):Podstawowe pytanie to czy masz przekierowane wszystkie porty na routerze i czy czasami twój ISP czegoś ci nie blokuje ?

Tak mam otwarte porty, dla pewnosci wpisalem adres synka do DMZ. Jesli chodzi o prowidera to raczej nie blokuja nic, (nie mam jak tego sprawdzic, ale wszystko inne chula bez problemow - chaty, imap, pop3, P2P itp )bo mam full pakiet bez zadnych ograniczen (nie neo :D , holenderska kablowka 3w1 odpowiednik polskiego UPS) jest sam podpiety na kablu z gniazdka RTV - modem -router Sitecom WL-173 do ktorego podpiety jest synek, VoIP tel, PC syna po kablu oraz moj laptop po WiFi.
Dziwne jest dla mnie ze z Round Cube wychodza maile na konto admin zarowno na Round Cube jak i na to samo konto zdefiniowane w Outloku, ktorego uzywam na codzien (mail jest zdublowany tu i tu). Natomiast nie wychodza maile na inne konta zewnetrzne, oraz nie wplywaja z innych kont zewnetrznych.
Moze jeszcze cos musze ustawic w synku ? Nie wiem nadal co mam wpisac w ustawieniach domeny na home.pl "Przekierowanie poczty (host/e-mail):"...
Jakies pomysly ?
Pozdr
Robus_1
Początkujący

Postprzez Krwiak » 19 sty 2010, o 18:50

redi ma rację jeżeli masz neta z TPSA to na bak masz zablokowany 25 port.
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)

Postprzez Robus_1 » 19 sty 2010, o 19:12

Krwiak napisał(a):redi ma rację jeżeli masz neta z TPSA to na bak masz zablokowany 25 port.

Hmm, jestem kompletnie zielony i nie wiem jak to sprawdzic, ale na logike jesli mi dziala poczta (outlook) w laptopie, kilka kont m.in. POP3 na o2.pl oraz IMAP na casema.nl + kilka innych, to chyba porty nie sa blokowane. Co do dostawcy to nie mam TPSA, jak pisalem powyzej, tylko holenderska kablowke...
Wracajac do tematu, jesli w laptopie dziala poczta bez zgrzytow, to chyba w serwerze tez powinno byc oki, skoro jest podpiety w ten sam spoob (modem-router) ?

Z ostatniej chwili : zresetowalem wszystko (synka, modem i router) i ... poszly maile z Round Cube na konta zewnetrzne... Nie wiem gdzie tkwil blad, ale poszlo do przodu, jeszcze neiwszystko, ale jest postep :)
Moze bedzie dobrze, mysle ze teraz tylko kwestia zabawy w ustawieniach kont mailowych, bo z kont zewnetrznych nie ida jeszcze maile na konto admin w synku... Ale to juz bede meczyl jutro...
Na razie dziekuje za pomysly i ew. prosze o odpowiedz jak to jest z tymi wpisami na home.pl , nurtuje mnie co tam powinno sie wpisac...
Robus_1
Początkujący

Postprzez Krwiak » 19 sty 2010, o 21:12

Robus_1 napisał(a):Z ostatniej chwili : zresetowalem wszystko (synka, modem i router) i ... poszly maile z Round Cube na konta zewnetrzne... Nie wiem gdzie tkwil blad, ale poszlo do przodu, jeszcze neiwszystko, ale jest postep
Moze bedzie dobrze, mysle ze teraz tylko kwestia zabawy w ustawieniach kont mailowych, bo z kont zewnetrznych nie ida jeszcze maile na konto admin w synku... Ale to juz bede meczyl jutro...
Na razie dziekuje za pomysly i ew. prosze o odpowiedz jak to jest z tymi wpisami na home.pl , nurtuje mnie co tam powinno sie wpisac...

Sprawdź lepiej czy Round Cube odbiera pocztę :)
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)