Problem z mapowaniem dysków po upgrade DSM 3.0-->3.1

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Postprzez Rysiek » 5 sie 2011, o 17:20

Serwer

Numer seryjny: a gdzie on jest ?
Model: DS211j
Firmware: DSM
Zainstalowane paczki:

Z jakich usług korzystasz:

TP-LINK TL-WR1043NDISP:LAN, ZETO Tarnów, stały IP

Inne

Używam: do celów prywatnych
Model dysku: Barracuda 1.0TB
System operacyjny: Windows

Od wczoraj próbuję uruchomić serwer www. Lokalnie nie ma problemu mySQL, php - wszystko działa. Ale nie mogę sie dostać z zewnętrznego stałego IP. Wyczytałem z instrukcji że serwer musi mieć stały IP [a ma wewnętrzny IP przydzelany dynamicznie]. Przebiłem sie przez kreator EZ[coś tam]. który po ustawieniu opcji łaczenie przez ruter ustawił IP 192.168.1.101 [na stałe ?] Poprzednio adres był przydzielany dynamicznie, ale w ruterze jest zrobina rezerwacja do karty sieciowej, więc i tak zawsze serwer dostawał ten sam numer.
Po zamknieciu kreatora WinXP starcił łaczność z serwerem, tzn zgubił mapowane dyski. Asystant Synology którego uzywałem wcześniej do mapowania dysków, wykrywa serwer ale nie potrafi zamapować dysków - błąd: nie można odnaleźć ścieżki sieciowej 53. Aha, w międzyczasie , tzn. przed odpaleniem EZ[..] zrobiłem upgrade DSM z wersji 3.0 do 3.1, tzn aktualnej wczoraj. Oczywiście łaczność z serwerem jest, nawet z asystenta Synology - logowanie przez strone www bez problemu.
Rysiek
Początkujący

Synology: DS211j
Firmware: DSM3.0-->3.1
Dyski: Barracuda
Pochodzenie: Tarnów
Internet: LAN
System Operacyjny: XP 32
Router/Switch: TP-LINK TL-WR1043ND

Re: Problem z mapowaniem dysków po upgrade DSM 3.0-->3.1

Postprzez Rysiek » 7 sie 2011, o 22:35

Na teraz problem rozwiązany. W czasie gdy instalowałem DSM 3.0 wymagana była zgodność User i Password WinXP <-> DSM, a grupy robocze chyba nie była sprawdzane, bo miałem inne niż w WinXP i DSM 3.0 nie robił z tego problemu. W każdym razie w DSM 3.1 grupy też muszą być zgodne. Dodałem na DSM 3.1 to co mam w winXP i wszystko działa.
Pozostał problem od którego zacząłem akcje, tzn. dlaczego nie widać serwera www na zewnątrz, ale do tego wrócę za jakiś czas.
Rysiek
Początkujący

Synology: DS211j
Firmware: DSM3.0-->3.1
Dyski: Barracuda
Pochodzenie: Tarnów
Internet: LAN
System Operacyjny: XP 32
Router/Switch: TP-LINK TL-WR1043ND

Powrót do Pytania