Kilka pytań apropo DS210J

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Re: Kilka pytań apropo DS210J

Postprzez terrorite » 4 mar 2010, o 21:48

E, nie sadze, chodzi o to tylko ze DSM w wersji 2.2-0965 i nowszej wykorzystuje WD Advanced Format Technology i odnosi sie to do modeli ze starszym firmware i sformatowanymi pod nim dyskami. Jesli wrzucisz taki dysk do nowego syno, zainstalujesz FW 2..3-0965 albo 2.3 to w ogole problemow nie bedzie.
Co do routera ja jestem caly czas przeciwny mixowaniu dwoch urzadzen w jednym ;)
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez Mucustrooper » 4 mar 2010, o 22:20

Ok, czyli nie ma znaczenia ktory model konkretnie bo z zadnym nie bedzie problemow.

A co do routera to zobacz prosze na specyfikacje tego:
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... nk-dir-655
http://www.pcworld.pl/testy/specyfikacj ... r_655.html

Czy powinien byc ok?
Mucustrooper
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Postprzez terrorite » 4 mar 2010, o 23:03

Standardowe routery jakich wiele, porzadnych firm a nie jakies pentagramy. Ale moze poszukaj czegos juz ze standardem 5GHz. Ale tak poza tym calkiem spoko, i tak oceniac mozna dopiero jak sie zajrzy im w bebechy ;). Znaczy nie przerazaj sie, w oprogramowanie :D
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 9 mar 2010, o 16:04

No rozumiem, dzieki.

A jeszcze znalazlem cos takiego, z nagrywarka blu-ray? Warte to swoich pieniedzy, czy lepiej prostsze a pewniejsze Synology. Bo jakos cos jest od wszystkiego to jest do niczego. A chodzi mi o serwerek LG:

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6822319004
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 10 mar 2010, o 01:17

Daj sobie spokoj z takimi wynalazkami. Jeszcze niech wloza w to router, AP, switcha. Potem padnie Ci jedno i po zawodach. Przy okazji, ile plyt BR juz wypaliles? Zdajesz sobie sprawe jakie to jest powolne?
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 10 mar 2010, o 21:53

No rozumiem.

Zadnej. Myslalem przyszlosciowo.

A wiec decyzja juz zapadla. Synology. Powinienem miec wszystko juz pod koniec marca to zobaczymy jak sie sprawuje
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez Mucustrooper » 16 kwi 2010, o 20:50

Witam ponownie.

Otoz tak jak mowilem zdecydowalem sie na 210J, ktory udalo mi sie kupic w polskim sklepie za 670 zlotych, chociaz co prawda musialem na niego czekac poltora miesiaca. Ale dzisiaj wlasnie przyszedl. Ale w miedzyczasie uposazylem sie w dwa dyski 2 tb, na ktorych mam mnostwo danych, od zdjec po filmy, lacznie ponad 1 tb. I gdy wlozylem je do serwera, skrecilem, podlaczylem kable i zalaczylem czekala na mnie niemila niespodzienka. Program ktory byl na plytce, a mianowicie Synology Assistant kiedy zostal uruchomiony pokazal ze musi zostac zainstalowany system operacyjne co spowoduje utrate wszystkich danych. Czy jest mozliwosc utworzenia jakiejs partycji i zainstalowania na niej systemu bez utraty danych? Dodam, ze drugi program ktory byl na plytce to Synology DownloadRedirector, a instalacja odbywa sie na Mac OS
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez ElectricMan » 17 kwi 2010, o 22:20

No nie stety nie da sie uniknac usuniecia danych przy instalacji Synology. A wogole to sciagnij sobie nowa wersje Synology Assistant i FW do Synka - tym samym pominiesz ponownego wgrywania nowszego FW, bo na plytce sa starsze juz wersje.

..... ale da sie zainstalowac wszystko wkladajac tylko 1 dysk, w tym momencie nie zrobisz np zadnego RAIDa. Po instalacji przerzucasz dane z drugiego HDD (podlaczonego np do kompa) na Synka. Potem wkladasz ten drugi HDD do Synka i ............ dalej nie wiem co chcesz zyskac. Ja mam dwa HDD jako wolumeny podstawowe. Czyli bez zadnego RAID, ale zdaje sie mozna zrobic RAIDa dokladajac wlasnie pozniej drugi HDD. Cos juz chyba o tym bylo.
ElectricMan
Początkujący

Synology: DS210j
Firmware: DSM 3.0-1354
Dyski: 2x HD154UI
Internet: Netia 2Mb
System Operacyjny: 7 64bit, XP

Postprzez Mucustrooper » 22 lip 2010, o 14:31

Witam ponownie. Nie chce zakladac nowego tematu, a mam kilka pytan.

Otoz nareszcie kupilem i zainstalowalem serwer, udalo mi sie rowniez zachowac wszystkie filmy. Jednakze jest pewien problem. Otoz skopiowalem je do nowo utworzonego folderu, po czym chcialem obejrzec sobie jeden z nich na telewizorze. Jednakze okazuje sie ze aby telewizor je odtworzyl musza byc w jednym ze specjalnych folderow: music, photo lub video. A wiec ok, chcialem je przeniesc, ale tu napotykam problem bo przenoszenie 1 gb W OBREBIE JEDNEGO DYSKU zajmuje 15 min. A wiec aby przegrac wszystkie swoje dane musialbym poswiecic kilka dni. Czy to jest normalne? Czy odpowiedzialny jest za to router (mam ten ze standardem "G").

Druga kwestia to przegranie rzeczy z mojego laptopa na serwer. Czy w obecnej chwili nie ma szybszej metody na zrobienie tego wszystkiego? Czy aby nie dostac bialej goraczki w przyszlosci lepiej dolozyc te pare zlotych i kupic jakis router z "n"?

Bardzo prosze o pomoc.
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez m82 » 22 lip 2010, o 14:43

Mucustrooper napisał(a):Otoz nareszcie kupilem i zainstalowalem serwer, udalo mi sie rowniez zachowac wszystkie filmy. Jednakze jest pewien problem. Otoz skopiowalem je do nowo utworzonego folderu, po czym chcialem obejrzec sobie jeden z nich na telewizorze. Jednakze okazuje sie ze aby telewizor je odtworzyl musza byc w jednym ze specjalnych folderow: music, photo lub video. A wiec ok, chcialem je przeniesc, ale tu napotykam problem bo przenoszenie 1 gb W OBREBIE JEDNEGO DYSKU zajmuje 15 min. A wiec aby przegrac wszystkie swoje dane musialbym poswiecic kilka dni. Czy to jest normalne? Czy odpowiedzialny jest za to router (mam ten ze standardem "G").

Proponował bym zainstalować midnight commander, poszukaj na forum jest opisane co i jak, następnie zalogować się przez putty i wykorzystując MC przenosić pliki.
m82
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS209
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD10EADS x1
Internet: 2 MBity
System Operacyjny: Windws 7, Android
Router/Switch: Linksys WAG200G

Poprzednia stronaNastępna strona