Kilka pytań apropo DS210J

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Re: Kilka pytań apropo DS210J

Postprzez Mucustrooper » 2 mar 2010, o 21:28

I jesli stawiam serwer na supermicro to kupuje wlasnie to co jest na tej pierwszej aukcji, wsadzam to w jakos obudowe microatx, dokladam dyski takie jakie chce i z konfiguracji sprzetowej to by bylo na tyle? Czy potrzebne jest cos jeszcze?

Wiem ze to wchodzenie z obcym sprzetem na forum Synkow jest wydawaniem wyroku smierci, ale licze na troszke obiektywnosci ;)

A co sadzicie o czyms takim w wersji 4 TB? Tylko tam wlasnie nie wiem czy jak sie kupuje to przychodzi z 4 dyskami 1tb na kazdym slocie, czy z dwoma 2tb i wtedy dwa sloty zostaja wolne na kolejne 4 TB, ale to juz jest do sprawdzenia. Tylko wlasnie pytanie jak sie ma ten sprzet w porownaniu do Synology, bo o ile Synology specializuje sie w NASach to WD jest potentatem na rynku dyskow, a NAS to jego pierwszy jest:
http://store.westerndigital.com/store/w ... d.13092900

A juz odskakujac od tego czy i jaka jest jeszcze porownywalna jakosciowa firma z Synology no i jakis konkretny model aby nie kosztowal (bez dyskow) wiecej jak 1000-1200 zl za czysty, pusty sprzet i pomiescil cztery 2TB dyski?

Bo wlasnie chodzi mi o to zeby za 2-3 lata nie zostac z zapelnionymi dyskami i brakiem mozliwosci jakiejkolwiek rozbudowy? Czy kupic narazie Synka 210, a ewentualnie jak go zapcham to wtedy pomyslec o czyms wiekszym, bo przeciez teraz wszystko tanieje doslownie w oczach? I czy jesli potem bede przekladal te dyski to przy instalacji ich do nowego urzadzenia bede musial je sformatowac i stracic dane?

I jeszcze maly offtop, jezeli m82 bys zagladal do tego tematu:
Czyli mam rozumiec ze polecasz ten telewizor i kupilbys drugi raz tak? I zeby juz nie byl taki totalny off, to powiedz mi jak rozwiazujesz ten problem z napisami, scalasz je w jakims programie czy znalazles na to sposob, to apropo ich trzymania na serwerze.

Wielki dzieki za pomoc.
Mucustrooper
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Postprzez terrorite » 2 mar 2010, o 21:47

No nie, ten pierwszy sprzet to juz jest server pod klucz w obudowie Rack 1U. Jego nie wyjmiesz i nie wsadzisz do ATX, jego wymiary to mniej wiecej 43 x 430 x 648. Ale to nie jest potrzebne bo to on juz zawiera obudowe, taki server jest korzystny bo jest plaski i nawet jesli nie masz szafy Rack to i tak mozna go gdzies wcisnac w kat ;)
Co do tego WD to w ogole nic powiedziec nie mozna bo tam nie ma specyfikacji nawet co w nim siedzi w srodku.
Inne firmy sa, ale czy jakosciowo porownywalne, wiesz, kazdy uzytkownik bedzie zachwalal swoj sprzet. Trudno jest jednoznacznie odpowiedziec, sa porownywalne np. Qnapy, ale czy lepsze? Rzecz gustu.
Ale jak to za 2-3 lata? Jesli masz np. max capacity 4TB to dokladnie to znaczy, jesli max capacity 8 to znaczy 8. Tylko pelnoprawne servery nie maja takich ograniczen. Poza tym jesli chcesz rozbudowywac za 2-3 lata tozainteresuj sie predzej DS710+ chociazby ze wzgledu na:
Możliwość dołożenia modułu 5 dyskowego DX510 i utworzenie systemy 7 dyskowego.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez Mucustrooper » 2 mar 2010, o 22:45

Aha, czyli to chyba do budowy bardziej rozbudowanego serwera np. w firmie bo jak na domowego uzytkownika oczekujacego podstaw to az nadto.

No a konkretnie chodzilo mi jesli ktos z Was orientowalby sie o jakis konkretny model. QNAPy to wiem, ale ciezko cos znalezc ponizej 2000 zl, a ja tak jak mowilem 1200 zl to juz absolutne maksimum.

I w sumie chyba ostatnie pytanie jakie mi sie nasuwa to wlasnie czy potem przekladajac te dyski do innego serwera musze je sformotowac i stracic dane czy beda smigac?

Pozdrawiam
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 2 mar 2010, o 23:30

No stary, pytales o servery to Ci odpowiedzialem, przeciez pamietaj ze server stawiasz na lata, to nie komp do uzytku gdzie co chwila musisz wymieniac komponenty bo to grafa za slaba czy procek sie nie wyrabia. ;)
I do jakiego servera chcesz te dyski przekladac?, nie mozna powiedziec co bedzie za 2-3 lata na rynku. Jak na razie jest mozliwosc przelozenia dysku do innego synology nawet bez utraty danych, ale np. raid juz tak sie raczej nie da. Do servera pod w2k8 na pewno bedziesz musial sformatowac bo to sa partycje EXT3 a nie NTFS. Pod linuxem pewnie dasz rade je podmontowac.
Ale wez mi wytlumacz, jak Ty masz zamiar skonfigurowac te dyski? Raida bedziesz robil czy nie? A jesli nie to naprawde tak sie obawiasz ze przez te 2-3 lata zapchasz 4TB i nigdy tam nie bedziesz robil zadnych porzadkow? Na razie stwarzasz wrazenie osoby ktora tak dokladnie to sama nie wie czego chce, zakladasz jakies scenariusze z wyprzedzeniem 2-3 letnim a przeciez moze sie okazac ze dysk Ci padnie po roku uzytkowania i bedzie klopot. Rozumiem ze lepiej zapytac niz wywalic 1.2k zlotych w bloto ale postaraj sie jakos usystematyzowac swoje pytania bo tak to strasznie chaos sie robi. Poza tym jak sam pisales, sprzet tanieje, kto wie jaki server bedziesz w stanie postawic za 2-3 lata, i wtedy albo bedziesz mogl np. sprzedac synology, albo uzywac go jako servera dodatkowego, albo Bog wie co jeszcze.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez m82 » 3 mar 2010, o 08:51

Mucustrooper napisał(a):I jeszcze maly offtop, jezeli m82 bys zagladal do tego tematu:
Czyli mam rozumiec ze polecasz ten telewizor i kupilbys drugi raz tak? I zeby juz nie byl taki totalny off, to powiedz mi jak rozwiazujesz ten problem z napisami, scalasz je w jakims programie czy znalazles na to sposob, to apropo ich trzymania na serwerze.

Tak, kupiłbym ten TV jeszcze raz bez zastanawiania się (no może zamiast 42 cali wybrał bym 47 :) ). Jak chcesz to odezwij się na PW to dam Ci namiary na sklep w którym kupiłem ten telewizor w dobrej cenie. Jeżeli chodzi o napisy to do takich filmów wykorzystuje DVD lub laptopa.
m82
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS209
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD10EADS x1
Internet: 2 MBity
System Operacyjny: Windws 7, Android
Router/Switch: Linksys WAG200G

Postprzez Mucustrooper » 3 mar 2010, o 14:34

No bo masz troche racji, mam przed soba kilka opcji i nie wiem na ktora sie zdecydowac. Ale chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie w tym momencie wlasnie kupno 210 z jednym 2 tb dyskiem, a potem gdy go zapcham i sprzet troche stanieje to dokupie drugi taki sam.

Jeszcze dodatkowo udalo mi sie znalezc w sklepie internetowym tego Synka za 610 zl, a wiec prawie 200 zl taniej niz w Vobisie czy Komputroniku.

Raczej nie planuje zapisywac danych w systemie RAID, poniewaz do tej pory nie mialem nigdy problemow z dyskami to licze ze serwer tego nie zmieni.

I teraz prosilbym o pomoc w doradzeniu jaki ten dysk kupic. Preferuje Western Digital, bo mialem juz kilka i nie sprawialy mi dotychczas problemow. Tylko teraz pytanie czy ten z zielonej z serii czy jakis inny?
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 3 mar 2010, o 14:48

Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 3 mar 2010, o 15:35

I know what supports but I would like to know which one will be the best?

Na przyklad chcialbym sie dowiedziec chociazby czy 5400 czy 7200. Czy to prawda ze 7200 bardziej hucza i sie grzeja?
Mucustrooper
Początkujący

Postprzez terrorite » 3 mar 2010, o 16:01

To predkosc obrotowa talerza, wiadomo ze jesli kreci sie szybciej to bedzie troche glosniej. Co do grzania to zalezy od obciazenia dysku, jedynym miarodajnym porownaniem bylby pomiar temperatur w idle. A the best to sa dyski klasy raptor albo w dalszym jednak ciagu SCSI ;)
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)

Postprzez Mucustrooper » 4 mar 2010, o 21:26

Ok, dzieki, teraz mniej wiecej rozumiem.

A orientuje sie ktos z Was moze apropo routera o czym pisalem w pierwszym poscie? Jezeli tak jak mowil terrabite lepszy bedzie osobno router a osobno modem adsl, czy dobrym wyborem bedzie ten d-link dir-655?

I jeszcze mialbym pytanko apropo dyskow?

Bo na poczatku Western Digital wypuscil nowa serie EARS i na liscie kompatybilnosci Synology pisze:

"To use this hard drive, we suggest that you reinstall the system with DSM 2.2-0965 or onward first, then reformat the HDD to adopt the WD Advanced Format Technology."

Czy w zwiazku z tym moge miec jakiekolwiek problemy z obsluga tego dysku na serwerze?

Czy lepiej kupic cos z starszej serii EVDS/EADS?
Mucustrooper
Początkujący

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne zapytania o produkty