Zbyt wolne działanie DS200j

Nie wiesz jak zainstalować dysk twardy? System nie chce się bootować? Inicjalizacja nie działa? Napisz tu!

Re: Zbyt wolne działanie DS200j

Postprzez BWaliszewski » 11 paź 2009, o 13:53

Bardzo wszystkiem dziekuję za odpowiedzi:

Redi: Niestety nie moge zmienić routera na 1Gb (po LAN), bo ten co mam to jeszcze gorący produkt, rozpakowany z pudełka 2 tygodnie temu i z dumą postawiony na półce. Żona mnie zabije jak jej powiem, że 300PLN to źle zainwestowane pieniądze... ;)

Mystik napisał(a):BWaliszewski: dlaczego nie wpiąłeś wszystkiego do switcha, tylko pchasz ruch na synology jeszcze przez router?

O topologii pisałem nieco wyżej i przypomnę:
Modem (D-LINK DSL-302T)->router (Linksys WRT300N v1.1)
- Router <- DS209j
- Router <- SWITCH <- do którego podpieta jest TV "N" oraz mój kompuyter po LAN oraz komputer kolegi jeśli wpadnie pograć
- Router <- po WiFi komputer dziecka oraz laptopik żony

Wiesz Matysik, dlaczego Synology idzie przez router? Bo Całość stoi w pomieszczeniu technicznym (Modem, Router, Synology oraz kieszeń do backup'ów), do mojego pokoju idzie tylko JEDEN kabelek, gdzie jest więcej urządzeń, które nie mają WiFi (mój komputer, Telewizja "N" oraz przygodnie komputery gości) - więc na końcu tego kabelka stoi SWITCH.

Wnioski do których pomogliście mi dojść:
1. Dobrze jest możliwie odciażyć sieć DHCP, czyli poustawiać statyczne IP
2. Dobrze jest, ale nie jest to konieczne, zmienić sieć na 1Gb
3. Dobrze jeśli elementy posredniczące, np. SWITCH jest 1Gb, nawet jeśli router jest 100Mb - SWITCH przestaje być wąskim gardłem

...a jeszcze mi coś przyszło do głowy:
1.Czy ustawienie priorytetów QoS na routerze moze tutaj pomóc? Bo właśnie się zorientowałem, że co prawda na routerze mam opcje QoS "ENABLE" - ale zaawansowane ustawienia są nieruszone.
2. Czy dołożenie do Synology drugiego dysku (bo mam tylko jeden), też coś pomoże?
BWaliszewski
Amator

Synology: DS209j; RS810+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: 2, 4xWD30EURS
Pochodzenie: Poznań
Internet: ~20MB
System Operacyjny: Windows'7 64
Router/Switch: Linksys WRT350N

Postprzez Mystik » 11 paź 2009, o 14:29

Topologie i ograniczenia zrozumiałem. Problemy z zoną również :D
BWaliszewski napisał(a):2. Czy dołożenie do Synology drugiego dysku (bo mam tylko jeden), też coś pomoże?

Jeżeli wąskim gardłem jest sieć, to żadne zmiany w DS-ie nic nie zmienią, niestety :)
Zastanawia mnie jedno. Jezeli masz takie problemy z głupim odtwarzaniem MP3, to jakie Ty masz transfery plików? Może coś nie halo jest z tym kabelkiem, który połozyłeś do pokoju.
Z drugiej strony, jeżeli transfery masz dobre, to interesuje mnie czas od momenty żądania przesłania pliku, do momentu ustabilizowania się transferu.
I jeszcze jedno. Weż zamień chwilowo miejscami router i switch. I zobacz co się będzie działo wtedy.

pozdrawiam
Mystik
Stały Bywalec

Medale: 3
Syn (3)
Synology: DS-710+, DS-210j
Firmware: DSM3.2-1922/1922
Dyski: 1x10EADS, 2x1002FAEX
Internet: 25/10M
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: nie wiem

Postprzez BWaliszewski » 11 paź 2009, o 14:58

Mystik napisał(a):jakie Ty masz transfery plików?

Jedna z moich wypowiedzi wcześniej - jest tam tabelka z jakimi transferami mam doczynienia

Mystik napisał(a):interesuje mnie czas od momenty żądania przesłania pliku, do momentu ustabilizowania się transferu

Tak na oko - z sekundnikiem w ręce, to czasem do 9 sekund od momentu wywołania pliku z NAS, do momentu usłyszenia dźwięku. Z filmami jest podobnie, ale znacznie gorzej jest jeśli uruchamiam jakąś instalke z NAS. Nawet 20MB NowyGG to od wywołania 24 sekundy, a potem już leci... Tylko to wywołanie zawsze trwa długo...

Mystik napisał(a):Może coś nie halo jest z tym kabelkiem, który połozyłeś do pokoju

Z kabelkiem wszystko jest OK, to na nim robiłem pomiary transferu bezposredniego z komputera do NAS (też widoczne w tabelce we wcześniejszej wypowiedzi)

Mystik napisał(a):Weż zamień chwilowo miejscami router i switch

Testowałem wczoraj w nocy w ten sposób, wyniki są podobne do tych jak wszystko stoi normalnie - czyli wiadomo, że router jest wąskim gardłem, ale nie na tyle aby te wywołania trwały TAK DŁUGO. Jeśli chodzi o SWITCH to jest to NAJWIĘKSZE g....o jakie w zyciu widziałem, ten to dopiero ogranicza - więc zgodnie z prawami fizyki i z prawem ciążenia - wylądował w śmietniku, bo nawet na Allegro nikomu czegoś takiego nie sprzedam. Nie wiem czy mi wolno "zareklamować", ale był to produkt TP-LINK - radzę omijać szerokim łukiem
BWaliszewski
Amator

Postprzez mikhnal » 11 paź 2009, o 15:14

Szukasz fajnego switcha? Ja pomiędzy kompem a Synkiem mam coś takiego, istnieje też jego wersja 8-portowa. Ten switch podłączony jest kablem do modemo/routera Netgeara. Wszystko działa OK.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: 4 ST31000528AS RAID5
Pochodzenie: Varshafka :)
Internet: Vectra 16/1 Mbps
Router/Switch: TL-WR1043ND + DD-WRT
Kamery: ACTi ACM-4201

Postprzez BWaliszewski » 11 paź 2009, o 15:22

Mikhnal - właśnie go oglądałem, kwota to ok. 100PLN, moja żona to tyran, rodzaj domowego prokuratora - będę musial przygotować jakieś argumenty, dlaczego akurat ten switch, a nie inny jest JEJ potrzebny - jakieś sugestie ??

...a tak poważnie - temat chyba został wyczerpany.

Jeśli będę już po zakupie i wymianie switcha, dam znać co i jak, ale jesli ktoś miał podobny kłopot, to wnioski zawarte w tym temacie powinny być wystarczające do rozwiązania problemu.

P.S.
Nie jestem geniuszem, i mam jeszcze sporo innych pytań - ale te będę wystawiał w innych działach. Tak czy siak - WSZYSTKIM BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC :)
BWaliszewski
Amator

Postprzez Mystik » 11 paź 2009, o 15:24

BWaliszewski napisał(a):
Mystik napisał(a):Testowałem wczoraj w nocy w ten sposób, wyniki są podobne do tych jak wszystko stoi normalnie - czyli wiadomo, że router jest wąskim gardłem, ale nie na tyle aby te wywołania trwały TAK DŁUGO. Jeśli chodzi o SWITCH to jest to NAJWIĘKSZE g....o jakie w zyciu widziałem, ten to dopiero ogranicza - więc zgodnie z prawami fizyki i z prawem ciążenia - wylądował w śmietniku, bo nawet na Allegro nikomu czegoś takiego nie sprzedam. Nie wiem czy mi wolno "zareklamować", ale był to produkt TP-LINK - radzę omijać szerokim łukiem

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak.
Kupiłbym switcha 1G - np. takiego jak podał kolega DSG-1005 lub 1008(tani i ma bardzo mały pobór prądu).
Wstawiasz go na miejsce routera. Router wpinasz do switcha. Kładziesz jeszcze jeden kabel do pokoju i kończysz go tym switchem, który już masz. Koniec zmian.

pozdrawiam
Mystik
Stały Bywalec

Syn (3)

Postprzez Krwiak » 11 paź 2009, o 15:59

Mystik napisał(a):Wstawiasz go na miejsce routera. Router wpinasz do switcha. Kładziesz jeszcze jeden kabel do pokoju i kończysz go tym switchem, który już masz. Koniec zmian.

Z tym kabelkiem to nie u każdego jest łatwo, jeżeli kolega ma chatę po remoncie to wątpię żeby żona zgodziła się na instalację kolejnego kabla :D druga sprawa skoro masz router to po co ci jeszcze switch, faktycznie masz tyle urządzeń sieciowych, że 4 porty to za mało ?

Pozdrawiam
Krwiak
Administrator

Medale: 5
Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH
Kamery: Etrovision EV8180U

Postprzez Mystik » 11 paź 2009, o 16:09

Krwiak napisał(a):
Mystik napisał(a):Z tym kabelkiem to nie u każdego jest łatwo, jeżeli kolega ma chatę po remoncie to wątpię żeby żona zgodziła się na instalację kolejnego kabla :D druga sprawa skoro masz router to po co ci jeszcze switch, faktycznie masz tyle urządzeń sieciowych, że 4 porty to za mało ?

Z kablem to co prawda, to prawda. Dlatego ja sie cieszę, bo żona wyjeżdża na 4 dni. Jak wróci, to już będzie pozamiatane :D

Router ma kolega w "serwerowni". A switch-a po to, żeby mógł podłączyć urządzenia właśnie w tym nieszczęsnym pokoju, do którego biegnie tylko jeden kabel.

Osobiście jestem zwolennikiem oddzielenia sieci wewnętrznej od "wyjścia na miasto". Właśnie z tego powodu, żeby "komputery" bardzo szybko się ze sobą komunikowały bez zbędnych ruchów. A jeżeli chcą "spojrzeć na świat, to prosze bardzo. Router 100Mb jest jak najbardziej wystarczający.

pozdrawiam

PS. Kurcze, właśnie poczytałem o tym dLinku, że lubi się psuć po kilku dniach. Jedyny plus to taki, że jak już pochodzi tydzień, to działa :D
Mystik
Stały Bywalec

Syn (3)

Postprzez TheAltair » 11 paź 2009, o 16:50

Przez router/switch 100Mbit... będziesz miał odczyty na poziomie 7~9 megabajta... Tak już to jest niestety... :( A odnośnie tego wolnego ładowania się mp3 i zdjęć..., to spróbuj włączyć na Synku protokół NFS... Dostępność plików->NFS... I daj znać, czy coś lepiej jest... :)
Obrazek
P4+Slax ---> DS209 ---> DS409+ ---> DS1010+ ---> DS1511+...??? :D
Pozdrawiam!
Robert
TheAltair
Stały Bywalec

Syn (3)
Synology: DS1010+
Firmware: DSM 4.0-2219
Dyski: HD154UI
Pochodzenie: Siedlce
Internet: 2 MB
System Operacyjny: XP, 7 64bit
Router/Switch: WL-5470, DGS-1005D
Kamery: Nie posiadam

Postprzez mikhnal » 11 paź 2009, o 17:09

Mystik napisał(a):PS. Kurcze, właśnie poczytałem o tym dLinku, że lubi się psuć po kilku dniach. Jedyny plus to taki, że jak już pochodzi tydzień, to działa :D

No ja cię przepraszam ;) Nie strasz kolegi. Wszystko działa jak należy. Namówiłem kolegę z pracy na 5 portowy i też sobie chwali.
Nie pomagam przez PW albo mail. Od tego jest forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mikhnal
Godfather

Medale: 15
Syn (6) Wiedza (2)
Linux (2) Zasługi (2)
Modder (1) Pomysł (2)
Synology: DS412+
Firmware: DSM 4.0-2228