Redi: Niestety nie moge zmienić routera na 1Gb (po LAN), bo ten co mam to jeszcze gorący produkt, rozpakowany z pudełka 2 tygodnie temu i z dumą postawiony na półce. Żona mnie zabije jak jej powiem, że 300PLN to źle zainwestowane pieniądze...
Mystik napisał(a):BWaliszewski: dlaczego nie wpiąłeś wszystkiego do switcha, tylko pchasz ruch na synology jeszcze przez router?
O topologii pisałem nieco wyżej i przypomnę:
Modem (D-LINK DSL-302T)->router (Linksys WRT300N v1.1)
- Router <- DS209j
- Router <- SWITCH <- do którego podpieta jest TV "N" oraz mój kompuyter po LAN oraz komputer kolegi jeśli wpadnie pograć
- Router <- po WiFi komputer dziecka oraz laptopik żony
Wiesz Matysik, dlaczego Synology idzie przez router? Bo Całość stoi w pomieszczeniu technicznym (Modem, Router, Synology oraz kieszeń do backup'ów), do mojego pokoju idzie tylko JEDEN kabelek, gdzie jest więcej urządzeń, które nie mają WiFi (mój komputer, Telewizja "N" oraz przygodnie komputery gości) - więc na końcu tego kabelka stoi SWITCH.
Wnioski do których pomogliście mi dojść:
1. Dobrze jest możliwie odciażyć sieć DHCP, czyli poustawiać statyczne IP
2. Dobrze jest, ale nie jest to konieczne, zmienić sieć na 1Gb
3. Dobrze jeśli elementy posredniczące, np. SWITCH jest 1Gb, nawet jeśli router jest 100Mb - SWITCH przestaje być wąskim gardłem
...a jeszcze mi coś przyszło do głowy:
1.Czy ustawienie priorytetów QoS na routerze moze tutaj pomóc? Bo właśnie się zorientowałem, że co prawda na routerze mam opcje QoS "ENABLE" - ale zaawansowane ustawienia są nieruszone.
2. Czy dołożenie do Synology drugiego dysku (bo mam tylko jeden), też coś pomoże?

Nowości