niewiesznic napisał(a):Modele J sprzed DS212J są za słabe na jednoczesne korzystanie z torrent, Time Machine, Squeezebox Server i streaming filmów. Oczywiście da się, ale jest wolno. Dlatego odradzam wersje ekonomiczne. Te same pakiety uruchomione na DS211+ śmigają. Oczywiście możesz ustawić torrenty automatycznie w zakresie godzin 24:00-06:00. Czemu nie. Ja piszę na których modelach bylo mi wygodnie. Mam obydwa, więc czuję różnicę (DS210J oraz DS211+). Obecnie DS210J służy mi wyłącznie do ściągania plików Torrenty via Transmission, FTP via DL Station. I sprawdza się super. W ten sposób odciążyłem DS211+ i sprawniej działa mi Time Machine i Squeezebox server oraz streaming filmów. Oczywiście lepiej jest mieć serwer Synology nawet słabszy, niż nie mieć. Tak jak napisałeś, będą one spełniać swoją rolę. Tyle odnośnie moich doświadczeń.
Jak działał DS211+ kiedy były jeszcze torrenty? Na szybkości robienia backupów mi zupełnie nie zależy, wystarczy mi backup raz na tydzień, może być nawet przez kabel. Najbardziej zależy mi na tym by mieć uruchomiony klient BitTorrent 24h/7 z 2000+ torrentami (a jakby się zachował przy powiedzmy 20 torrentach? mógłbym w sumie zmniejszyć swoją aktywność, jeśli miałbym dopłacać 400zł do NASu) i ponawiam pytanie czy mogę pobierać bezpośrednio na dysk z klienta na komputerze? Od czasu do czasu chciałbym obejrzeć film 1080p bezpośrednio z NASu, dało by radę bez problemu? Ile trwa otwieranie? Ewentualnie z jaką szybkością by trwało pobranie pliku na dysk? Na streamingu muzyki mi nie zależy.