OSX Lion - problem z TimeMachine

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Postprzez dzordzyk » 8 wrz 2011, o 20:13

Serwer

Numer seryjny: ACG8N03856
Model: DS110j
Firmware: inne 3.2-1922
Z jakich usług korzystasz:

Edimax 3g-6200nISP:UPC, 10, 1

Inne

Używam: do celów prywatnych
Model dysku: WD20EARX
System operacyjny: MAC

Witam,

kilka dni temu zakupiłem dysk synology DS110j + WD 2TB Green Power. Aktualne oprogramowanie (wersja 3.2) wspiera Liona i TimeMachine na nim. Wszystko wydaje się być prawdą - co prawda na Lionie TM wydajnością nie grzeszy, ale działa i to jest ok. Dzisiaj zauważyłem pewien problem. Po jakimś czasie (prawdopodobnie po kilku uśpieniach systemu OSX), TimeMachine przestaje działać. To znaczy, nie robią się cogodzinne backupy, jak próbuję włączyć je manualnie, to TM myśli, myśli i wyskakuje informacja, że nie może znaleźć dysku sieciowego. Szybko restart Maca i wszystko działa ok. Po jakimś czasie znów system nie widzi dysku i znowu trzeba go restartować. Jest to irytujące... Co dziwnie, kiedy TM zgłasza problemy, że nie widzi dysku sieciowego, usługi katalogowe, czyli wideo, muzyka z dysku jako katalogi współdzielone działają prawidłowo. Czy przeyczyną może być po stronie NASu? Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady

Pozdrawiam
dzordzyk
Początkujący

Synology: DS110j
Firmware: 3.2
Dyski: WD 2TB
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 10 Mbit/s
System Operacyjny: OSX
Router/Switch: Edimax

Re: OSX Lion - problem z TimeMachine

Postprzez dzordzyk » 8 wrz 2011, o 21:18

Z tego, co udało mi się zauważyć, problem występuje podczas automatycznych cogodzinnych backupów. Po restarcie wymuszając archiwizację działa ok. Kiedy nadejdzie godzina archiwizacji, kończy się niepowodzeniem i wtedy już backupy się nie robią - nawet wymuszenie nic nie daje, uzyskuję komunikat, że nie można odnaleźć dysku do archiwizacji...
Całkowicie nie wiem co może być tego powodem.
dzordzyk
Początkujący

Synology: DS110j
Firmware: 3.2
Dyski: WD 2TB
Pochodzenie: Wrocław
Internet: 10 Mbit/s
System Operacyjny: OSX
Router/Switch: Edimax

Powrót do Pytania