Odbieranie poczty przez IMAP

Masz problem z konfiguracją poczty to napisz tu.

Odbieranie poczty przez IMAP

Postprzez MooNTER » 6 lut 2012, o 17:55

Witam,
Chciałbym aby mój dysk odbierał pocztę po protokole IMAP i ją sortował - potrzebuję tylko posortować maile w/g domeny, tzn. maile z domena1.pl do podfolderu domena1 itd. - tak abym przy odbiorze poczty dowolnym klientem pocztowym miał już wiadomości posortowane (fajnie jakby miał możliwość rozpoznawania spamu i przerzucania go do folderu spam). W tej chwili robi to mój program pocztowy, ale wolałbym aby było to niezależne od oprogramowania (np. sprawdzając pocztę przez www żebym miał ją już posortowaną). Żadna inna funkcja mnie nie interesuje.
Da się tak zrobić?
Pozdrawiam
Lukasz
MooNTER
Początkujący

Synology: DS110j
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: 10/1 Mbps
System Operacyjny: XP, 7 64bit
Router/Switch: TP LINK

Re: Odbieranie poczty przez IMAP

Postprzez sirm » 10 lut 2012, o 01:48

Tak troche zawile to opisałeś, i być może nie do końca rozumiem co i gdzie chcesz odbierać.
To o czym piszesz nie dotyczy protokołu IMAP. Takie sortowanie mówiąc prosto powinno dokonać oprogramowanie na serwerze.
sirm
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: 1.5TB WD15EADS x2
Pochodzenie: Gdańsk
Internet: 21 Mbps
System Operacyjny: XP, Win7
Router/Switch: Linksys WRT54G

Postprzez MooNTER » 12 lut 2012, o 18:00

Może i zawile to opisałem więc jeszcze raz:
1) mam domenę podczepioną pod serwer zewnętrzny (linuxpl.com), mam tam m.in serwer email
2) na tym serwerze nie mogę ustawiać reguł wiadomości, serwer tego nie obsługuje lub nie chcą mi tego udostępnić
3) w tej chwili radzę sobie tak, że reguły mam stworzone w kliencie pocztowym- poczta przychodząca standardowo ląduje w skrzynce odbiorczej i po uruchomieniu klienta pocztowego w komputerze wiadomości się sortują w/g ustalonych przeze mnie reguł (np. wszystkie maile z domena.pl lądują w folderze pl, a z domena.com w folderze com itp.). Po uruchomieniu programu wiadomości już mam fajnie posortowane, w odpowiednich katalogach, nieważne czy wchodząc przez www czy przez jakikolwiek inny program
4) Chciałbym żeby synology odbierał tą pocztę i ją sortował - tak abym wchodząc na skrzynkę przez www miał już posortowane wiadomości.
5) Na Synku nie mam zamiaru uruchamiać serwera mail, od tego mam wykupiony zewnętrzny serwer, synek ma być klientem pocztowym
MooNTER
Początkujący

Postprzez sirm » 13 lut 2012, o 00:41

Teraz jest jasno.
No więc jesli w swoim panelu na serwerze nie masz opcji filtrowania wiadomości, to niestety nie przefiltrujesz.
W tej firmie używany jest Direct Admin, i tam faktycznie chyba nie ma stosownych opcji.

Jeśli chciałbyś odbierać na synku maile to i tak musiałbyś tam uruchomić serwer mail. Niestety Synology także nie ma opcji, aby odebrane mailu lub też pobrane z innych kont pocztowych odpowiednio pofiltrować. Tzn. zapewne można by "rzeźbić" bezpośrednio w linuksie, w jakims procmailu czy coś. Ale to już dłubanina i wyższa filozofia.
sirm
Trochę Wie

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: 1.5TB WD15EADS x2
Pochodzenie: Gdańsk
Internet: 21 Mbps
System Operacyjny: XP, Win7
Router/Switch: Linksys WRT54G

Postprzez MooNTER » 15 lut 2012, o 07:26

to może jest jakiś klient email pod linuxa którego mógłbym uruchomić na Synku, a miałby możliwość automatycznego filtrowania wiadomości?
MooNTER
Początkujący

Powrót do Serwer poczty