Obsługa kilku kamer

Pytania odnośnie Stacji Monitoringu oraz kamer IP wypada pisać tutaj.

Obsługa kilku kamer

Postprzez widget » 29 cze 2009, o 16:59

Witajcie!

Ostatnio doczytałem na stronie SYNOLOGY iż każde urządzenie producenta obsługuje określoną liczbę kamer. Wersje z "wyższej półki" potrafią obsłużyć od 5 -10 kamer jednocześnie. Jednakże jest małe ale. Odnośnik "1" prowadzi do opisu iż standardowo urządzenie SYNOLOGY posiada licencję na uruchomienie i obsługę tylko 1 kamery, aby obsłużyć większą ilość kamer trzeba rozszerzyć licencję. Wie ktoś coś o tym ile to kosztuje itp? Czy po prostu ja coś pokręciłem?

Pozdrawiam,
WIDGET
Pozdrawiam
WIDGET
widget
Początkujący

Synology: DS-409+
Firmware: DSM 3.0-1337
Dyski: 4x500GB WD Green
Pochodzenie: Gdańsk
Internet: 3Mb / 2Mb
System Operacyjny: XP, Linux
Router/Switch: WRT54G

Re: Obsługa kilku kamer

Postprzez MiChalSzy » 29 cze 2009, o 21:49

Nie mylisz się. Na dodatkowe kamery potrzebujesz licencji. Nie wiem ile one kosztują, ale zapewne możesz się dowiedzieć i kupić u polskiego dystrybutora na http://synology.com.pl
Pozdrawiam
Michał
MiChalSzy
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (2)
Synology: DS 207+
Firmware: DSM 3.1-1594
Dyski: ST31000340AS, WD1001
Pochodzenie: Poznań
Internet: 25MB/1,5MB - INEA
System Operacyjny: XP, 7 64bit,
Router/Switch: Linksys WRT54GL

Postprzez Krwiak » 30 cze 2009, o 07:10

Koszt jednej licencji to 75 zł + VAT.

Pozdrawiam
Krwiak
Administrator

Medale: 5
Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH
Kamery: Etrovision EV8180U

Postprzez sirm » 1 lip 2009, o 23:02

Krwiak napisał(a):Koszt jednej licencji to 75 zł + VAT.

to jest jednorazowa oplaca?

Poza tym rozumiem, ze to dodatkowy sposob na wyciagniecie kasy? czy moze to wynika z jakichs innych okolicznosci? Przy koszcie calego serwerka troche to zastanawiajace.

U QNAP-a widze ze obsluguja w sumie mniej kamer (2 lub 4) ale nie ma gwiazdek, ze trzeba ekstra placic.
sirm
Trochę Wie

Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: 1.5TB WD15EADS x2
Internet: 21 Mbps
System Operacyjny: XP, Win7
Router/Switch: Linksys WRT54G

Postprzez widget » 2 lip 2009, o 05:21

dokładnie w QNAP'ie nic ekstra się nie płaci. Wiem, bo aktualnie jeszcze posiadam TS-209 z możliwością obsługi 2 kamer i obydwie działają bez zarzutu i jakiś dodatkowych opłat. CO więcej, zauważyłem iż urządzenia QNAP'a obsługują większą ilość kamer.
Dla mnie to w sumie nie jest zastanawiające. Bo po co DEV TEAM ma się skupiać na dokładaniu do obsługi przez soft nowych kamer skoro lepiej skupić się na ulepszaniu funkcjonalności itp. Rezultaty widać od razu.
Pozdrawiam
WIDGET
widget
Początkujący

Postprzez Krwiak » 2 lip 2009, o 08:07

sirm napisał(a):to jest jednorazowa oplaca?

Poza tym rozumiem, ze to dodatkowy sposob na wyciagniecie kasy? czy moze to wynika z jakichs innych okolicznosci? Przy koszcie calego serwerka troche to zastanawiajace.

U QNAP-a widze ze obsluguja w sumie mniej kamer (2 lub 4) ale nie ma gwiazdek, ze trzeba ekstra placic.

Tak to jest jednorazowa opłata. Jeżeli chcesz się zastanawiać to powiedz mi dlaczego w QNAP bierze tyle kasy za VIOSTORA, a jest to dokładnie to samo co NAS tylko trochę zmodyfikowane oprogramowanie i jak już ktoś wyciąga kasę to nie jest to Synology. Nie ma gwiazdek bo licencję już dodali do ceny :).

widget napisał(a):dokładnie w QNAP'ie nic ekstra się nie płaci. Wiem, bo aktualnie jeszcze posiadam TS-209 z możliwością obsługi 2 kamer i obydwie działają bez zarzutu i jakiś dodatkowych opłat. CO więcej, zauważyłem iż urządzenia QNAP'a obsługują większą ilość kamer.

Fajnie a co zrobisz jak będziesz chciał dołożyć 3 kamerę ? Kupisz kolejnego QNAP-a :)? Kupując Synology DS-209+II masz możliwość podłączenia do 10 kamer, tylko po co Synology ma cię za to kroić? W tym momencie 95% użytkowników nie wykorzystuje Stacji Monitoringu.

Pozdrawiam
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Kamery: Etrovision EV8180U

Postprzez widget » 2 lip 2009, o 12:13

Krwiak napisał(a):Fajnie a co zrobisz jak będziesz chciał dołożyć 3 kamerę ? Kupisz kolejnego QNAP-a :)? Kupując Synology DS-209+II masz możliwość podłączenia do 10 kamer, tylko po co Synology ma cię za to kroić? W tym momencie 95% użytkowników nie wykorzystuje Stacji Monitoringu.

Pozdrawiam

Ale ja to doskonale rozumiem :) Ja właśnie należę do tych 95% użytkowników. Rozumiem że dlatego też w QNAP'ie cena ich urządzeń jest tak wysoka. Dodatkowo rozumiem że Synology za każdą kolejną kamerę sobie życzy określoną ilość kaski za licencję. Warto również zauważyć dostępne programy, które można zakupić do monitoringu IP....większość z nich nie schodzi poniżej 1000zł a do tego obsługuje tylko 10 kamer.
Pozdrawiam
WIDGET
widget
Początkujący

Postprzez sirm » 6 lip 2009, o 23:20

Krwiak napisał(a): Tak to jest jednorazowa opłata. Jeżeli chcesz się zastanawiać to powiedz mi dlaczego w QNAP bierze tyle kasy za VIOSTORA, a jest to dokładnie to samo co NAS tylko trochę zmodyfikowane oprogramowanie i jak już ktoś wyciąga kasę to nie jest to Synology. Nie ma gwiazdek bo licencję już dodali do ceny :).

wiesz co, jak znajde chwile czasu to zrobie tabelke z informacji, ktore mi napisales w postach oraz innych z forum, taka porownujaca Syno i QNAP-a.
Im bardziej czytam o tych produktach tym bardziej utwierdzam w przekonaniu, ze tu chodzi tylko o marketing... Tak samo jak z tym Viostorem, na ktorego teraz spojrzalem.
Mamy jeden bazowy system dla NAS-ow, bierzemy inna skorke, tutaj cos dodamy, tam ujmiemy, a tam dodamy gwiadke z informacja o licencji :lol:

Fajnie a co zrobisz jak będziesz chciał dołożyć 3 kamerę ? Kupisz kolejnego QNAP-a :)? Kupując Synology DS-209+II masz możliwość podłączenia do 10 kamer, tylko po co Synology ma cię za to kroić? W tym momencie 95% użytkowników nie wykorzystuje Stacji Monitoringu.

Z jednej strony masz racje. Ale z drugiej to az sie dziwie, ze nie spredaja sprzetu za nizsza kwote bez oprogramowania. User wybieralby sobie potrzebne licencje na poszczegolne moduly oprogramowania ;) Juz widze inwencje marketoidow... kup 3 moduly, czwarty gratis ... tylko dzis 25% rabatu na drugi modul porzy zakupie dwoch. ;)
sirm
Trochę Wie

Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS209+II
Firmware: DSM 3.2-1955
Dyski: 1.5TB WD15EADS x2
Internet: 21 Mbps
System Operacyjny: XP, Win7
Router/Switch: Linksys WRT54G

Postprzez Mike_s » 26 sie 2010, o 19:38

Krwiak napisał(a):Koszt jednej licencji to 75 zł + VAT.

Pozdrawiam

Witam.

Odkopuję stary temat poruszany ostatnio rok temu.
Interesuje mnie dołożenie do DS209 dodatkowej licencji do obsługi kamery i tu nasuwa się pytanie o cene licencji ....

http://www.epasystemy.pl/pl/synology-ca ... cense.html
Rok temu było to 75 zł netto a teraz 160,42 netto !!! Może źle patrzę ale jeśli te 160 zł jest teraz ceną obowiązującą to z czego wynika taka różnica...ponad 200% wzrost ceny w ciągu roku to trochę dużo .... może dla forumowiczów jest jakaś specjalna cena zbliżona do tej sprzed roku? :)

pzdr.
Mike
Mike_s
Początkujący

Synology: DS209, DS107
Firmware: 3.0
Dyski: 3x 1TB (F3 HD103SJ)
Pochodzenie: Gliwice
Internet: 6M/1M

Postprzez Krwiak » 26 sie 2010, o 20:05

Z czego wynika cena to należy już zapytać producenta :). Odezwij się na privata to na pewno się dogadamy w tej kwestii :).
Krwiak
Administrator

Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)