Teraz jest 22 maja 2012, o 15:18

Nowości Nowości dla Ogólnie

Mapa strony Ogólnie » Dział : Ogólnie

Witam

Witam
Właśnie rozglądam się za serwerem... i trafiłem tu :)

Zdravim
Czytaj więcej : Witam | Wyświetlone : 93 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Jesteś nowy? Przywitaj się!

Brak utraty gwarancji przy wymianie RAM

Trochę dziwi mnie sticker na pamięci w modelach 4xx. Jeśli dopuszcza się możliwość instalowania dodatkowych pakietów do systemu, zwiększenie pamięci może się okazać nieodzowne. Mam wrażenie, że producent sam strzela sobie w kolano. bYbym za zmianą polityki względem RAM
Czytaj więcej : Brak utraty gwarancji przy wymianie RAM | Wyświetlone : 360 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Archiwum działu

Obserwacja topików

Witam
Zauważyłem, że opcja "Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie" jest domyślnie wyłączona. Warto byłoby zmienić wartość domyślną tak by szybciej orientować się że nadeszła odpowiedź
Czytaj więcej : Obserwacja topików | Wyświetlone : 587 | Odpowiedzi : 4 | Dział : Opinie o forum

Wbudowany UPS

Nie wiem jak Synology radzi sobie z zanikiem zasilania, ale biorąc pod uwagę stosowanie FAT, podejrzewam że istnieje duża szansa pojawienia się błędów na dysku. Aktualnie w domu posiadam UPS 2kVA, jednak jego celem jest zabezpieczenie serwerów, które chodzą tylko przez część dnia. Z tego powodu wyłączam również UPSa (sam pobiera ponad 100W na własne potrzeby). Nie chciałbym kupować kolejnego oddzielnego UPSa pod NAS-a, zwłaszcza że mają one niski pobór mocy. W związku z tym ...
Czytaj więcej : Wbudowany UPS | Wyświetlone : 207 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Archiwum działu

Hej

Jestem nowy na forum,
Na informacje o produktach synology trafiłem bardzo przypadkiem po tym jak się okazało że opcja udostępniania dysku przez USB w moim routerze działa niesatysfakcjonująco (USB 1.1). Wtedy otworzyłem skapiec.pl i gdzieś tam na liście pojawił się jeden z produktów synology.
NAS-a chciałbym wykorzystać (w kolejności najważniejszy-najmniej ważny):

backup sieciowy
    serwer plikowy
    storage dla VMware ESXi
    serwer aplikacji (o ile pojawi się tomcat)
    funkcje multimedialne

pozdrawiam
Piotr
Czytaj więcej : Hej | Wyświetlone : 60 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Jesteś nowy? Przywitaj się!

Wake on LAN

Jako wsparcie backupu sieciowego dodałbym możliwość wysyłania magicznego tokenu WoL do stacji którą chcemy backupować. Oprócz tego byłoby fajnie jeszcze wysłać komendę shutdown do backupowanego systemu, ale tutaj jest już trudniej gdyż nie ma standardu (zależy od OS)

pozdrawiam
Piotr
Czytaj więcej : Wake on LAN | Wyświetlone : 437 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Archiwum działu

Witam Szanownych Forumowiczów

Jestem nowy (zielony)i na forum i w kontakcie z dyskami sieciowymi.
W posiadanie ds109j wszedłem przypadkowo, choć nie darmowo.
Zakup ds doradził mi informatyk zakładowy, po wysłuchaniu moich narzekań.
Dysk zakupiłem i...
Nie radze sobie z nim (nietypowe zastosowanie dysku).
Po miesiącu informatyk na mój widok robi się zielony i szybko znika w gąszczu biurowca,
w sklepie (z serwisem) patrzą na mnie już niechętnie - kupiłeś to masz -.
Frajersko wygłupiłem się pisząc e-mail do ...
Czytaj więcej : Witam Szanownych Forumowiczów | Wyświetlone : 80 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Jesteś nowy? Przywitaj się!

Pionowo / poziomo :)

Może taka głupota, ale w następnych wersjach synków jednodyskowych chciałbym, żeby dwie z czterech gumowych nóżek obudowy dało się montować w taki sposób, aby serwerek można było postawić pionowo lub poziomo. Dwie nóżki byłyby zamontowane na stałe, a dwie np, na ciasne wsuwki. Dysk twardy pracowałby w pozycji zalecanej, a są sytuacje że miejsce w którym znajduje się synek też wymusza takie położenie.
Powyższa uwaga dotyczy oczywiście wąskich, jednodyskowych synków.
Czytaj więcej : Pionowo / poziomo :) | Wyświetlone : 706 | Odpowiedzi : 12 | Dział : Archiwum działu

Terminarz

Nie wiem jak Wam, ale mnie brakuje w serwerku dobrego terminarza. Z komputerów korzystam różnych i nie mogę polegać na kilku terminarzach, a do serwera mam dostęp cały czas. Z wiekiem skleroza postępuje coraz bardziej a miejsca na żółte karteczki zaczyna brakować. Niby to takie błahe a jakże użyteczne. Dobre by to było gdyby nie tylko z pozycji admina to działało ale również każdy "użyszkodnik" miałby swój niezbędnik sklerotyka. Była by to jedyna funkcja, która ...
Czytaj więcej : Terminarz | Wyświetlone : 2332 | Odpowiedzi : 36 | Dział : Propozycje nowych funkcji dla Synology

Oficjalna obsługa proxy w DSM

TheAltair podsunął mi pomysł na oficjalną obsługę serwerów proxy w DSM, np dla DownloadStation.
Czytaj więcej : Oficjalna obsługa proxy w DSM | Wyświetlone : 164 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Archiwum działu

Zaloguj  •  Zarejestruj

Statystyki

Liczba postów: 19156 • Liczba wątków: 2939 • Liczba użytkowników: 1792