NAS - Gotowy czy własny ?

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

NAS - Gotowy czy własny ?

Postprzez mw72 » 4 wrz 2010, o 12:48

Witajcie

Jak wiadomo w dzisiejszych czasach kiedy wszystko jest formie elektronicznej a bałagan na dyskach staje się udręką nie jednego użytkownika, duplikacja danych ( nie replikacja) powoduje ciągle ostrzeżenie o braku miejsca na poszczególnych dyskach w każdym komputerze, wykonywanie backupów telefonów, kompów i innych urządzeń zaczyna być katorgą, postawienie jednego wspólnego dysku dla wszystkich i dla wszystkich urządzeń wydaje się jedynym sensownym rozwiązaniem.
Tak wiec zacząłem poszukiwania nas i tak trafiłem między innymi na to forum.

Wstępnie wybór padła na model 210j, ale że nie lubię kupować "kota w worku" zacząłem rozbierać funkcjonalności na czynniki pierwsze doszedłem do takich wniosków
1. NAS to urządzenie dla leniuchów i maruderów ( którzy lubią sobie ponarzekać że coś tam by jeszcze chcieli)
2. Całość to nic innego jak linux z doinstalowanymi dodatkami SAMBA FTP WWW SMTP MEDIASERVER etc. w wersji okrojonej
3. RAID 1obsługiwany jest softwarowo z poziomu systemu (SIC!!!)

Tak wiec nasuwa mi się pytanie czy warto kupić gotowe rozwiązanie czy też jednak nie kupić samemu płyty z atomem np D510(1,6GHz) 2GB RAM i obudowy na dwa dyski i postawić NAS samemu
Rożnica w cenie i wydajności przemawia na samodzielne zrobienie bo gotowy NAS to ponad 700 PLN a zrobiony samodzielnie to niecałe 600.

Może się jednak mylę w moich rozważaniach tak wiec prosiłbym osoby które są obeznane z tym dobrodziejstwem o opinie
Może jednak przeoczyłem jakieś funkcjonalności, rozwiązania które oferuje gotowe rozwiązania (np gui miłe i wygodne zarządzanie ) i przekona mnie to do kupna gotowca ?

pozdrawiam
Mariusz
mw72
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam

Re: NAS - Gotowy czy własny ?

Postprzez terrorite » 4 wrz 2010, o 13:08

NAS to urzadzenie dla przecietnego uzytkownika ktory ceni sobie swoj czas i zamiast grzebac sie w ustawieniach, kombinowac z konfiguracjami czy doinstalowywac rozne uslugi z ktorych kazda musi konfigurowac osobno albo przebijac sie przez manuale, woli zaplacic te 100 zlotych wiecej i dostac urzadzenie z gotywym systemem, wygodnym systemem zarzadzania i wlasciwie gotowe do pracy po wyjeciu z pudelka i wykonaniu kilku prostych czynnosci. Wszystko wiec sprowadza sie do tego co jest dla kogo wazniejsze, to tak samo jakbys poszedl do restauracji i potem stwierdzil ze wlasciwie mogles takie samo danie zrobic w domu. Jasne, mogles, tyle ze musialbys isc kupic produkty, przygotowac, a na koncu pozmywac. Czyli wykonales mase dodatkowych czynnosci w czasie ktory moglbys poswiecic na co innego. W restauracji masz dania a'la carte ale musisz zaplacic nieco wiecej. Cos za cos.
Na dodatek, sadze ze taki "przecietny uzytkownik" nie wykorzystuje w pelni nawet mozliwosci takiego NASa jakim jest DS210j.
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez mw72 » 4 wrz 2010, o 13:49

Z restauracją to bardzo dobre porównanie
- minusy
zjem tylko to co dostępne w menu
- plusy
nie muszę spędzać 2 godzin na gotowaniu

Kwestia co wybrać nadal otwarta
Raz skonfigurowany serwer chodzi aż do następnej reinstalacji.

Bardzo mnie za to niepokoi replikacja danych. Mając pewne doświadczenie na RH i kłopoty z logic volumenami po awarii dysku 0 w trakcie pracy z plikami stwierdzam że byle jaki kontroler sprzętowy np Adaptec jest o nie bo lepszy od rozwiązania programowego
mw72
Początkujący

Postprzez terrorite » 4 wrz 2010, o 17:51

Tez nie tak do konca. Zjesz tylko to co w menu, ale dla specjalnie wybrednych smakoszy mamy przewidziane rozne opcje dodatkowe, bez dodatkowej oplaty z naszej strony ale za niestety czesc potraw beda musieli sobie przygotowac sami ;)
Obrazek
terrorite
Zawsze On-Line

Medale: 9
Syn (2) Wiedza (3)
Linux (1) Zasługi (3)
Synology: DS409
Firmware: 2.3
Dyski: ST31000528AS
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 25Mb

Postprzez Krwiak » 4 wrz 2010, o 19:35

mw72 napisał(a): stwierdzam że byle jaki kontroler sprzętowy np Adaptec jest o nie bo lepszy od rozwiązania programowego

Masz rację, ale pamiętaj, że serwery NAS z kontrolerem sprzętowym są o niebo droższe :)
Krwiak
Administrator

Medale: 5
Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Synology: DS712+
Firmware: DSM 4.0-2198
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH
Kamery: Etrovision EV8180U

Postprzez mw72 » 4 wrz 2010, o 20:26

Dlatego rozważam co lepiej
Synology (~700PLN) vs. atom z+ kontroler +eg. freeNAS + 3-4 wieczory (~800PLN)

Trochę pobawić i mieć coś stabilnego czy też zostać z tym co da na producent
Troszkę leniwy jestem :-) a wieczorów wolnych nie za bardzo mam ... ale z drugiej strony wole mieć coś pewnego bo jak czytam zgłoszenia błędów RAID na synology zaczynam mieć wrażenie że to półka na dyski a nie NAS z funkcją RAID

BTW
instalował ktoś freeNAS na synology ?
mw72
Początkujący

Postprzez kasiarz » 4 wrz 2010, o 21:05

No i jeszcze dochodzi pobór energii taki NAS myślę jest bardziej ekonomiczny
kasiarz
Trochę Wie

Medale: 4
Syn (3) Zasługi (1)
Synology: DS211J ,DS107e
Dyski: 2 x ST3500320AS
Pochodzenie: Prospect HTS USA
Internet: 25 mb
System Operacyjny: XP, Vista 32bit, Linux
Router/Switch: Asus RT-N16/GX-D1081

Postprzez mw72 » 4 wrz 2010, o 22:23

kasiarz napisał(a):No i jeszcze dochodzi pobór energii taki NAS myślę jest bardziej ekonomiczny

TAK tu naprawdę duży plus - sam atom jak liczę to to około 30 Wat + dyski to jakieś 60-80 Wat

i zupełnie o tym zapomniałem skupiając się na obsłudze RAID a przecież to było jedno z moich priorytetów ( dziękuje :D )
mw72
Początkujący

Postprzez redi » 5 wrz 2010, o 01:18

I Jak będziesz miał Synka możesz liczyć tutaj na wsparcie - bezcenne (nie mylić z dzieckiem płci męskiej) :D
redi
Stały Bywalec

Medale: 1
Syn (1)
Synology: DS109
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: WD 1 TB, Seagate 2TB
Pochodzenie: Białystok
Internet: 22-44/1,5 Mbit
System Operacyjny: Win7
Router/Switch: WRT310N

Postprzez Krwiak » 5 wrz 2010, o 10:31

mw72 napisał(a):le z drugiej strony wole mieć coś pewnego bo jak czytam zgłoszenia błędów RAID na synology zaczynam mieć wrażenie że to półka na dyski a nie NAS z funkcją RAID

Tu się nie zgodzę, problemy z RAID-em nie wynikają z nieprawidłowej pracy Synology, a z wadliwych dysków. Jak te same dyski umieścisz w swoim ręcznie zrobionym NAS-ie to też będziesz miał awarię RAID jak jeden z nich Padnie czyż nie ?
Krwiak
Administrator

Medale: 5
Syn (1) Wiedza (3)
Zasługi (1)
Synology: DS712+
Dyski: WD5000BEKT-00KA9
Pochodzenie: Szczecin
Internet: Multimedia 20MB
System Operacyjny: Win 7 Ultimate 64Bit
Router/Switch: BUFFALO WZR-HP-G300NH