Witajcie
Jak wiadomo w dzisiejszych czasach kiedy wszystko jest formie elektronicznej a bałagan na dyskach staje się udręką nie jednego użytkownika, duplikacja danych ( nie replikacja) powoduje ciągle ostrzeżenie o braku miejsca na poszczególnych dyskach w każdym komputerze, wykonywanie backupów telefonów, kompów i innych urządzeń zaczyna być katorgą, postawienie jednego wspólnego dysku dla wszystkich i dla wszystkich urządzeń wydaje się jedynym sensownym rozwiązaniem.
Tak wiec zacząłem poszukiwania nas i tak trafiłem między innymi na to forum.
Wstępnie wybór padła na model 210j, ale że nie lubię kupować "kota w worku" zacząłem rozbierać funkcjonalności na czynniki pierwsze doszedłem do takich wniosków
1. NAS to urządzenie dla leniuchów i maruderów ( którzy lubią sobie ponarzekać że coś tam by jeszcze chcieli)
2. Całość to nic innego jak linux z doinstalowanymi dodatkami SAMBA FTP WWW SMTP MEDIASERVER etc. w wersji okrojonej
3. RAID 1obsługiwany jest softwarowo z poziomu systemu (SIC!!!)
Tak wiec nasuwa mi się pytanie czy warto kupić gotowe rozwiązanie czy też jednak nie kupić samemu płyty z atomem np D510(1,6GHz) 2GB RAM i obudowy na dwa dyski i postawić NAS samemu
Rożnica w cenie i wydajności przemawia na samodzielne zrobienie bo gotowy NAS to ponad 700 PLN a zrobiony samodzielnie to niecałe 600.
Może się jednak mylę w moich rozważaniach tak wiec prosiłbym osoby które są obeznane z tym dobrodziejstwem o opinie
Może jednak przeoczyłem jakieś funkcjonalności, rozwiązania które oferuje gotowe rozwiązania (np gui miłe i wygodne zarządzanie ) i przekona mnie to do kupna gotowca ?
pozdrawiam
Mariusz

Nowości