Konfiguracja routera...

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

Konfiguracja routera...

Postprzez siwyyy77 » 6 sie 2011, o 02:06

Nabyłem wczoraj DS211j wsadziłem w nie 2x2TB Seagate skopiowałem na nie zawartość kompa i laptopa które współdzieliłem do tej pory w domowej sieci... No i jeszcze zaktualizowałem DSM do najnowszej 3.1
Teraz jako, że jestem zielony następują schody :( jak skonfigurować router którego nie ma w EZ-internet, napisałem co prawda do synology o przetestowanie i umieszczenie go na liście, ale wątpię by to zrobili z racji niskiej klasy sprzętu.

Najpierw zacznę co mam i co chciałbym uzyskać;
Mam więc neta z UPC 50 mega, dostałem/wcisnęli mi modem/router Thomson TWG870, który do tej pory mi wystarczał i jedyne co zmieniałem w ustawieniach to hasła sieci jak i dostępu do routera, oraz dmz host (ip laptopa który ssał torrenty)
Od ponad roku nie miałem problemów z nim więc byłem/jestem zadowolony, zarówno po kablu jak i wifi wyciągałem praktycznie max transfer :)

Do routera, że go tak będę nazywał ;) mam podpięte kablem;
PS3
Odtwarzacz sieciowy dune
TV
Komputer stacjonarny
i bezprzewodowo laptop standart N

Teraz odpiąłem TV bo w zasadzie tam nie potrzebuje sieci i podpiąłem Synka.

Do czego potrzebuję Synka;
-Dysk sieciowy z którego zasobów będą czerpać laptop, komputer jak i odtwarzacz sieciowy (muza, film) oraz netbook ale już poza siecią domową
-Klient torrent, z możliwością dostępu poza siecią domową
-album foto widoczny z zewnątrz

na razie tyle, z czasem będę zapewne poznawał testował inne funkcje.
Tu instrukcja routera; http://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_ob ... 870-eu.pdf
byście widzieli ubogość konfiguracji (dla mnie jest ich aż za wiele :twisted: )
Czas na pytania...
1; Czy ten router wystarczy do tych zadań o których mowa wyżej :?: ew. czego nie osiągnę :?: w czym mnie będzie ograniczał :?: Czy transfer z synka do sieci domowej i na odwrót byłby wyższy gdybym miał prawdziwy ROUTER ;)
Prosiłbym o tłumaczenie jak przedszkolakowi... bo sypanie nazwami, nie ma tego i tego nie wiele mi powie :|
Wolałbym nie kupować dodatkowego routera, ze względu na kolejne stałe 20W pobieranej energii, a tego nie mogę odłączyć (podpięty też tel.)... No chyba, że nie ma wyjścia.
2; Jeśli wystarczy, to co i jak poustawiać/pozmieniać :?: ew gdyby nie było to proste dla lajkonika to prosiłbym o pomoc w konfiguracji via skype, ew. mogę zadzwonić na stacjonarny (mam za free)

Resztę ustawień Synka postaram się sam poustawiać za pomocą instrukcji, ew będę zadawał kolejne pytania :twisted:
siwyyy77
Amator

Synology: ds211j
Firmware: 4.0-2219
Dyski: 2xST2000DL003
Pochodzenie: Kraków
Internet: UPC 50Mb
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: Thomson TWG870
Kamery: Nie posiadam

Re: Konfiguracja routera...

Postprzez kola » 6 sie 2011, o 11:40

Moim skromnym zdaniem nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu. Wszystko, czego potrzebujesz (zakładając, że masz na Thomsonie zewnętrzne IP), to:
1. ustawienie stałego IP w sieci LAN dla Synka - przeglądałem /bardzo pobieżnie/ instrukcję Thomsona i nie zauważyłem możliwości rezerwacji IP dla danej karty sieciowej, więc możliwe, że będziesz musiał ręcznie to ustawić na DS'ie;
2. w opcjach Thomsona: advenced -> forwarding przekierowujesz na IP synka (które wpisujesz w pole "Local IP Adr") odpowiednie porty, z których korzystają dane usługi, np. download station, photo station itd. (porty lub ich zakresy wpisujesz w pola start port oraz end port) tak, aby był do nich dostęp z zewnątrz.
Obrazek
kola
Amator

Synology: DS111; DS211+
Firmware: najnowszy
Dyski: ST32000644NS
Pochodzenie: Lubin
Internet: 20Mb
System Operacyjny: 2k, XP, Vista, 7
Router/Switch: Asus RT-N11 / D-Link DGS-1008D, Netgear WNR2000, Buffalo WZR-HP-G300NH2

Postprzez siwyyy77 » 6 sie 2011, o 19:42

kola napisał(a):Moim skromnym zdaniem nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu. Wszystko, czego potrzebujesz (zakładając, że masz na Thomsonie zewnętrzne IP), to:
1. ustawienie stałego IP w sieci LAN dla Synka - przeglądałem /bardzo pobieżnie/ instrukcję Thomsona i nie zauważyłem możliwości rezerwacji IP dla danej karty sieciowej, więc możliwe, że będziesz musiał ręcznie to ustawić na DS'ie;
2. w opcjach Thomsona: advenced -> forwarding przekierowujesz na IP synka (które wpisujesz w pole "Local IP Adr") odpowiednie porty, z których korzystają dane usługi, np. download station, photo station itd. (porty lub ich zakresy wpisujesz w pola start port oraz end port) tak, aby był do nich dostęp z zewnątrz.

Gdzie sprawdzić czy na router mam podawany zew. IP bo wg. UPC powinienem mieć.
ad.1 Gdzie ustawić stały adres w synku? i domyślam się, że ma to być wew IP :?: Choć jak przepinałem synka do innego gniazda w routerze to wew IP zostało takie samo...
ad.2 z tym widzę powinienem sobie poradzić ;)

Czy to już wszystkie ustawienia routera :?:
Rozumie, że funkcji DMZ Host nie kieruje na IP synka, bo otworzyłbym wszystkie porty :?:
siwyyy77
Amator

Synology: ds211j
Firmware: 4.0-2219
Dyski: 2xST2000DL003
Pochodzenie: Kraków
Internet: UPC 50Mb
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: Thomson TWG870

Postprzez kola » 6 sie 2011, o 20:55

Z DMZ lepiej nie korzystać, jeśli nie ma takiej potrzeby.

Ustawienie stałego IP dla Synka oczywiście w sieci wewnętrznej - pozwoli to uniknąć sytuacji, w której router przydzieli DS'owi inne IP niż te ustawione w przekierowaniu portów.

IP Synka zmienić możesz w panelu sterowania -> sieć -> interfejs sieciowy -> użyj ręcznej konfiguracji.
Obrazek
kola
Amator

Synology: DS111; DS211+
Firmware: najnowszy
Dyski: ST32000644NS
Pochodzenie: Lubin
Internet: 20Mb
System Operacyjny: 2k, XP, Vista, 7
Router/Switch: Asus RT-N11 / D-Link DGS-1008D, Netgear WNR2000, Buffalo WZR-HP-G300NH2

Powrót do Ogólne zapytania o produkty