DSM 3.1 UWAGA

Dyskusja o oprogramowaniu w wersji oficjalnej i beta.

Re: DSM 3.1 UWAGA

Postprzez cezbar » 15 mar 2011, o 20:25

Tylko nadal nie wiem co się porąbało w nowej wersji? Dlaczego wszystkie nowe zdjęcia wyglądają tak:
Obrazek

[edit]
Dziś zrobiłem kopie plików i ustawień całego synka, a jutro przeinstaluję wszystko od zera.
Dam znać co z tego wyszło.

[edit]
Już po reinstalacji całego softu. Dla pewności plik instalacyjny pobrałem jeszcze raz. Wszystko wróciło do normy. PhotoStation funkcjonuje prawidłowo. Ustawienia zostały przywrócone prawidłowo. Nie wiem nadal w czym tkwił błąd. Domyślam się, że był wynikiem upgradu, ale co do tego nie mam pewności.
Tylko nadal nie ma możliwości przywrócenia wcześniej wykonanej kopii zapasowej plików zlokalizowanej na innym synku. Można zrobić to tylko wtedy kiedy mamy zdefiniowane "zadanie" w module odpowiedzialnym za wykonanie i przywracanie kopii. Wykonać ją można zawsze, natomiast przywrócić tylko na działającym synku. W przypadku pełnej reinstalacji okienko zadań jest puste. A w końcu ten moduł ma służyć do przywracania kopii po awarii. Wg mnie powinien być generowany plik, który wraz z kopią trafia na innego synka i powinna być możliwość po reinstalacji softu wskazania pliku na innym synku, który zawierał by wszystkie niezbędne informacje, jakie dane przywrócić i miejsce ich lokalizacji a także automatyczne przywracanie baz danych, których kopie przecież są wykonywane. Tego mi najbardziej brakuje do pełnej satysfakcji z "synka". Ogólnie sprzęt jest OK. Błędy zdarzają się wszędzie, więc pretensji nie mam. Lecz moduł ratunkowy powinien być perfekcyjnie skonstruowany. To powinien być priorytet w kolejnych wersjach softu.
Nr 1 - Bezpieczeństwo danych i bezproblemowe ich przywrócenie.
Nr 2 - Niezawodność sprzętu (od strony technicznej)
Nr 3 - Możliwości
To taki mój mały ranking, czego oczekuję od NAS'ów.
DS107 ---> DS111 ---> (następna zmiana czeka na mikołaja)
cezbar
Trochę Wie

Medale: 1
Syn (1)
Synology: 111
Firmware: DSM 4.0-2219
Dyski: ST3500320AS
Pochodzenie: Nowa Dęba
Internet: 1024 kb/s
System Operacyjny: Linux
Router/Switch: nie wiem
Kamery: Nie posiadam

Postprzez Bogie » 21 mar 2011, o 09:27

Dla zakonczenia watku: Proces 'convert' na DS210j przy ok. 15G zdjec trwal u mnie dokladnie 1 tydzien. Teraz sie zakonczyl i cpu wrocilo do niskiego poziomu. Wszystko dziala bez problemu.
Bogie
Początkujący

Synology: DS210j
Firmware: DSM 3.0
Dyski: Seagate 1TB
Pochodzenie: Komorow
Internet: 6Mb/s
System Operacyjny: 7 64bit

Postprzez gergor1467 » 28 mar 2011, o 18:40

U mnie zajęło to jakieś 15min ( 211+). Po przeczytaniu waszych problemów spakowałem wszystkie zdjęcia (.zip) na serwerze ,a potem je rozpakowałem .
Obrazek
gergor1467
Początkujący

Synology: DS 211+
Firmware: 3.1-1605
Dyski: HD154UI
Pochodzenie: Bedford
Internet: 2 mb
System Operacyjny: win 7 64bit
Router/Switch: EchoLife HG520b

Poprzednia strona

Powrót do Firmware (Dyskusja)