Witam. Posiadam obie kieszenie. Początkowo zakupiłem 210+, wydajność mnie zachwyciła!. Praktycznie w większości zastosowań transfery mieściły między 60 a 100mb/s naturalnie przy nie za małych plikach. Zaistniała potrzeba zakupu drugiego nasa. Ponieważ 210+ już wypadło z rynku padł wybór na 710+ jako nowsza alternatywa. Niby kieszenie hot swap, mniejsze zużycie energii + zewnętrzny bay ...i prostsza konstrukcja. Niestety testy potwierdziły moje przypuszczenia. 710+ jest realnie 20% wolniejszy od 210+

. Jeśli włączymy szyfrowanie to różnica pogłębia się do 50% . Mam na myśli to samo środowisko, te same serwery i dyski. 710 mnie rozczarowała pracuje jako backup a miało być odwrotnie. Ponadto 210+ jest duuużo stabilniejsza od 710. Można uruchomić wiele rzeczy, iscsi dla różnych hostów, kilka nfs - wszystko działa i nie wiesza się. 710+ przy paru lunach iscsi potrafi się zawiesić tak sama z siebie na sofcie 3.2 (zresztą na starszych było tak samo) Niestety 710+ jest uproszczoną wersją 210+ (jeśli porównamy PCB to okaże się iż 710+ wygląda prawie jak 210j którą także posiadam). Także odradzam 710 - lepiej w to miejsce brać 210 + fajny dysk!
Mam w firmie obie kieszenie ok roku, 710 co jakiś czas pada, a 210 chodzi chodzi ...i nic po prostu działa, mimo jako główny nas firmowy z różnymi innymi usługami w tle.