Bardzo chętnie wysłucham Waszych uwag i rad. Szczerze mówiąc miesiąc temu nie wiedziałem co to są dyski NAS, dziś wiem już trochę i sądzę, że właśnie dysk NAS zabezpieczy moje dane i zakończy moją przygodę z dyskami zewnętrznymi, backupami, backupami backupów, dyskami startowymi itp.
- NAS ma służyć przede wszystkim jako baza danych do zdjęć / dokumentów z dostępem z kilku komputerów oraz z sieci przez przeglądarkę.
- Obowiązkowo chciałbym również zabezpieczać dane w systemie RAID 1.
- Ponieważ sprzęt ma stać w dużym pokoju, ważne, aby był
naprawdę cichy. Jak mi coś gdzieś w koncie będzie warczało, nie wytrzymam

.
- w przyszłości chciałbym również strumieniowo odtwarzać muzykę (radio internetowe) i VOD - ale z NASem chyba wiele to wspólnego nie ma. Może tylko tyle, że zgrane filmy by leciały z NASu przez odtwarzacz multimedialny na TV.
Myślałem o wydaniu na hardware nie więcej niż 1000pln, i upatrzyłem sobie
DS411slim. Sęk w tym, że dyski będą do tego droższe, bo 2,5"
niektóre PRO:
- 4 dyski- możliwość bawienia się z RAIDami - większa wydajność dysków + Bezpieczeństwo RAID 1 --> np. RAID 0+1, możliwość rozbudowy w przyszłości....
- dobry procesor (1,6)
- pamięć na poziomie ds211 (256)
- małe zużycie prądu dysków (ponieważ przystosowany do dysków 2,5")
- bezgłośny!!!! (z uwagi na dyski i radiator umieszczony na dole !!!!)
- bardzo atrakcyjna cena (około 1000pln)
- niewielkie rozmiary!!!!
Contry to chyba tylko powiązane z małymi dyskami:
- droższe dyski 2,5"
- maksymalna pojemność dysków 2,5" mniejsza - tu 1TB pro dysk
Ważnym minusem tego sprzętu jest chyba dość mała popularność - a wsparcie w razie czego od użytkowników jest często bezcenne.
I nagle pojawił się wspomniany
DS411 - myślałem, że może będzie w cenie ok 1300, więc zaoszczędzoną kasę na dyskach dorzucił bym do sprzętu i może było by warto, ale (jak słusznie stwierdziliście), za dużo wymagałem (od atrakcyjności ceny). 1700 za sprzęt + dyski to dla mnie za dużo. Więc może jednak ten ds411slim, a może odpuścić i pozostać przy jakiejś DS211 - z dużymi dyskami (o ile będą znośnie ciche). A może na moje potrzeby zwykły D-Link DNS-320 wystarczy? Takie to mam dylematy...

To chyba tyle z mojej strony. Za wszelkie rady dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam,
raV