DS211j - czy spełni podane wymagania?

Masz jakieś pytanie odnośnie produktu Synology? Napisz tu!

DS211j - czy spełni podane wymagania?

Postprzez swees » 8 maja 2011, o 16:13

Witam. W niedalekiej przyszłości planuję zakup NAS. Teoretycznie moje wymagania spełnia podany w tytule Synology. Świetnie, że istnieje forum jego użytkowników, bo pewnie będziecie znali odpowiedź na moje wątpliwości.

Potrzebuję, żeby ów NAS spełniał kilka podstawowych warunków.

Zacznę od przedstawienia infrastruktury. W domu jest kabel od ISP, wchodzi on do routera. Prawdopodobnie będzie to TP-LINK 1043ND z portami 1Gbps. Do routera kablami będą wchodziły kolejno: komputer stacjonarny, telewizor, NAS.

Jako że w komputerze stacjonarnym będzie siedział tylko SSD 120GB, chciałbym żeby przestrzeń dyskowa NAS była widoczna jako kolejna partycja w "Mój komputer" (czy rozchodzi się tutaj o mapowanie dysku sieciowego?) zaraz po zalogowaniu się do systemu operacyjnego (Win 7 Pro x64), natomiast samo logowanie się do Windows nie może odbywać się poprzez konto z hasłem (denerwuje mnie ten monit o podanie hasła na początku, tracąc czas na ładowanie sterków i softu w tray'u).

Telewizor (Samsung UE40C6500) posiadający DLNA będzie korzystał z zasobów NAS, np. filmów (komputer jest wtedy wyłączony).

Sam NAS musi mieć takie transfery, żeby nie przycinały filmy 1080p, ale to chyba będzie spełniał bo w jakichś testach wyczytałem, że ma odczyt zapis 45-40 MB/s.

Wybór padł akurat na DS211j, bo to pierwszy sprzęt w ludzkiej kwocie posiadający możliwość raidowania, a chcę mieć mirrora, żeby dane były bezpieczne.

Jak jest z głośnością DS211j?

Czy takie urządzenie może pracować 24h/dobę 365dni/rok? Czy jeżeli NAS stwierdzi, że nie jest używany, przechodzi w jakiś tryb uśpienia?

Czy mając podpiętą jeszcze do routera kamerę IP, można wykorzystać tego NAS jako miejsce na nagrania?

Pozdrawiam,
ss
swees
Początkujący

Synology: Nie mam
Firmware: Nie mam
Dyski: Nie mam
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Nie mam
System Operacyjny: 7 Pro x64
Router/Switch: nie wiem

Re: DS211j - czy spełni podane wymagania?

Postprzez grzegorzsa » 8 maja 2011, o 17:05

Spełni.
Co do głosności to nie wiem bo nie miałem tego na tyle długo aby posłuchac.
grzegorzsa
Zawsze On-Line

Medale: 1
Wiedza (1)
Synology: 710+ 411+
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: ST2000DL003-9VT1
Pochodzenie: Warszawa
Internet: 2/2
System Operacyjny: 7 32bit,
Router/Switch: TL-WR1043ND+DD-WRT

Postprzez xmir » 8 maja 2011, o 17:20

Jako że w komputerze stacjonarnym będzie siedział tylko SSD 120GB, chciałbym żeby przestrzeń dyskowa NAS była widoczna jako kolejna partycja w "Mój komputer" (czy rozchodzi się tutaj o mapowanie dysku sieciowego?) zaraz po zalogowaniu się do systemu operacyjnego (Win 7 Pro x64), natomiast samo logowanie się do Windows nie może odbywać się poprzez konto z hasłem (denerwuje mnie ten monit o podanie hasła na początku, tracąc czas na ładowanie sterków i softu w tray'u).

Do tego celu pasuje idealnie iSCSI ,widać dysk jako kolejną partycje, .... sam używam
Obrazek
xmir
Trochę Wie

Synology: DS410,DS211j,RS409
Firmware: DSM 4.0-2228
Dyski: samsung HD X 10szt.
Pochodzenie: Łódź
Internet: DSL 4,Dialog50/3
System Operacyjny: XP
Router/Switch: Zywall 5,Zywall USG100,WNDR 3700v2(Gargoyle)
Kamery: Nie posiadam

Postprzez swees » 8 maja 2011, o 18:44

Pierwszy raz słyszę o protokole iSCSI. Poczytałem w necie i wygląda to dokładnie tak, jakbym sobie życzył. Jedno pytanie które upewni mnie w wyborze tej technologii:

Czy jeżeli utworzę połączenie iSCSI stacjonarki z NAS, zrobię np. tylko jedną partycję (powiedzmy 1TB z mirrora dwu dysków 1TB), w Windows utworzę na niej system plików NTFS (żeby mkv działały), to wtedy telewizor też będzie miał bezproblemowy dostęp do tej partycji? Czy może rozmiar i system plików ustanawia się bezpośrednio w NAS? A potem sam sposób łączenia jest ustanawiany oddzielnie dla każdego urządzenia (komp/telewizor)?

Pozdrawiam,
ss
swees
Początkujący

Postprzez xmir » 8 maja 2011, o 20:09

rozmiar ustawiasz w NAS-ie
telewizor nie ma szansy żeby to zobaczył, chyba że udostępnisz tą partycje z poziomu kompa - zainstalujesz sobie serwer DLNA np : http://www.serviio.org/
Obrazek
xmir
Trochę Wie

Postprzez swees » 8 maja 2011, o 21:35

Jak już wcześniej napisałem, NAS musi działać jako magazyn dla telewizora niezależnie od stanu komputera. Czyli przy wyłączonym komputerze oglądam sobie film na tv.

Jeżeli jest w NASie ustawiona taka partycja, do której podłączam się poprzez iSCSI, to czy na 100% jest widoczna tylko na dwu jednym końcu (komputer)? Jeżeli istnieje fizycznie w NASie do nie może być widziana w innych urządzeniach w sieci za pośrednictwem innych protokołów?

Pozdrawiam,
ss
swees
Początkujący

Postprzez xmir » 8 maja 2011, o 21:46

NAS będzie działał niezależnie od kompa , ma wbudowany serwer DNLA ...
iSCSI to usługa "wirtualnej partycji dla kompa" działającej jak" prawdziwa"partycja
można ustawić w NAS-ie dostęp wiecej niż jednego kompa do dysku iSCSI
Obrazek
xmir
Trochę Wie

Postprzez krisr77 » 9 maja 2011, o 18:44

po co kombinowac a iscsi?? sam ma podobny konfig jak twoj (z ta roznica ze mam Synology DS110j czyli 1 dyskowy)
tworzysz wolumen udostepniasz dla jakiegos tam usera z haslem i maujesz te dyski na podtawie tych danych . widnows to zapamieta i nie bedzie prosił o haslo przy wchodzeniu na te udzialy
co to telewizora to polecam ci wgranie dodatku Samy go Extension - chyba juz wyszedł dla serii C. Wtedy nie bedziesz musiał nawet wlaczac DLNA na Nasie - telewizor bedzie widzial udzialy sieciowe Nasa po Sambie :)
Sam tak mam (TV 32LEb650) i bardzo sobie chwale.
krisr77
Amator

Synology: DS110J
Firmware: DSM 4.0-2166
Dyski: HD322HJ
Pochodzenie: W-wa
Internet: 15 Mb
System Operacyjny: XP, 7 32bit
Router/Switch: netgear wnrd3700 v2

Powrót do Ogólne zapytania o produkty