Witam. W niedalekiej przyszłości planuję zakup NAS. Teoretycznie moje wymagania spełnia podany w tytule Synology. Świetnie, że istnieje forum jego użytkowników, bo pewnie będziecie znali odpowiedź na moje wątpliwości.
Potrzebuję, żeby ów NAS spełniał kilka podstawowych warunków.
Zacznę od przedstawienia infrastruktury. W domu jest kabel od ISP, wchodzi on do routera. Prawdopodobnie będzie to TP-LINK 1043ND z portami 1Gbps. Do routera kablami będą wchodziły kolejno: komputer stacjonarny, telewizor, NAS.
Jako że w komputerze stacjonarnym będzie siedział tylko SSD 120GB, chciałbym żeby przestrzeń dyskowa NAS była widoczna jako kolejna partycja w "Mój komputer" (czy rozchodzi się tutaj o mapowanie dysku sieciowego?) zaraz po zalogowaniu się do systemu operacyjnego (Win 7 Pro x64), natomiast samo logowanie się do Windows nie może odbywać się poprzez konto z hasłem (denerwuje mnie ten monit o podanie hasła na początku, tracąc czas na ładowanie sterków i softu w tray'u).
Telewizor (Samsung UE40C6500) posiadający DLNA będzie korzystał z zasobów NAS, np. filmów (komputer jest wtedy wyłączony).
Sam NAS musi mieć takie transfery, żeby nie przycinały filmy 1080p, ale to chyba będzie spełniał bo w jakichś testach wyczytałem, że ma odczyt zapis 45-40 MB/s.
Wybór padł akurat na DS211j, bo to pierwszy sprzęt w ludzkiej kwocie posiadający możliwość raidowania, a chcę mieć mirrora, żeby dane były bezpieczne.
Jak jest z głośnością DS211j?
Czy takie urządzenie może pracować 24h/dobę 365dni/rok? Czy jeżeli NAS stwierdzi, że nie jest używany, przechodzi w jakiś tryb uśpienia?
Czy mając podpiętą jeszcze do routera kamerę IP, można wykorzystać tego NAS jako miejsce na nagrania?
Pozdrawiam,
ss

Nowości