Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem DS 110J. Cała konfiguracja do tej pory chodziła bez problemu do momentu kiedy uruchomiłem w DSM harmonogram zasilania - wtedy ujawnił się problem z siecią. W momencie kiedy SYNOLOGY zostanie wyłączony (bez różnicy ręcznie czy automatycznie) i ponownie uruchomiony, router TL-WR1043ND nie widzi Synka jako urządzenia sieciowego. Mimo, że wszystko przed ponownym uruchomieniem działało bez problemu. Nie pomaga chwilowe wyjęcie RJ-45, zamiana gniazd w routerze. Dopiero po wejściu na router i jego zrestartowaniu serwer otrzymuje połączenie. Tak samo dziej się w momencie gdy tylko na chwilę odepnę kabel sieciowy router <-> DS 110j. Próbowałem już różnych konfiguracji:
1/ router stałe ip / Synology stałe IP
2/ router DHCP / Synology stałe IP
3/ router stałe ip / Synology DHCP
4/ router DHCP/ Synology DHCP
za każdym podejściem jest to samo czyli musi być reboot routera.
Ponadto kiedy podłączam do routera dwa różne laptopy z Gigabitowym LANem wszystko działa poprawnie, dlatego zastanawiam się czy problem nie tkwi w karcie sieciowej serwera DS 110J
Jest jeszcze jedna sprawa - w panelu sterowania DSM w ustawieniach sieci za każdym razem Synology pokazuje status połączenia 100, full duplex, 1500MTU. Co zrobić żeby połądzenie było Gigabitowe (tylko z tego względu zmieniałem router na TL-WR1043ND)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nowości