Dzięki za odpowiedź:).
Przyjmując formułę dotychczasowej dyskusji:
Nie uzyskałem odpowiedzi na podstawowe, w mojej ocenie, pytanie:
"Czy z poziomu admina nie powinienem widzieć w Przeglądarce Plików w DSM wszystkich grup, którym przyznałem uprawnienia do folder współdzielonego?"
Po Twoim EDIT:
... Ja nie widzę takiej możliwości żeby więcej grup miało dostęp.
To do czego służy lista rozwijana "Grupa" w oknie dialogowym "Właściwości" przy nadawaniu uprawnień w Przeglądarce Plików?
Jeśli nie byłoby możliwości nadawania jednocześnie uprawnień dla folderu PROJEKT i jego pod-folderów dla różnych właścicieli/grup w Folderze Współdzielonym , to nie istniałaby w ogóle opcja "prawoklik PROJEKT->Właściwości" do przyznawania uprawnień.
Ja osobiście potworzyłem wiele katalogów współdzielonych i łatwo jest tym zarządzać. Proponuję to samo.
Tobie odpowiada rozwiązanie, jakie znalazłeś - najważniejsze, że Tobie odpowiada i "działa" - dziękuję, że mi je przedstawiłeś.
Ja mam kilkadziesiąt grup Klientów, którym mam udostępnić jeden zasób (PROJEKT) w różnych uprawnieniach i do tego różne dla poszczególnych użytkowników z jednej grupy w pod-folderach PROJEKT'u - jak na tę chwilę Twoje rozwiązanie nie koresponduje z moimi oczekiwaniami związanymi z Synology.
"...Akurat sam system DSM na ile go poznałem to nie pozwala na proste zarządzanie uprawnieniami na każdy plik/katalog...
Ja oczekiwałem/oczekuję od Forum, w miarę możliwości, jasnej odpowiedzi (to nie polityka:)) - TAK/NIE; MOŻNA/NIE MOŻNA; jeżeli to JAK? w ostateczności NIE WIEM/Y - i to będzie OK!
Mój wątek porównałbym z "trasą do przebycia":
- biec na nogach lub rękach,
- przodem lub tyłem,
- na czworakach,
- czołgając się.
Proszę, jeśli możecie, przedstawcie mi rozwiązanie optymalne.
Można jeszcze spróbować:
W sumie warto by było napisać do producenta by taką możliwość dodał. Sądzę że to nie będzie problem dla niego:) Kwesta chęci:)
Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, to będę musiał zadać takie pytanie na innych forach - nie mam z tym problemu poza czasem, którego, jak inni, nie mam - tylko lepiej mówię/piszę po polsku niż po niemiecku/angielsku.
... a wracając do początku zbyt długiego posta:
"Czy z poziomu admina nie powinienem widzieć w Przeglądarce Plików w DSM wszystkich grup, którym przyznałem uprawnienia do folder współdzielonego?"
Synology jest dla użytkowników różnych OS.
Pozdrawiam
Jacek