dostęp do folderu współdzielonego dla 2 grup jednocześnie

Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".
Regulamin działu
Tworzenie wątków jest zablokowane - należy używać formularza "Zadaj pytanie".

Re: dostęp do folderu współdzielonego dla 2 grup jednocześni

Postprzez Jacek » 12 gru 2011, o 14:39

Zgodnie z nazewnictwem w DSM.
Założyłem folder współdzielony DataRoom (widoczny w lewym panelu Przeglądarki Plików), a w nim folder PROJEKT (widoczny w prawym panelu Przeglądarki Plików) i podfoldery w PROJEKT.
Folderowi PROJEKT i podfolderom chcę nadać uprawnienia w Przeglądarce Plików dla grup A i B, prawoklik myszy->"Właściwości".

Efekt jak opisywałem wcześniej.

Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Początkujący

Synology: DS411j
Firmware: DSM 3.2 - 1922
Dyski: WD10EALX
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Wrocław
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: CISCO RV042

Postprzez Przemuss » 12 gru 2011, o 14:58

Ano właśnie tak też myślałem że to tak chcesz zrobić. Ja nie widzę takiej możliwości żeby więcej grup miało dostęp.
Ja osobiście potworzyłem wiele katalogów współdzielonych i łatwo jest tym zarządzać. Proponuję to samo. A to ze jak toś wejdzie na zasób \\diskstation zobaczy np 10 katalogów nie ma znaczenia. Ale katalogów nie zobaczy do czasu jak się nie zaloguje. Chyba że masz włączone konto gościa...

EDIT.
Przy Twoim rozwiązaniu zmapowanie zasobu np: \\diskstation\projekt\test\ owszem na komputerze da komuś dostęp bezpośrednio do katalogu test. Ale jak pracownik jest chociaż trochę obeznany to wpisze ci: \\diskstation\katalog\ i ma dostęp do wszystkich katalogów.
Dlatego proponuję potworzyć wiele katalogów współdzielonych i do nich ponadawać odpowiednie prawa. Raz ze łatwiej to i łatwo to kontrolować. Akurat sam system DSM na ile go poznałem to nie pozwala na proste zarządzanie uprawnieniami na każdy plik/katalog.
W sumie warto by było napisać do producenta by taką możliwość dodał. Sądzę że to nie będzie problem dla niego:) Kwesta chęci:)
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N

Postprzez Jacek » 12 gru 2011, o 19:49

Dzięki za odpowiedź:).

Przyjmując formułę dotychczasowej dyskusji:
Nie uzyskałem odpowiedzi na podstawowe, w mojej ocenie, pytanie:
"Czy z poziomu admina nie powinienem widzieć w Przeglądarce Plików w DSM wszystkich grup, którym przyznałem uprawnienia do folder współdzielonego?"

Po Twoim EDIT:
... Ja nie widzę takiej możliwości żeby więcej grup miało dostęp.

To do czego służy lista rozwijana "Grupa" w oknie dialogowym "Właściwości" przy nadawaniu uprawnień w Przeglądarce Plików?
Jeśli nie byłoby możliwości nadawania jednocześnie uprawnień dla folderu PROJEKT i jego pod-folderów dla różnych właścicieli/grup w Folderze Współdzielonym , to nie istniałaby w ogóle opcja "prawoklik PROJEKT->Właściwości" do przyznawania uprawnień.

Ja osobiście potworzyłem wiele katalogów współdzielonych i łatwo jest tym zarządzać. Proponuję to samo.

Tobie odpowiada rozwiązanie, jakie znalazłeś - najważniejsze, że Tobie odpowiada i "działa" - dziękuję, że mi je przedstawiłeś.
Ja mam kilkadziesiąt grup Klientów, którym mam udostępnić jeden zasób (PROJEKT) w różnych uprawnieniach i do tego różne dla poszczególnych użytkowników z jednej grupy w pod-folderach PROJEKT'u - jak na tę chwilę Twoje rozwiązanie nie koresponduje z moimi oczekiwaniami związanymi z Synology.

"...Akurat sam system DSM na ile go poznałem to nie pozwala na proste zarządzanie uprawnieniami na każdy plik/katalog...

Ja oczekiwałem/oczekuję od Forum, w miarę możliwości, jasnej odpowiedzi (to nie polityka:)) - TAK/NIE; MOŻNA/NIE MOŻNA; jeżeli to JAK? w ostateczności NIE WIEM/Y - i to będzie OK!

Mój wątek porównałbym z "trasą do przebycia":
- biec na nogach lub rękach,
- przodem lub tyłem,
- na czworakach,
- czołgając się.
Proszę, jeśli możecie, przedstawcie mi rozwiązanie optymalne.

Można jeszcze spróbować:
W sumie warto by było napisać do producenta by taką możliwość dodał. Sądzę że to nie będzie problem dla niego:) Kwesta chęci:)

Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, to będę musiał zadać takie pytanie na innych forach - nie mam z tym problemu poza czasem, którego, jak inni, nie mam - tylko lepiej mówię/piszę po polsku niż po niemiecku/angielsku.

... a wracając do początku zbyt długiego posta:
"Czy z poziomu admina nie powinienem widzieć w Przeglądarce Plików w DSM wszystkich grup, którym przyznałem uprawnienia do folder współdzielonego?"

Synology jest dla użytkowników różnych OS.

Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Początkujący

Synology: DS411j
Firmware: DSM 3.2 - 1922
Dyski: WD10EALX
Pochodzenie: Nie mam
Internet: Wrocław
System Operacyjny: 7 64bit
Router/Switch: CISCO RV042

Postprzez Przemuss » 12 gru 2011, o 21:59

A doczytałeś dobrze co to jest za lista rozwijana na dole? To nie tyle uprawnienia co właściciele pliku/katalogu. A w tej sytuacji uprawnienia do zasobu to nie to samo co właściciel choć podobnie to działa (chyba że w synku przewrócili do góry nogami te różne sprawy).
My Ci tłumaczymy co i jak ale widzę że nie dociera... ehhh. Podłącz sobie synka pod domenę i sprawę sobie załatwisz za pomocą systemu.
Wnioskuję że masz dość sporą firmę i jak nie masz domeny to współczuje zarządzać i walczyć z użyszkodnikami.

Mam wrażenie że wiesz co i jak ale sobie jaja z nas robisz... (ale możliwe że to tylko wrażenie)
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Syn (1) Zasługi (1)

Postprzez mietek81 » 13 gru 2011, o 11:05

Bosz, sami specjaliści, domeny doradzają, a żaden nie pomyśli o najprostszym :)
Wchodzisz w "panel sterowania" DSM, zakładasz sobie odpowiednich userów i grupy, przydzielasz ich zgodnie z Twoimi założeniami. Potem wybierasz "Folder Współdzielony". Tworzysz nowy o nazwie Projekt. Wtedy pojawia Ci się nowe okno w którym konfigurujesz uprawnienia. Z listy rozwijalnej wybierasz "Grupy lokalne" i potem dla grupy której chcesz (a najlepiej dla wszystkich od razu, bo porządek w uprawnieniach trzeba utrzymywać) ustawiasz dostęp i przydzielasz odpowiednie uprawnienia. I już. Powinno działać, w końcu to linux. Sytuacja trochę się komplikuje gdy chcesz by użytkownik, który należy do jakiejś grupy miał trochę inne uprawnienia niż reszta członków tej grupy, ale wtedy tylko w tym samym miejscu przy wybranej z listy opcji "Użytkownicy lokalni" ustawiasz dla takiego usera to co chcesz. Pamiętać trzeba priorytet uprawnień jest taki, że Brak dostępu > Odczyt/Zapis > Tylko do odczytu. Tak ustawione uprawnienia będą działały wszędzie. A w ostateczności CHMOD przez konsolę. Jeśli to nie zadziała to znaczy że linux w synkach jest totalnie powalony
Oczywiście można też skorzystać w tym celu z opcji ACL ale to wtedy musiałbyś zakładać w windowsach grupy itd, przez DSM jest prościej i szybciej.
mietek81
Amator

Synology: 210+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: 2 x WD20EVDS 2TB
Pochodzenie: CK
Internet: 8
System Operacyjny: XP, Vista 32bit, Linux
Router/Switch: Linksys WRT150N

Postprzez Przemuss » 13 gru 2011, o 13:50

Powieliłeś to samo co napisałem wcześniej. Nawet nie pofatygowałeś się by chociaż przeczytać cały temat i zrozumieć w czym jest rzecz.
ps. Kolejny jak to określiłeś "specjalista"
Przemuss
Zawsze On-Line

Syn (1) Zasługi (1)

Postprzez mietek81 » 13 gru 2011, o 15:12

@Przemuss
Przeczytałem, przeczytałem. Nawet dwa razy. Zauważyłem tak jak Ty, że używa opcji Właściwości z "Przeglądarki plików" w zły sposób, nie do tego do czego jest przeznaczona, co wyjaśniłeś mu Ty i już o tym nie pisałem. Koleś prosił o precyzyjne porady, więc napisałem jak to zrobić krok po kroku. I co lepsze to działa, bo sprawdziłem to na swoim synku robiąc 2 userów w 2 grupach, katalog współdzielony i podkatalogi..
mietek81
Amator

Synology: 210+
Firmware: DSM 3.2-1944
Dyski: 2 x WD20EVDS 2TB
Pochodzenie: CK
Internet: 8
System Operacyjny: XP, Vista 32bit, Linux
Router/Switch: Linksys WRT150N

Postprzez Przemuss » 13 gru 2011, o 17:08

Do katalogu współdzielonego to ja wiem że to działa. Spróbuj dodać tak prawa na sam "podkatalog" a nie na "katalog wspóldzielony" bo właśnie o to pierwsze się rozchodzi. Tak by w tym "katalogy współdzielonym" 2 podkatalogi miały zupełnie inne uprawnienia. Tzn by dostęp do "Podkatalog1" miała prawa grupa: -a,d,v a do "podkatalogu2" miała prawa grupa: d, b,v.
Przemuss
Zawsze On-Line

Syn (1) Zasługi (1)

Poprzednia strona