Cobian - jaki zrobić backup danych z NAS na serwer?

Pytania odnośnie robienia kopii danych i ich odzyskiwania proszę pisać tu.

Cobian - jaki zrobić backup danych z NAS na serwer?

Postprzez Przemuss » 23 sty 2012, o 14:12

W jaki sposób zrobić kopię zapasową danych znajdujących się na serwerze synology?
Dotychczas miałem pulpity i dokumenty przekierowane na serwer domenowy. A że firma się rozrasta i chciałbym uniknąć problemów już teraz szukam dobrego rozwiązania. Póki co decyduje się na nowy model RS812+ który swoją premierę ma mieć ok połowy lutego.
Na chwilę obecną robię testy bym nie został z ręką w nocniku a póki testuję to wychodzi mi wielka krzaczków.
Ok mam 50GB przekieorwanych danych na serwerze synology (aktualnie na czas testu DS211j mój prywatny)
Synek jest podłączony do domeny, użytkownicy mają dostęp bezproblemowy do niego. Ale jak utworzyć kopię zapasową tych 50GB?
OK cobian pierwsze co to jego zagoniłem do tego zadania. Ustawiłem mu ścieżkę źródłową na "\\nas\users\" odpalam i dupa. Twierdzi że źródło nie istnieje. Mapowanie zasobu daje dokładnie ten sam efekt. Z komputera gdzie cobian jest odpalony mam pełne prawa do danego zasobu ale co z tego jak nie działa. Ciort wie dlaczego.

Czy jest może tu ktoś kto wykonuje kopię zapasową z synka na inny serwer fizyczny ale nie NAS?
Sprawdzę jeszcze kilka innych darmowych programów dla film które działają jak cobian. Może to cobi nie daje sobie rady.

Cobian ma wiele przydatnych funkcji:
-szyfrowanie,
- format 7zip,
- hasła na cobie
- automatyczna kontrola historii kopii
- działa jako usługa
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N

Re: Cobian - jaki zrobić backup danych z NAS na serwer?

Postprzez Przemuss » 24 sty 2012, o 11:56

Hmm chyba rozwiązałem problem. Cobian działa dobrze lokalnie. Jak ma usługę włączoną jako lokalne konto to niema dostępu poza sieć. Pobierać dane po FTP może bo to połączenie ma swoje poświadczenia ale np używając adresu sieciowego "\\nas\users\" już działać nie będzie.
Na rozwiązanie problemu są 2 drogi:
- uruchomić usługę jako inny użytkownik
- uruchomić zadanie jako inny użytkownik (usługa może być domyślna)
Skoro synka podłączyłem do domeny to uruchomiłem jako administrator domenowy. I kopia zapasowa uruchomiła się bez problemu.

Zapewne będę korzystał z takiego rozwiązania do czasu jak synology nie wprowadzi możliwości automatycznego tworzenia kopii zapasowych do zip/7zip z wysyłką na zdalny sewer FTP. Albo nie wyjdzie jakieś rozwiązanie takie jak cobian na synology co znacznie ułatwiłoby mi pracę.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Przemuss
Zawsze On-Line

Medale: 2
Syn (1) Zasługi (1)
Synology: DS211j, DS1511+
Firmware: 3.2-1955
Dyski: Seagate
Pochodzenie: Żyrardów
Internet: 2Mb/256Kb
System Operacyjny: Vista 32bit, Win7 Pro 64bit
Router/Switch: TP-Link TD-W8960N

Powrót do Kopia Zapasowa/Odzyskiwanie